Haberler

Sıcaktan Strese Giren Hayvanların Süt Verimi Düşüyor

Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Sorumlu Müdürü Murat Kocaman, sıcak havalardan dolayı strese giren hayvanların süt veriminde düşüş yaşandığını söyledi.

Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Sorumlu Müdürü Murat Kocaman, sıcak havalardan dolayı strese giren hayvanların süt veriminde düşüş yaşandığını söyledi.

Birlik Sorumlu Müdürü Kocaman, 35 derece sıcaklıktan sonra hayvanların strese girmesi ile birlikte süt veriminde düşüş yaşanmaya başladığını belirterek, "Yaz döneminde artan sıcaklıklardan dolayı süt veriminde bir düşüş yaşanıyor. Sıcaklık artar nem oranı da yükselirse hayvanlar bu durumda stres yapıyor ve süt verimliliği düşüyor. 23 derece sıcaklıktan sonra hayvanlar da stres olmaya başlıyor. Sıcaklıklar 35 dereceyi geçtikten sonra hayvanların süt verimlerinde belirgin düşüşler yaşanmaya başlıyor. Sıcaklıklar artınca hayvanların vücut ısıları değişiyor ve hayvanların hareketlerinde farklılıklar meydana geliyor" dedi.

"SOĞUK SU TEMİNİ HAYVANLAR İÇİN ÖNEMLİDİR"

Sıcak havaların hayvanlarda yaptığı stresin azaltılması için soğutma ve havalandırma sistemlerinin artırılması gerektiğini ifade eden Kocaman, "Sıcaklık stresine karşı doğal soğutma yöntemleri, fanlar ve havalandırmaların artırılması gereklidir. Yaz sıcaklarında hayvanların yemleme saatleri değiştirilmelidir. Sabah saatlerinde değil günün serin saatlerinde akşama doğru yemleme yapılmalıdır. Ahır temizliklerinin çok iyi yapılması gerekiyor. Hayvanlar, sıcaklardan dolayı yem tüketimini azaltmaktadır bu yüzden doğru ve düzenli bir yemleme programı belirlenerek tüketimin düşmesi engellenebilir. Sıcaklarda hayvanlar aşırı terlediği için vitamin ve mineral takviyesi yapılmalıdır. Kaba yemler verilirken ıslatılarak verilmesi yem tüketimini artırır. Soğuk su temini de hayvanlar için önemlidir. 10 derecenin altına düşmeyecek kadar soğuk su hayvanların serinlemesi için yararlı olmaktadır. Doğal çevre koşullarında serin ve rahat ortam koşulları sağlanmazsa hayvanların verimliliği artıramayız" diye konuştu. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Tekirdağ Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title