Haberler

Sivas Kongresi'nin 95. Yıl Dönümü Kutlandı

Sivas Kongresi’nin 95’inci yıldönümü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek’in katılımıyla düzenlenen törenle kutlandı.

Sivas Kongresi'nin 95'inci yıldönümü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek'in katılımıyla düzenlenen törenle kutlandı.

Sivas Kongresi'nin 95'inci yıl dönümü kutlama programları Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreniyle başladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Sivas Valisi Alim Barut, Garnizon Komutanı Fahrettin Celaleddin Sağır anıta çelenk sundu. Çelenk sunumun ardından saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde 4 Eylül Sivas Kongresi tiyatro sanatçıları tarafından temsili olarak canlandırıldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek yaptığı konuşmada 4 Eylül Sivas Kongresi'nin önemine değinerek, "4 Eylül günü Türk milleti için, hepimiz için çok önemli bir gün bağımsızlığa, cumhuriyete ve demokrasiye giden kutlu yolculuğumuzda çok önemli bir yer burası. 4 Eylül kararları sadece Türk milleti için değil bugün Birleşmiş Milletlere kayıtlı bağımsızlığını bizden sonra kazanmış olan pek çok millet için, devlet içinde bir ilham kaynağı onlar emperyalizmin pençesinden kurtulurken Türkiye'nin İstiklal mücadelesini örnek almışlar buradan aldıkları ilhamla kendi bağımsızlıklarına kavuşmuşlardır. Onun için bize bugünü, bağımsızlığımızı, cumhuriyeti ve demokrasiyi kazandıran başta aziz Atatürk olmak üzere milli mücadelenin tüm kahramanlarını Anadolu'ya ayak bastığımız 1071'den bugüne kadar ülkemiz ve milletimiz için kanlarını ve canlarını ortaya koyan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnetle, şükranla ve rahmetle anıyorum. Onun için 4 Eylül günü sadece bir kutlama günü değil, sadece bir gün burada bazı şeyleri konuşup, dağılmak, resmi bir tören olarak kabul edip sonra ne oldu ne bitti idraki içerisinde yeterince olmadan dağıldığımız bir gün olmamalıdır. Bugün bir taraftan borçlarımızı hatırlayacağız. Tarihimize karşı olan borcumuzu, kahramanlarımıza, devlet kurucularımıza olan borçlarımızı hatırlayacağız. Ama onunla beraber milletimize gelecek nesillerimize karşı sorumluluklarımızı da hatırlayacağız. Dolayısıyla hem bugün şükranlarımızı hem şükranlarımızı ifade etmek hem de sorumluluklarımızı hep birlikte hatırlamak için bugün önemli bir fırsattır, önemli bir imkandır" dedi.

4 EYLÜL'ÜN ANLAMINI ANLAMAYANLARA YUH OLSUN

4 Eylül günün anlamını iyi bilmek gerektiğini ifade eden Çiçek, "Bugün gerçekten bizim için önemli bunun hep önemini vurguladık ama yakın çevremizde birkaç seneden beri olup bitenleri gördükçe orada yaşanan Suriye'de, Irak'ta, Telafer'de, Kerkük'te ve başka yerlerde dünün Osmanlı coğrafyasında yaşanan vahşeti, cinneti, cinayeti her türlü insanlık dışı görüntüleri gördükten sonra 4 Eylül bizim için ne kadar önemli, ne kadar anlamlı olduğunu anlamayanlara yuh olsun. Bu sorumluluğu hatırlayamazsak gelecekten emin olamayız. Bir millet acılarını unutursa, sevinçlerini paylaşmazsa bir ve beraber olamazsa o toplumun geleceği çok parlak olmaz" diye konuştu.

ANADOLU TOPRAĞINI KAZSAN ALTINDAN ŞEHİT KEMİKLERİ ÇIKAR

Anadolu toprağının altından şehit kemikleri çıktığını söyleyen Çiçek "4 Eylül günü gerçekten bu milletin tarihinde son derece önemli müstesna bir yeri vardır. Bunu iyi anlayabilmeliyiz ki nelere sahip olduğumuzun farkında olalım, idrakinde olalım. Bugün birçok ülkenin toprağını kazsanız altından petrol çıkar, kömür çıkar, altın çıkar ama bu Anadolu toprağının altını iki metre kazsanız altından şehit kemikleri çıkar yeteri kadar farkında mıyız? Onların hatıralarına yeteri kadar sahip çıkabiliyor muyuz? Onların mirasını yeteri kadar koruyabiliyor muyuz? Hatırlayabiliyorsak, koruyabiliyorsak geleceğe güvenle bakabiliriz. Onun için bugün sahip olduğumuzun kıymetini iyi bilmeliyiz."şeklinde konuştu.

"Bu milletin yiyecek ekmeği yok, içecek suyu yok arka arkaya yaşadığı balkan harpleri, birinci cihan harpleri milleti takatsiz hale getirmiş neredeyse savaşacak gücü yok" diyen Çiçek şunları söyledi.

"O yokluklar içerisinde, o sıkıntılar içerisinde bütün dünyanın eşi ve emsali görülmemiş bir bağımsızlık mücadelesini bu millet inancıyla, birliğiyle bir araya gelerek başardı. Artık kendi uçağımızı, helikopterimizi, denizaltılarımızı yapabiliyoruz, kendimiz uzaya uydumuzu gönderebiliyoruz. Eğer 4 Eylül olmasaydı, 4 Eylül kararları olmasaydı, 4 Eylül ruhu yeniden canlanıp milletle şaha kalkmasaydı bugün kimin himayesinde, kimin verasetinde hangi noktada olabilirdik. Bunu hepimizin bu mutlu günde, kutlu günde, onurlu günde bir defa daha hatırlamamız lazım o zaman bunları hatırlayabildiğimiz, gereğini yapabildiğimiz an bu millete mensup olmanın gururunu içimizde duyabiliriz yüreğimizde hissedebiliriz".

Bugün kat edeceğimiz çok mesafe var yaşadığımız coğrafya sıradan bir coğrafya değil bu coğrafyayı vatan yapan şehitlerimizdir, gazilerimizdir, kahramanlarımızdır diyen Çiçek "Bu coğrafya bize ebedi vatan olan Anadolu dünyanın en karmaşık, en sıkıntı bölgelerinin kalbinde olan bir coğrafyadır. Burada güçlü olanların yaşama imkanı var. Burada bir ve beraber olanların, birbirine sımsıkı sarılmış olan toplumların, milletlerin yaşama imkanı var. Bizden evvel burada yaşayanlara bakın onlar tarihte kaldı. Ama bizim buradan başka gidecek bir yerimiz yok. Burası bizim ebedi vatanımızdır. Edebi vatanımız olarak da kalmasının da bir tek şartı vardır. Birliğimizi bozmayacağız,bir olacağız beraber olacağız, inşallah iri olacağız, diri olacağız. Bunun imkanları var, bunun tarihi mirası var. İşte 4 Eylül sıradan seremonik bir gün değil bizim yakın siyasi tarihimizin en önemli kararların alındığı, en önemli başarılara giden yolu, yol haritasının çizildiği önemli bir mekan önemli bir gündür" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Çiçek konuşmasının ardından şeref defterini imzaladı. Tören Genelkurmay Başkanlığı mehteran takımının gösterisi ile son buldu.Törene Sivas Valisi Alim Barut, TBMM İdare Amiri Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, AK Parti Sivas Milletvekilleri Ali Turan, Hilmi Bilgin, Mesude Nursuna Memecan, Belediye Başkanı Sami Aydın ve çok sayıda vatandaş katıldı. - SİVAS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Cemil Çiçek Türkiye Eylül Politika Güncel Haberler

title