Haberler

Sıcaktan Bunalana Osmanlı Şerbeti

İzmir'de bir ailenin işlettiği kafeteryada, Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda yıllar önce kaybolan Osmanlı şerbeti geleneği yeniden canlandırıldı.

İzmir'de bir ailenin işlettiği kafeteryada, Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda yıllar önce kaybolan Osmanlı şerbeti geleneği yeniden canlandırıldı.

Kızlarağası Hanı Bakır Bedesteni'nde ev yapımı doğal ürünlerin satıldığı bir kafeteryayı işleten İsam Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şerbet geleneğinin aileden geldiğini, Osmanlı şerbetlerini içerek büyüdüklerini söyledi.

Lübnan'a gittiğinde şerbet geleneğinin bu ülkede çok daha canlı olduğunu gördüğünü anlatan Gültekin, Türkiye'de yıllar önce unutulmuş birçok şerbet çeşidinin bu ülkede en çok tüketilen içecekler arasında yer aldığını gördüğünü ifade etti.

Türkiye'ye döndükten sonra sağlıklı, ev yapımı ürünlerin satılacağı bir kafeterya açtıklarını dile getiren Gültekin, şu bilgileri verdi:

"Kafemizde 3 yıl önce ilk kez Kadir Geceleri için özel şerbet yapıp satmaya başladık. Deneyenler tekrar isteyince bir iki çeşit daha ürettik. İlk etapta şerbet geleneğini hatırlamak isteyen ileri yaşlardaki müşterilerimizin ilgisini çekti. Daha sonra sağlıklı beslenmeye dikkat eden insanlar geldi. Bazı insanlar kültürlerini çocuklarına aktarma bilinciyle de hareket ediyorlar. Zamanla insanlar evleri için siparişler de vermeye başladı. Satışlardan çok memnunuz, duyan denemek için geliyor.

Gazlı içecek siparişi verenleri de ikna ederek şerbet ikram ediyoruz. İnsanlar şerbet fikrine önce farklı yargılarla olumsuz bakabiliyor. Tadına baktıklarında kesinlikle bir daha gazlı içecek istemiyorlar. İlk etapta yetişkin ve ileri yaşlardaki müşteriler şerbeti tercih ederken son dönemde çocuklar ve gençlerin talebinde memnuniyet verici artış var. Çocuklar rengi ve kokusu nedeniyle özellikle reyhan şerbetini çok seviyorlar."

Ramazana özel şerbet

Osmanlı şerbeti kavramının geniş bir yelpazeyi içerdiğini, herhangi bir aromalı bitkinin baharatlarla zenginleştirilerek şerbet yapılabildiğini ifade eden Gültekin, düğün, tören ve kandiller için farklı şerbet tariflerinin bulunduğuna işaret etti.

Her gün 5 çeşitte 5 litre şerbet yaptıklarını, siparişlere göre bu rakamın arttığını anlatan Gültekin, özellikle demirhindi ve reyhan şerbetine ilginin yüksek olduğuna işaret etti.

Gültekin, tüm şerbet türlerinin susuzluğu giderme ve enerji verme özelliği bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Özellikle sıcak ve bunaltıcı havaların en uygun içeceği şerbettir. Özü Hint hurmasından elde edilen ve 41 çeşit baharatla zenginleştirilen demirhindi şerbeti, sindirime yardımcı olma ve şifa veren özellikleriyle de tanınıyor. Ramazan için hazırlanan diğer bir şerbet türü ise jelleb. Üzümden yapılan bu şerbet özellikle susuzluk giderici olduğu için Lübnan'da iftar ve sahur vakitleri arasında sık tüketilir."

Gültekin, reyhan bitkisinin baharatlarla kaynatılmasıyla elde edilen reyhan şerbetinin de hoş kokusu ve güzel görünümüyle farklılık içerdiğinin altını çizerek, "Reyhan şerbetinin kokusu ve ferahlatan tadı nedeniyle insanda mutluluk duygusunu verdiği ifade edilir. Şerbetleri doğal yöntemlerle koruyucu kullanmadan ve eskisine göre daha az şeker kullanarak yapıyoruz" diye konuştu.

Şerbet kültürünün İstanbul ve Bursa'da yaygın olduğunu, Anadolu'da öze dönüş özlemi yaşayan insanların ilgisinin arttığını sözlerine ekleyen Gültekin, demirhindi ve reyhan şerbetlerinin ambalajlanarak satışı konusunda teklifler geldiğini, bu konuda çalışma yürüttüklerini de kaydetti.

Kaynak: AA / Yerel

Kemeraltı Türkiye Lübnan İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title