Haberler

Silivri Cemevi Temel Atma Töreni

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Geçmez: "Türkiye'nin sorunlarını çözebilmenin tek yolu, 12 Eylül Anayasası'ndan kurtulmaktan geçer. Bütün sorun Anayasa'dır" CHP İstanbul Milletvekili Akkiray: "(Cami Cemevi Projesi) Çok samimi bulmadığımız bir söylev bu. Biraz kavram kargaşası. Biz artık yorulduk. Aleviler olarak farklı taleplerimizin yerine gelmesini istiyoruz"

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, " Türkiye'nin sorunlarını çözebilmenin tek yolu, 12 Eylül Anayasası'ndan kurtulmaktan geçer. Bütün sorun Anayasa'dır" dedi.

Mimar Sinan Mahallesi'ndeki Silivri Cemevi'nin temel atma törenine, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Ercan Geçmez, " Türkiye'nin içinde bulunduğu konumdan ötürü, daha çok barış elçisi olmak zorundayız. Unutmayalım ki, '72 millete aynı gözle bakmayan benden değildir' diyen Hacı Bektaş-ı Veli, bize bu günleri göstermiştir" diye konuştu..

Sürekli "kardeş" diye hitap edenlerin bir gözünün kardeşlikte, diğer gözünün ise "başka bir yerde" olduğunu söyleyen Geçmez, "Ne acıdır. Alevilerin cemevlerine sözüm ona kardeşlikle yaklaşanlar, yanına bir de cami koyarak ancak kardeş olunabileceğini söylüyorlar. Hiç unutmasınlar; Sünni, Sünni olduğu için güzeldir. Alevi de Alevi olduğu için güzeldir. Cami, cami olduğu için güzeldir. Cemevi de cemevi olduğu için güzeldir. Biz bunların niyetlerini biliriz. Bunların niyetleri 12 Eylül'de de belliydi, şimdi de belli.12 Eylül'de de generallerin partilerinde kuruculuk görevi alıyorlardı. Generallare selam duruyorlardı. Şimdi Türkiye'de cami ile cemevini aynı arsaya koyarak, sözüm ona Alevilerle  Sünnileri barıştıracaklarını sanıyorlar" diye konuştu.

"Barıştır, karıştır" projesiyle Alevilerin yeniden asimile edilmeye çalışıldığını aktaran Geçmez, bunu yapanların tarihi bilmeyenlerin olduğunu söyleyerek her platformda Alevilik sorununun Alevilerin sorunu olmadığını, Türkiye'nin bir sorunu olduğunu dile getirdiklerini kaydetti.

Alevilerin Türkiye'nin bir rehberi olacağını ifade eden Geçmez, Silivri'de bugün bir tarihin gerçekleştirildiğini belirterek "Türkiye'nin demokratikleşmesiyle ilgili sayın başbakanın aylardır kamuoyuna sunduğu bilgiler vardır. Türkiye'nin sorunlarını çözebilmenin tek yolu, 12 Eylül Anayasası'ndan kurtulmaktan geçer. Bütün sorun Anayasa'dır" dedi.

"En güzeli olacağından hiç şüpheniz olmasın"

Konuşmaların ardından "Cami, Cemevi Projesi"yle ilgili görüşü sorulan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar bu konuda çok büyük bir spekülasyon yapıldığını belirtti.

Caminin cami, cemevinin ise cemevi olduğunu söyleyen Işıklar, "İkisini birarada şekil olarak, işte yanına bir de havra, mescit koyalım, bütün dinler birarada. Bu, demekle olmuyor. İnançları özgürce yaşamak, nerede yapılması isteniyorsa orada yapmasını uygun buluyorum. Öncelikle cami, cemevinin yan yana getirmek gibi bir düşünceyi, belki bir uzlaşma, barış gibi düşünebilirsiniz ama yüzyıllardır var olan bir geleneği olduğu gibi kabullenmek en doğal olanıdır. Onun için kilise kilise, havra da havra. Bunu Silivri'de yaşadık. Hepsi farklı yerlerde ama gönüllerde bir" diye konuştu.

Temeli atılan cemevinin Türkiye'deki en büyük cemevi olup olmadığının sorulması üzerine ise Işıklar, çeşitli cemevlerini incelediklerini ve bazılarının altında dükkan gibi yerlerin olduğunu belirterek, "Biz burada sadece cemevi yapıyoruz. Bu anlamda burası en büyük cemevi oldu. Büyüklük belki görecelidir ama en güzeli olacağından hiç şüpheniz olmasın" dedi.

"Biz artık yorulduk"

"Cami, Cemevi Projesi"yle ilgili görüşü sorulan CHP İstanbul Milletvekili Sebahat Akkiray da, "Çok samimi bulmadığımız bir söylev bu. Biraz kavram kargaşası. Biz artık yorulduk. Aleviler olarak farklı taleplerimizin yerine gelmesini istiyoruz. Bir vatandaş olarak söylüyorum. Artık kendi ibadethanemin yasal hakları olsun. Orada ibadetimi yapayım ve böyle güzellikler yaşayayım istiyorum. Yasallaşması için elimizden gelen mücadeleya de sonuna kadar devam edeceğiz" yanıtını verdi.

Yardımseverlerin katkılarıyla yaklaşık 1,5 yılda bitirilmesi düşünülen cemevinin temelinin atılmasının ardından tören, sema gösterisiyle son buldu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Ercan Geçmez Silivri Türkiye Politika Güncel Haberler

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

Sinan Ateş suikastına ait yeni görüntüler ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title