Haberler

Şırnak Valisi İpek Köyleri Ziyaret Etti

Şırnak Valisi Hasan İpek köy ziyaretleri sırasında yaptığı açıklamalarda kardeşler arasında sınır olmayacağını söyledi.

Şırnak Valisi Hasan İpek köy ziyaretleri sırasında yaptığı açıklamalarda kardeşler arasında sınır olmayacağını söyledi.

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesini ziyaret eden Vali Hasan İpek'e Şırnak İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Mustafa Sakaoğlu, Şırnak İl Emniyet Müdürü İsa Aydoğdu, Ak Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar ve kurum amirleri eşlik etti. Şenoba beldesindeki ziyaretini tamamlayan Vali İpek ve beraberindeki heyet daha sonra Hilal beldesinde vatandaşlar ile bir araya gelerek sorunları dinledi. Vali İpek, tarihte sınırların olmadığını ve sonra yapıldığını ifade etti. Vali İpek, "Dün Van'da Şırnak ve Hakkari için çok güzel müjdeleyici bir sonuç çıktı toplantıdan. Problem şuydu, bizim Habur sınır kapımızda üçüncü köprüye ihtiyacımız var. Silopi'de iki tane ova köy ve diğer bir kapıya daha ihtiyacımız var. Bunlar ticaret kapılarıdır. Ama sosyal amaçlı bir kapımız daha var. Oda Gülyazı kapımız. Bunlarla ilgili Türkiye tarafındaki tüm konular hal edildi. Bakanlar kurulu kararı çıktı. Fakat Irak hükümeti merkeziyle bir türlü anlaşma imzalanamıyordu. Dün konuyu Necirvan Barzani ve Sayın Ahmet Davutoğlu ile birlikte Van'da bir toplantı yaptık. Çok verimli bir toplantı geçti. Toplantının sonunda şöyle bir karar çıktı. Duhok, Şırnak, Hakkari ve Erbil valisiyle biz karşılıklı bunları imzalayalım. Valilerin anlaşmasıyla yürürlüğe girsin diye bir karar çıktı. Bu bizim için çok önemli bir karardı. Bunun arkası da boş değil, arkası da doludur. 25 Mart'ta Şırnak'ta Duhok, Şırnak, Hakkari ve Erbil valisiyle ilgili kuruluşların katılacağı bir toplantıyla anlaşma üzerine mutabakata varacağız. Bu da 25'inde Şırnak'ta imzalanacak. veya 27'sinde Sayın Başbakanımız Van'a geliyor. veya orada bu mutabakatı imzalayacağız. İnşallah Gülyazı kapımız açılmış olacak. Bu müjdeyi de Uludere'de vermek istiyorum. Sınır ticaretine açık, sosyal amaçlı bir kapıyı Gülyazı'ya kazandıracağız. Bununla ilgili vatandaşla da bir toplantı yapmıştık, detaylarını konuşmuştuk. Yine önümüzdeki hafta içerisinde ayrı talepler var, onları da alacağız. Ona göre bir anlaşma metnini 25'inde inşallah Duhok Valisi ile birlikte Şırnak'ta görüşmeye başlayacağız" dedi.

Vali İpek, kardeşler arasında sınır istemediklerini söyledi. İpek, "Dün çok güzel bir laf söyledi, Sayın Ahmet Davutoğlu, 'Bu sınırları biz çizmedik. Birileri çizmiş bize dikte etmiş. Bu sınırlar gerçekten bizim tarafımızdan çizilmiş sınırlar değil." Hem Irak tarafında yaşayan insanlar, hem de Türkiye tarafında yaşayan insanlar kardeş insanlar. Bu kapıyla birlikte insanlar buradan legal olarak gidip gelme ve legal olarak bir ticaret yapma şansı bulacaklar. Hedefimiz uzun vadede komşularımızla aramızda sınırları kaldırmak. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın hedefi komşularımızla sınırları kaldırarak, ticaret yapmak. Uzun vadeli hedefimiz bu. Ama bu gün itibariyle bu hem siyasi anlamda, sosyal anlamda şu anda mümkün görünmüyor. Bunun ilk adımlarını da atmış oluyoruz. Biz aslında Irak'taki Kürt kardeşlerimizle, Türkiye'deki Kürt kardeşlerimizle, Suriye'deki Arap, Kürt ve Türk kardeşlerimizle aramızda sınır olsun istemiyoruz. Çünkü tarihinde, geçmişte böyle bir sınır yok. Eskiden Osmanlı imparatorluğu vardı, Selçuklu Devleti vardı ve biz birdik. Aramızda bir sınır yoktu. Ama inşallah bu anlaşmalarla biz kavuşmayı sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Ayrıca Dışişleri Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, Duhok ve Erbil valileri, Şırnak Valisi Hasan İpek ile Hakkari Valisi Necmettin Kalkan'ın da katılacağı anlaşma metni toplantısının 25 Mart'ta Şırnak'ta yapılması planlanıyor.

"MİLLET BİRDİR, DEVLET İKİDİR"

Ak Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar ise Başbakan'ın kendisini milletvekili olmasını istediğinde ne dilediğini söyleyerek, Başbakan'dan Şırnak Valisi Hasan İpek'in müjdesini verdiği sınır kapısını istediğini ifade etti.

Milletvekili Mehmet Emin Dindar bir milletin iki devlete ayrıldığını söyledi. Kürçte açıklama yapan Milletvekili Dindar, "Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan bir toplantıda Şırnak halkı için benden ne isteğiniz var demişti. Bende şu an Sayın Valimiz Hasan İpek'in değindiği Gülyazı Sınır Kapısı'nı istemiştim. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Kürt Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ile Duhok ve Erbil valisiyle yaptığımız toplantıda kabul ettiler ki millet birdir, devlet ikidir. Bu iki devlet ne kadar farklı olsa da milleti birdir. Onun için geçimleri zor durumda olmasın, kaçakçılıkta insanlar ölmesin diye valiler arasında bir imzayla anlaşmaya varacaklar" diye konuştu. - ŞIRNAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Emin Dindar Hasan İpek Hakkari Şırnak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu? Samsunspor Trabzonspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Samsunspor TS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester City Wolverhampton maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.City Wolverhampton maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Samsunspor Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Samsunspor TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title