Haberler

Hayatını kaybeden yönetmen Tunç Başaran kimdir? Tunç Başaran filmleri

Güncelleme:

Usta yönetmen Tunç Başaran tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Uçurtmayı Vurmasınlar filminin de yönetmeni olan Başaran birçok başarılı yapıma imza attı. Peki, Tunç Başaran kimdir, neden öldü? Tunç Başaran hayatı hakkında ayrıntılı bilgi haberimizde...

Tunç Başaran bir süredir doku tedavisi gördüğü hastanede 81 yaşında yaşamını yitirdi. Uçurtmayı Vurmasınlar filmi ile ödül sahibi olan yönetmen Tunç Başaran, bu film ile Oscar'a aday adayı olmuştur. İşte, Tunç Başaran hayatı, biyografisi, filmleri...

TUNÇ BAŞARAN KİMDİR?

Başarılı yönetmen, 1 Ekim 1938 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Çocukluğu ve gençliği İstanbul Fatih'te geçti. Eskiden 7 - 8 sinemanın bulunduğu Direklerarası adı verilen Şehzadebaşı'nda küçük yaşlardan itibaren sinemalarda oynayan filmlerle içli dışlı oldu. Yazar İslam Çupi'yle parka oturup seyrettikleri filmleri tartışırlarmış. Ona John Ford lâkabını takan da Çupi'dir. 17 yaşındayken Amerika'ya gidebilmek için evden kaçar ancak Adapazarı'nda yakalanır.

ADNAN MENDERES'İN HAYATINI FİLM YAPMAK İSTER

Edebiyat Fakültesi'nde okurken yönetmen Memduh Ün'le tanışan Başaran, dört yıl boyunca Ün'ün yanında asistan olarak çalışır. O arada Lütfi Akad, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz, Ertem Göreç gibi ünlü yönetmenlerin yanında da asistanlık yapar. 1964 yılında ilk filminde, "Borusunu Öttüren" adlı oyunu senaryo haline getiren Orhan Kemal'le çalışır. Ardından "Kara Memet" ve Orhan Kemal'in "Bekçi Murtaza"sını çeker. Adnan Menderes'in hayatını film yapmak ister ve araştırmalarını başlatır.

Hayatını kaybeden yönetmen Tunç Başaran kimdir? Tunç Başaran filmleri

OSCAR ÖDÜLLERİNE ADAY ADAYI OLUR

Reklam sektörüne geçiş yaparak reklam filmleri çekmeye başlar, bu alanda da bir numara olmaı başarır. 15 yıl sonra senaryosunu kendi yazdığı "Biri ve Diğerleri" adlı filme yapar. Film kendisine 1987 Antalya Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'nü, ardından 1988'de İstanbul Film Festivali'nde En İyi Türk Filmi Ödülü'nü kazandırır. Hemen sonrasında da 1989'da "Uçurtmayı Vurmasınlar"ı yapar. Başta 8. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde kazandığı "Yılın En İyi Türk Filmi" ödülü olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında En İyi Film, En İyi Yönetmen dallarında birçok ödül alan bu film "En İyi Yabancı Film" dalında Oscar aday adayı olur. "Piano Piano Bacaksız" (1991) filmi gelir. "Uzun İnce Bir Yol" (1993), "Sen de Gitme" (1996), "Kaçıklık Diploması"(1998), "Abuzer Kadayıf" (2000) filmleri ünlü yönetmenin uluslararası camiada tanınan projeleridir.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Tunç Başaran Yönetmen Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe Euroleague dörtlü finalde (Final Four) finale çıktı mı, elendi mi? TV8.5 canlı izle! (REAL MADRİD-BAYERN MÜNİH) 8 Mayıs TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! Real Madrid Bayern Münih maçını şifresiz veren kanallar! Real Madrid Bayern Münih maçı nereden izlenir, hangi kanal veriyor? Fenerbaçe Monaco Eurolig serisi kaç kaç, kim önde? Monaco Fenerbahçe Beko maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Monaco Fenerbahçe Beko Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Real Madrid Bayern Münih maçı CANLI izle! 8 Mayıs R. Madrid B.Münih maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Karagümrük Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Karagümrük TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Dzeko sakatlandı mı, derbi oynamayacak mı 2024? Karagümrük Trabzonspor maçı CANLI izle! 8 Mayıs Karagümrük TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Fatih Karagümrük Trabzonspor ilk maç kaç kaç bitmişti? Trabzonspor Karagümrük ZTK yarı final ilk maç sonucu! 10 Mayıs'ta okullar tatil mi, Cuma günü okul yok mu? 19 MAYIS RESMİ TATİL Mİ? 19 Mayıs okullar tatil mi, yarım gün mü? 19 Mayıs okullar açık mı, kapalı mı? Süper Lig şampiyonu ne kadar kazanacak 2024? New York Knicks Indiana Pacers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 9 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! EXXEN canlı maç izle! (REAL MADRİD-BAYERN MÜNİH) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 8 Mayıs EXXEN spor canlı izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title