Haberler

Sivas Olaylarının 22. Yılı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Sivas olaylarına ilişkin, "Türkiye bir daha bu karanlık günleri yaşamayacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Sivas olaylarına ilişkin,  "Türkiye bir daha bu karanlık günleri yaşamayacak. Yaşamaması için hep beraber elimizden geleni yapacağız" dedi.

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda hayatını kaybeden 37 kişi için İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli önünde düzenlenen anma törenine, CHP Genel Başkan yardımcıları Bülent Tezcan ve Veli Ağbaba ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu da katıldı.

Tezcan, törende gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sivas katliamının" acısının hala yüreklerde olduğunu belirterek, "Sivas'ın hesabı sorulmadığı, yargılaması gerçekten arka plandaki failleri ortaya çıkaracak şekilde yapılmadığı sürece, bölge ve dünyada buna benzer katliamlarla karşı karşıya kalabilme tehlikesi her zaman mevcut" görüşünü bildirdi.

Sivas'ta 35 canın yakıldığını kaydeden Tezcan, şöyle devam etti:

"Aydınlar yakıldı, laik cumhuriyete dönük, planlı, örgütlü, hunharca bir saldırıyla karşı karşıyaydık. 35 canımız bu alanda, bu meydanda yakıldı. Benzer provalar, Orta Doğu'da, bölgede adı değişerek ya IŞİD olup ya El-Kaide olup ya da başka isimle aynı katliamları, aynı hunharlıkla devam ettirmeye çalışıyorlar. Binlerce yıldan bu yana Anadolu topraklarında kardeşçe yaşadık. Anadolu toprakları, dostluğun, kardeşliğin büyüdüğü, yeşerdiği bereketli topraklar. Bu topraklara karanlık eller tarihimizin her döneminde kavgayı, kini, zulmü ekmeye çalıştı. Dönem dönem zulüm ekme yarışında Madımak gibi, aydınlarımızın, canlarımızın yakıldığı, karanlık dönemlerin hakim kılınmaya çalışıldığı acı hatıralarımızı yaşadık."

Türkiye'nin dört bir yanından anmaya katılanların bulunduğunu dile getiren Tezcan, Türkiye'nin aydınlanma davasının savaşçılarının bir araya geldiğini söyledi.

Bunun bir öfke patlaması olmadığını aktaran Tezcan, "Bu, Anadolu topraklarında barışın, kardeşliğin, özgürlüğün yeniden yaşatılması için gönülleri bir araya getirdiğimiz bir dostlar buluşması. Yüreklerini 2 Temmuz'da Sivas'ta, Madımak'ta tutuşturan bütün yurtseverlere, aydınlık Türkiye özlemiyle yaşayanlara, Atatürk'ün aydınlık Türkiye'si özlemiyle tutuşanlara selam olsun. Milletvekili arkadaşımızla buradayız. Türkiye bir daha bu karanlık günleri yaşamayacak. Yaşamaması için hep beraber elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı.

"2 Temmuz, yas günü ilan edilmeli"

Ağbaba da olayların 22. yılında hala Sivas'taki ateşin yanmaya devam ettiğini belirterek, "Kin almak için değil, öç almak için değil ama toplumsal hafızamızı canlı tutabilmek için 2 Temmuz, yas günü ilan edilmelidir" dedi.

Bu konuda CHP olarak teklif vereceklerini kaydeden Ağbaba, "2 Temmuz mutlaka yas günü ilan edilmeli. Toplumsal hafızamız canlı tutulmalı ki bir daha böyle bir vahşet, böyle bir katliam yaşanmasın" değerlendirmesinde buludu.

"Yolumuz hep aydınlık olacak"

Selvi Kılıçdaroğlu ise "22 sene önce bu bina daha farklıydı ama neredeyse gün boyu alevleri izledim" diye konuştu.

Ölenleri rahmetle andığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "O insanlar öldüler, alevlerin, ateşlerin dumanların arasında ama o alevler bizi daha da aydınlatacak. Yolumuz hep aydınlık olacak, hep barış olacak. Buna gönülden inanıyorum, ölenleri de rahmetle anıyorum" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Bülent Tezcan Veli Ağbaba Türkiye Sivas Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title