Haberler

Siirt'te Leopar İzi Sürüldü

"Güneydoğu Anadolu Leopar Projesi" kapsamında düzenlenen doğa yürüyüşünde bölgede yabani hayvanların kayıt altına alınması için kurulan foto kapanlar incelendi Vali Aydın: "Öncelikli amacımız bu bölgedeki leopar popülasyonunu tespit etmek, sonrasında Eruh'un yeterince keşfedilmeyen bu muhteşem doğasını.

Siirt'te "Güneydoğu Anadolu Leopar Projesi" kapsamında düzenlenen doğa yürüyüşünde bölgede yabani hayvanların kayıt altına alınması için kurulan foto kapanlar incelendi. Vali Ahmet Aydın, öncelikli amaçlarının bölgedeki leopar popülasyonunu tespit etmek olduğunu söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca yürütülen proje çerçevesinde Siirt Valiliği'nce Eruh ilçesine bağlı Yelkesen köyü yakınlarında başlayan doğa yürüyüşüne Vali Ahmet Aydın, Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Bayar, Emniyet Müdürü Metin Özkan, İl Jandarma Komutanı Albay Şenol Yeloğlu, Siirt 3'üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Halil Soysal, Orman ve Su İşleri İl Müdürü Nevzat Amcalar katıldı.

Vali Aydın, yürüyüşün ardından yaptığı açıklamada, 1974 yılında Ankara'da görülen leoparın, 2010 yılında Siirt'te, 2013 yılında da Diyarbakır'da ortaya çıktığını belirterek, bu nedenle "Güneydoğu Anadolu Leopar Projesi" başlatıldığını söyledi.

Biyolog Batur Avgan tarafından yürütülen proje kapsamında düzenledikleri doğa yürüyüşüyle bölgede yabani hayvanların kayıt altına alınması için kurulan foto kapanların incelendiğini ifade eden Vali Aydın, "Bölge çok bakir ve yaklaşık 30 yıldır insanlar bu bölgede bulunmuyor. Bu nedenle çalışmalarımızı Mardin, Şırnak ve Siirt üçgeninde yürütüyoruz" dedi.

"Amacımız bu bölgedeki leopar popülasyonunu tespit etmek"

Vali Aydın, bölgede öldürülen leoparların ardından bilim adamlarının konuyla ilgili çalışmalarının sürdüğünü belirterek, leopar popülasyonunun bölgede varlığının sürmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini vurguladı.

"Öncelikli amacımız bu bölgedeki leopar popülasyonunu tespit etmek. Sonrasında Eruh'un yeterince keşfedilmeyen bu muhteşem doğasını yaban hayatına ve yaban turizmine açmaktır" diyen Aydın, bu kapsamda Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın da önemli destekleri bulunduğunu dile getirdi.

Vali Aydın, bir ay önce bir vatandaşın kendisine leopar saldırdığını ileri sürmesi üzerine bölgeye foto kapanı kurulduğunu anlattı.

Aydın, foto kapanlarıyla dağ keçisi, yaban domuzu, ayı ve benzeri birçok hayvanın tespit edildiğini bildirdi.

Leoparın varlığını aldıkları duyum üzerine tespit etmeye çalıştıklarını aktaran Aydın, "Bunu canlı görüntüleyerek leopar popülasyonu için gerekli önlemleri almak istiyoruz" diye konuştu.

Çözüm süreci

Çözüm sürecinin etkisiyle bölgede daha önce gidilemeyen alanların insanlar tarafından ziyaret edilir hale geldiğini ifade eden Aydın, vatandaşların rahatlıkla bağ ve bahçesine gidebildiğini, doğa yürüyüşü düzenleyebildiklerini dile getirdi.

"Silahlar artık konuşmuyor. Çözüm süreci bölgemize enerji verdi" ifadelerini kullanan Vali Aydın, artık herkesin huzur istediğini vurguladı.

Biyolog Avgan ise, leoparların öldürülmesinin arkasından yatan nedenleri bulmak ve bunlara karşı önlem geliştirmek için çalıştıklarını belirterek, bu çalışmalar sırasında leoparın önemi konusunda vatandaşları bilgilendirdiklerini söyledi. - Siirt

Kaynak: AA / Yerel

Metin Özkan Ahmet Aydın Siirt Eruh Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title