Haberler

Sivasaktüel Başbakan Erdoğan, Sivas´Ta Konuştu: ´Anayasa Mahkemesi Türkiye İnsan Hakları Mahkemesine Dönüşecek´

Divriği Gezisinin Ardından Kent Merkezinde Düzenlenen Mitingde Yaklaşık 15 Bin Kişiye Hitap Eden Başbakan Erdoğan, Muhalefet Partilerine Yüklendi.

Divriği gezisinin ardından kent merkezinde düzenlenen mitingde yaklaşık 15 bin kişiye hitap eden Başbakan Erdoğan, muhalefet partilerine yüklendi.

Muhalefet partilerinin kendi arkadaşlarına sanatçılara, il başkanlarına sivil toplum örgütlerine, yazarlara, milletvekillerine, Belediye Başkanlarına baskı yaptıklarını hatta genel başkanların 'Bu değişikliğine evet derse hakkımı ona helal etmeyeceğim' dediklerini hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Bizi baskı yapmakla, bizi mahalle baskısı yapmakla suçlayanlar yani CHP, MHP, BDP asıl baskıyı millete kendileri yapıyorlar. MHP'nin, CHP'nin, BDP'nin halk oylaması kampanyaları birbirini aratmıyor. Şuraya dikkat çekmek istiyorum. Anayasa değişikliğine kimler karşı çıkıyor CHP, MHP, BDP, TKP, İP, YARSAV, bir kısım medya, çeteler bunlar karşı. Bu ittifaktan bu ülkeye bir hayır gelir mi? CHP genel Başkanı 27 Mayıs'ta hukukun siyasallaştığını söylüyor. 12 Eylül'de hukukun siyasallaştığını söylüyor. 27 Mayıs zeminini hangi zihniyet hazırladı. CHP zihniyeti hazırladı. Belli oluyor zaten şu anda CHP Genel Başkanı darbeci siyasete soyunmuş belli ediyor zaten. Zihniyetini konuşmuyor kendini konuşuyor. ya diyor 'Ben o zaman doğmamıştım, ya diyor ben o zaman siyasette yoktum.' Ama işine geldiği zamanda diyor 'CHP Türkiye'nin en eski partisidir.' Bu nasıl iş" dedi.

CHP'yi yargıyı siyasallaştırmakla suçlayan Erdoğan, milletin bunu çok iyi bildiğini ifade ederek, "Sayın genel başkan bu millete tere satma. Tereciye tere satılmaz. Milletim her şeyi iyi biliyor. CHP'nin yargıyı nasıl siyasallaştırdığını çok iyi biliyor. Yargının CHP'nin arka bahçesi olduğundan bahsetmiyor. Bunu şahsım olarak ben yaşadım. Bana cezayı kesenlerin daha sonra CHP'nin üst kadrolarında nasıl yer aldığını çok iyi biliyoruz. Yargının siyasallaşması tehlikelidir. O zaman gel sen de bu değişikliğe evet de. Tuzun kokması iyi değildir. Öyleye sende gel 12 Eylül'de evet de" diye konuştu.

AK PARTİ TERÖR ÖRGÜTÜYLE MASAYA OTURMAZ

CHP liderinin görevde olduğu dönemde SSK'ya terör örgütü mensupları alındığını, Kılıçdaroğlu'nun ise alınan kişilerin kimler olduğunu bilmediğini savunduğunu hatırlatan Erdoğan şöyle konuştu:

"Kadrolaşma bu CHP'nin genlerine işledi. Bir de kalkıp bizi terör örgütü ile müzakere içinde göstermeye çalışıyorlar. AK Parti hiçbir terör örgütü ile masaya oturmaz, pazarlık yapmaz, müzakere etmez. Son dönemde örgütün eylemsizlik kararı almasını bir anlaşmanın sonucu gibi gösteriyorlar. Bu bir yalandır, iftiradır. Her iktidar böyle bir anlaşmaya yanaşmaz. Asla siyasi iktidar böyle bir şeyi yapmaz. Bizden önce MHP, DSP, ANAP bölücü örgütün başıyla görüşmediler mi? Kendileri görüşmez. Ama kim görüşür. İstihbari kurumlar, Adalet Bakanlığı yetkilileri görüşür. Devletin ilgili kurumları bu tür görüşmeleri yapar. Sayın Bahçeli, Sayın Ecevit, Sayın Yılmaz sizler onun idamının durdurulmasının altına imzayı koymadınız mı."

ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN

Erdoğan, idam kararının ertelenme sürecinde MHP Lideri Devlet Bahçeli'yi Ecevit'in gölgesinde kalmakla da suçladı. Erdoğan, "Benim milletim sizin nereli olduğunuzu çok iyi biliyor. Bu idamın olduğu halde nasıl önlendiğini ertelendiğini benim milletim çok iyi biliyor. CHP'ye MHP'ye, BDP'ye oy verenlere söylüyorum. Geliniz elinizi vicdanınıza koyunuz ve darbe anayasasını ayaklarımızın altına alıp milletin anayasasına evet diyelim. Çünkü 12 Eylül'de AK Parti oylanmayacak diğer partiler oylanmayacak. Bir evet bir hayır gelecek. Evet mi, hayır mı çok çıkacak bunu oylayacağız" diye konuştu.

Diğer liderlerin gittikleri illerde anayasa değişikliği ile ilgili konuşma yapmadıklarını ileri süren Erdoğan, çünkü darbe anayasasını savunacak halleri olmadığını, mecliste oy kabinine girmeyenlerin, meydanlara hangi yüzle çıkarak, halktan hayır oyu vermeyi isteyeceklerini sordu. 12 Eylül'de sandıklardan patlarcasına evet çıkacağını, bu durumda ise 12 Eylül sonrası CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun kendi durumunu düşüneceğini, çünkü sıkıntısı olduğunu dile getirerek, referandum sonrası Türkiye'yi çok daha farklı bir şekilde inşa etmeye devam edeceklerini kaydetti.

Yeni Anayasa'nın getirdiği değişiklikler konusunda da açıklamalar yapan ve halkan 'Evet' oyu isteyen Erdoğan, bu değişiklik ile Anayasa Mahkemesi'ni Türkiye İnsan Hakları Mahkemesi'ne dönüştürdüklerini belirtti. Erdoğan Anayasa Mahkemesi ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'yla ilgili düzenlemelerle ilgili olarak muhalefetin 'Bunları kaldırın destekleyelim' diyerek Anayasa Mahkemesi'ne gittiklerini, buradan da onay çıktığını dile getirdi. Buna rağmen CHP'nin neden evet demediğini sorgulayan Erdoğan, TBMM'nin Anayasa Mahkemesi üyesi seçmesine karşı çıktıklarını oysa, Almanya, Avusturya, Belçika, Polonya, Portekiz gibi ülkelerin Anayasa Mahkemesi üyelerini parlamentoların seçtiğini dile getirdi. Erdoğan, muhalefetin Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değişmesine itiraz ettiklerini ileri sürerek şöyle devam etti:

"Muhalefet dünyadaki gerçeği bildiği halde Anayasa Mahkemesi veya Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun değişmesine itiraz ediyor. Neden? Hesap başka. Yargıyı arka bahçe görüyorlar. Yargıda kapalı devre sisteminin sona ermesinden sıkıntı duyuyorlar. Oysa bizim meclisimiz Anayasa Mahkemesi'ne üye seçmiyor. Burada da dürüst davranmıyorlar. Artık inşallah yargı birilerinin değil milletin yargısı olacak. Üstünlerin hukukundan hukukun üstünlüğüne geçmeye evet."

YAZICIOĞLU'NUN ŞİİRİNİ OKUDU

Erdoğan konuşmasında 25 Mart 2009'de Kahramanmaraş'tan dönerken geçirdiği helikopter kazasında ölen Büyük Birlik Partisi(BBP) eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da 12 Eylül mağdurlarından olduğunu hatırlatarak, "25 Mart'ta Kahramanmaraş dağlarında Sivas bir yiğidini kaybetti. Millet sevdası, memleket sevdası uğruna hakka yürüdü. O gün sadece Sivas değil tüm ülke ağladı. Kendisini rahmetle anıyorum. Allah Muhsin Kardeşimizin 12 Eylül zindanlarında yazdığı şiir adeta bir ağıda dönüştü. ve yüreklerinize nakş oldu. İşte burada şunu anlıyoruz damdan düşeni damdan düşen anlar" dedikten sonra Yazıcıoğlu'nun o dönemde yazdığı 'üşüyorum' adlı şiiri okudu. Erdoğan, şöyle bitirdi:

"Muhsin kardeşimiz 12 Eylülü yaşadı. 12 Eylül zulmünü yaşadı. Zaman zaman bir araya geldiğimizde bize de anlatırdı. Ben inanıyorum ki bugün hayatta olsa hiç tereddüt etmeden bu anayasa değişikliğine evet derdi. Nitekim onun arkadaşları, dava arkadaşları aklı selimin yanında yer aldı ve Yazıcıoğlu'nun hatırasına sahip çıktı. MHP genel Başkanı, MHP yönetimi vicdan sahibi Ülkücülere, Evet diyen Ülkücülere zavallı derken, uşak derken BBP haktan yana, insanlıktan yana ve adaletten yana tavrını belirledi."

Erdoğan'ın konuşması sırasında kalabalığı gül suyu sıkıldı. Kızı Sümeyye Erdoğan, babasını miting alanında kadınlar için ayrılan bölümden izleyerek partililerle görüştü. Yaklaşık bir saat süren konuşmanın ardından Erdoğan, başbakanlık otobüsü ile Sivas Havalimanı'na gitti. Erdoğan beraberindekilerle birlikte saat 19.05'te ana uçağıyla Ankara'ya hareket etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title