Haberler

Sivas'ta Kuraklık Endişesi

Güncelleme:

Kış aylarında önceki yıllara göre metrekareye daha az yağış düşen ve kurak bir kış geçiren Sivas'ta, 11 barajdan 8'inin doluluk oranı azaldı.

Sivas'ta, kurak geçen kış ayları nedeniyle 11 barajdan 8'inde doluluk oranının azalması ve Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ın debisinde ciddi düşüşler yaşanması, çiftçileri endişelendiriyor.

AA muhabirinin Sivas Meteoroloji Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, 2013 yılı ocak ayında metrekareye 53 kilogram yağış düşen Sivas'ta, bu yılın aynı döneminde metrekareye 19,3 kilogram yağış düştü. Şubat 2013'te metrekarede 24,1 kilograma ulaşan yağış miktarı, bu yılın aynı döneminde 21,9 kilogramda kaldı.

Kentin uzun yıllar yağış ortalamasında ise ocak ayında metrekareye 42, şubat ayında ise 39,8 kilogram yağış düştüğü belirtildi.

Yine kuraklık nedeniyle Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ın debisinde geçen yıla göre ciddi düşüşler yaşandı.

Devlet Su İşleri (DSİ) 19. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kızılırmak'ın Sivas girişindeki Dikmencik mevkisinde 2 Mart 2014'te yapılan anlık ölçümlerde ırmağın debisi, saniyede 11,1 metreküp olarak tespit edildi. Geçen yıl aynı mevkide yapılan anlık ölçümde mart ayı ortalaması 108 metreküp olarak belirlenmişti.

Yine Sivas çıkışındaki Söğütlühan mevkisinde 2 Mart 2014'te yapılan anlık ölçümlerde ırmağın debisi, saniyede 13,3 metreküp olarak ölçüldü. Aynı mevkide 2013 yılı mart ayında ortalama debi, 118 metreküp olarak tespit edilmişti.

Sivas'ta son yılların en kurak kışı, barajları da olumsuz etkiledi. İl genelindeki 11 barajın 8'inde doluluk oranı azaldı, 3 barajda ise su seviyesi arttı.

Gazibey Barajı'nda geçen yıl yüzde 82,5 olan doluluk oranı, bu yıl yüzde 17,39'a düştü. Maksutlu Barajı'nda da doluluk oranı yüzde 101,4'den yüzde 41,83'e geriledi. Kılıçkaya, Gölova, Çamlıgöze, Hafik Özen, Karacalar ve Yapıaltın barajlarında da çeşitli oranlarda düşüşler yaşandı. 4 Eylül, İmranlı ve Mursal barajlarında ise artışlar yaşandı.

Çiftçiler yağış bekliyor

Sivas Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivas'ta çok geniş bir alanda ekim yapıldığını ve şehrin, bu açıdan "hububat ambarı" olarak bilinen Konya'dan sonra ikinci sırada olduğunu söyledi.

Son yılların en kurak kış mevsimi nedeniyle toprağın suya doymadığını ifade eden Aktaş, "Yağışlar başladı. Mart, nisan ve mayıs aylarında istenilen yağışların gerçekleşmesi durumunda bile yüzde hububat rekoltesinde 35-40 civarında azalma olacağını tahmin ediyoruz. Bahar aylarının kurak geçmesi durumunda karşımıza çıkacak tabloyu ise hiç düşünmek istemiyoruz" diye konuştu.

Aktaş, 15-20 gün içinde hububat eken çiftçi için her şeyin daha da netleşeceğini dile getirerek, "Kış, kurak geçti ama inşallah bahar yağışlı geçer. Zararın neresinden dönülürse kardır" dedi.

Çiftçinin endişeli bir bekleyiş içerisinde olduğunu belirten Aktaş, çiftçinin dört gözle ilkbahar yağışlarını beklediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Kızılırmak Türkiye Sivas Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title