Haberler

2015 Genel seçimleri sonuçları, Almanya tarafını seçti

Güncelleme:

2015 Genel seçimleri sonuçları. Seçim sonuçları öncesi anketler havada uçuşuyor. Almanya'daki Türkiyeli seçmenler arasında yapılan ankette AK Parti'nin oy oranı yüzde 53 çıktı. HDP'nin aldığı oy oranı ise Türkiye'dekinden yüksek.

Türkiye – Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Almanya'daki Türkiyeli seçmenler arasında yaptıkları seçim anketi araştırmasında AK Part'nin oy oranının yüzde 50'nin üzerinde, HDP'nin oy oranının ise yüzde 10'un üzerinde olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Faruk Şen, dün akşam Sokak TV'de Prof. Dr. Haluk Şahin'in sunduğu programa katılarak Almanya'daki Türkiyeli seçmenler arasında nisan ve mayıs aylarında yaptıkları siyasi eğilim araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

5 MİLYON SEÇMENİN 1 MİLYON 380 BİNİ ALMANYA'DA

Şen, sadece Almanya'da kayıtlı seçmen sayısının 1 milyon 380 bin olduğunu, Almanya ile birlikte diğer tüm ülkelerdeki seçmen sayınını 5 milyon civarında olduğunu belirtti.

AK PARTİ YÜZDE 53!

Yaptıkları seçim araştırması hakkında bilgi veren Faruk Şen, nisan ayında AK Parti'nin oy oranının yüzde 53, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) oy oranın yüzde 17, HDP'nin oranının yüzde 14, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) oy oranının ise yüzde 12 olduğunu açıkladı.

DAVUTOĞLU'NUN MİTİNGİ DE ETKİLİ OLDU

Faruk Şen ayrıca, Nisan ayı içinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Almanya'da yaptığı seçim gezisinde, gurbetçilere yönelik seçim vaadinin oy oranını artırmada etkili olduğunu belirtti.

Şen, buna örnek olarak, gurbetçiye bedelli askerliğin 6 bin euro'dan bin euro'ya düşürüleceğini, Almanya ile Türkiye arasında emeklilik konusunda mevut pürüzlerin giderileceğini gösterdi.

HDP'NİN OY ORANI TÜRKİYE'DEN YÜKSEK

Faruk Şen Almanya'da yapılan anketlerde HDP'nin oy oranın Türkiye'den yüksek olmasını ise bu partinin Almanya'dan Alevi bir temsilciyi milletvekili adayı göstermesine, dolayısıyla hem Alevilerin hem de HDP ve Kürt diasporasının seçim için enerjik bir biçimde çalışmasına bağladı.

HDP'DE YÜKSELİŞ

Faruk Şen, mayıs ayında yaptıkları seçim anketinde ise HDP'nin oy oranının nisan ayına göre 2 puan artarak yüzde 14'e çıktığını gördüklerini belirtti.

Şen, Almanya'daki HDP'lilerin bu çalışmayı aynı tempoyla sürdürmeleri halinde en az 400 bin oy alabileceklerini hesapladıklarını belirti.

Şen, HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın seçim çalışması için nisan ayında Almanya'ya yaptığı ziyarette verdiği mesajların da bu partinin oy oranını artırıcı etkisi olduğunu dile getirdi.

Faruk Şen, AK Part'nin mayıs ayı içinde bir miktar kayba uğrayarak o oranını yüzde 51 olarak bulduklarını açıkladı.

CHP VE MHP DEĞİŞMEDİ

Şen, nisan ayında olduğu gibi mayıs ayında da CHP'nin oy oranın yüzde 17, MHP'nin oy oranın 12 olduğunu söyledi.

GURBETÇİYE YÖNELİK HİÇBİR VAATLERİ YOK

Faruk Şen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Almanya'ya yaptıkları seçim gezisinde gurbetçiye yönelik hiçbir vaatte bulunmadıklarını hatırlattı.

Her iki liderin de asgari ücretin artırılması, emeklilere dini bayramlarda ikramiye gibi Türkiye'de açıkladıkları seçim beyannamelerindeki vaatleri tekrarladığını, Almanya'da Türkiyelilere dönük bir mesajlarının bulunmadığını, dolayısıyla oy oranlarında bir artış kaydedilmediğini dile getirdi.

Faruk Şen ayrıca, CHP'nin, uzun yıllar Almanya'da yaşamış ve bu ülkeyi iyi bilen olan Ercan Karakaş'ı iyi değerlendirememesini eleştirdi. Seçime az bir zaman kalmasına rağmen Kılıçdaroğlu'nun ikinci Avrupa gezisi planladığını belirten Şen, CHP liderinin yurt dışındaki seçmene yönelik vaatte bulunmasını tavsiye etti.

Kaynak: Haberler.Com / Gündem

Faruk Şen Ak Parti Türkiye Almanya Gündem Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Bakmadan Geçme

Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 22 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 22 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 22 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 22 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
Anlaşma tamam gibi! 1. Lig takımı Adanaspor satılıyor

Anlaşma tamam gibi! 1. Lig takımı Adanaspor satılıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title