Haberler

Sinoplu Mübadiller Denize Çelenk Bıraktı

Sinop’ta, mübadelenin 93. yıl dönümü anısına denize çelenk bırakıldı.

Sinop'ta, mübadelenin 93. yıl dönümü anısına denize çelenk bırakıldı.

Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneği, mübadelenin 93. yıl dönümü anısına etkinlik düzenlendi. Sinop Yelken Kulüp'te gerçekleşen 93. yıl dönümü etkinliğine Sinop Vali Yardımcısı Hüseyin Sayın, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Samsun Mübadele Derneği Kurucu Başkanı Mübadele Yazarı Akın Üner ve çevri il, ilçe ve köylerden çok sayıda mübadil katıldı.

Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Derneği Başkanı Kenan Aral yaptığı açıklamada, mübadeleye tabi tutulanların yüzlerce yıldır ekip biçtikleri topraklarını, ekmek parası kazandıkları iş yerlerini, evlerini, ibadet ettikleri kutsal mekanlarını, sevdiklerinin mezarlarını geride bırakarak göçtüklerini söyledi. Mübadillerin doğdukları toprakları ziyaret etmelerine uzun yıllar izin verilmediğini savunan Aral, "1. kuşak mübadillerin hemen hemen tamamı memleket hasreti ile bu dünyadan sessizce göçüp gittiler. Son yıllarda giderek artan sayıda mübadil çocuğu ve torunu bir vasiyeti yerine getirircesine aile büyüklerinin yaşadıkları memleketleri ziyaret etmek istiyor. Kendi özel tarihlerine ve kültürlerine ait izleri sürmek istiyor" dedi.

Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, mübadillere yönelik yaptığı kısa konuşmasında her daim Sinoplu mübadillerin yanında olduklarını ve her türlü desteği severek verdiklerini dile getirerek, "Tüm Sinoplu mübadillerin 93. yıl dönümünü sevgiyle saygıyla kutuluyorum. Her daim sizlerle birlikteyim" diye konuştu.

Tören sonunda etkinliğe katılan tüm mübadiller toplu halde Aşıklar Caddesi üzerinden yürüyerek Sinop İskele Meydanı Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunup ve İstiklal Marşı okuyarak anıt önüne Başkan Kenan Aral tarafından karanfil buketleri bırakıldı. Daha sonra mübadiller Küçük İskele önünde toplanarak en yaşlı mübadil ve Dernek Başkanı Kenan Aral tarafından denize 93. yıl anısına çelenk bırakıldı. - SİNOP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Baki Ergül Akın Üner Samsun Sinop Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title