Haberler

Sivas'ta 2016 Yılı "Kadı Burhaneddin" Yılı İlan Edildi

Sivas Valisi Alim Barut, gelen talepler doğrultusunda Sivas'ta 2016 yılının Kadı Burhaneddin yılı olarak ilan edildiğini belirtti.

Sivas Valisi Alim Barut, gelen talepler doğrultusunda Sivas'ta 2016 yılının Kadı Burhaneddin yılı olarak ilan edildiğini belirtti.

Barut, yaptığı yazılı açıklamada, Sivas'ın tarihsel süreç içerisinde birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve 1071 Malazgirt Zaferinden sonra da Eretna, Kadı Burhaneddin ve Anadolu Selçuklu Devletlerine başşehirlik görevini üstlendiğini ifade etti.

Osmanlı döneminde de en önemli eyalet merkezlerinden biri olan Sivas'ta, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşunun temellerinin de atıldığını aktaran Barut, "Maziden atiye uzanan bu safahatta bu şehrin hem geçmişte üstlendiği mühim vazifeleri hem de mümtaz şahsiyetlerini iyi bilmek, anlamak ve hem hemşehrilerimize hem de ulusal ve beynelmilel alanda tanıtmak birincil görevlerimiz arasındadır" açıklamasında bulundu.

Sivas'ın tarihin en kudretli devletlerine başşehirlik yaptığını, sultanların, velilerin ve ediplerin ebedi istırahatgahı olduğuna dikkati çeken Barut, şunları kaydetti:

"Bu şehir aşıkların ve şairlerin sözleriyle hayata, ölüme ve eşyaya mana katmış zamanın dairesinde tebessümler dağıtmıştır. Bu şehir gün gelmiş dünyanın güneşi olmuş ve Şemseddin Sivasi ile bütün insanlığı ısıtmış ve aydınlatmıştır. Bu kapsamda 2015 yılı Şemseddin Sivasi anısına ithaf edilmiş ve daha iyi tanınması ve anlaşılması amacıyla kamu kurum kuruluşları, sivil toplum teşkilatları ve halkımızla birlikte projeler başlatılmış ve birçoğu da devam etmektedir. Valiliğimizce 'Eğitimde Sivasi Projesi' kitap fuarının Şemseddin Sivasi'ye ithaf edilmesi, yeni açılan kütüphanenin adının Şemseddin Sivasi Halk Kütüphanesi olması gibi daha birçok çalışma yürütülmüş ve bazıları da devam etmektedir. Bunun yanı sıra belediyemizin Şemsi Sivasi külliyatının hazırlanması ve kabrinin bulunduğu bölgenin yeniden düzenlenerek Şemsi Sivasi Meydanı projesi de yine önemli çalışmalardan bir kaçıdır. Umudumuz Sivas'a ve Sivaslılara yaptığı duaya layık olmaktır. 2015 yılı genel olarak bu çerçevede geçerken 2016 yılının büyük devlet adamı, şair ve adil bir kadı olan Kadı Burhaneddin yılı olması konusunda Valiliğimize gelen talepler değerlendirilmiş ve 2016 yılı Sivas'ta Kadı Burhaneddin yılı ilan edilmiştir."

Kadı Burhaneddin'in 1345 yılında dünyaya geldiğini ve küçük yaşta iyi bir İslami eğitim alarak ilmini sürekli ilerlettiğini belirten Barut, dönemin Eretna Beyliğinde kadılığa kadar yükseldiğini anımsattı. kadı Burhaneddin'in edebi, ilmi ve şahsi kişiliğinin kıymeti dolayısıyla ahali tarafından sevilen ve sayılan bir şahsiyet olduğunu hatırlatan Barut, nihayetinde 1381 yılında merkezi Sivas olan Kadı Burhaneddin Devletini kurduğunu ve 18 yıl hükümdarlığını yürüttüğünü anımsattı.

Tarih ve edebiyat açısından son derece mümtaz bir kişiliğe sahip olan Kadı Burhaneddin'in 2016 yılı içerisinde kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve halk tarafından yapılacak projeler ve programlarla daha iyi anılacağını ve tanınacağını aktaran Barut, "Bu vesile ile Sultan Şehir Sivas'ımızın 2016 yılının huzur ve sükun içerisinde gelişim ve değişiminin hızlı ve kültürel faaliyetlerinin bol ve nitelikli olmasını diler, Kadı Burhaneddin yılı ile ilgili herkesin üzerine düşeni yapmasını temenni ederim" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Cumhuriyeti Şemseddin Sivasi Malazgirt Selçuklu Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title