Haberler

Şeyh Edebali'nin Adı Doğduğu Topraklarda Yaşatılıyor

Osmanlı Devleti'nin fikir babası olarak bilinen, Osman Gazi'nin hocası Şeyh Edebali'nin adı, doğduğu topraklarda inşa edilen cami ve külliyede yaşatılıyor.

ABDULLAH YILDIZ - Osmanlı Devleti'nin fikir babası olarak bilinen, Osman Gazi'nin hocası Şeyh Edebali'nin adı, doğduğu topraklarda inşa edilen cami ve külliyede yaşatılıyor.

Külliyesini Kudüs'te gördüğü bir Osmanlı çarşısından, camiyi de Şam'dan ilham alarak projelendiren hayırsever iş adamı Mustafa Güneş, Edebali'nin adını binlerce aracın geçtiği Ankara-Kayseri karayolu üzerindeki eserlere verdi.

İnşaatını tamamladıktan sonra Kırşehir Müftülüğüne devreden Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğu ile batıyı birleştiren Ankara-Kayseri Karayolu üzerindeki İnanç köyünde doğan Şeyh Edebali'nin adının yaşatılması adına böyle bir hayır çalışmasını gerçekleştirdiğini söyledi.

Caminin temelini 2008 yılında eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun attığını anımsatan Güneş, birçok zorluğu aşarak cami ve külliyesini tamamladığını ifade etti.

Karayolu üzerinde seyahat edenlerin durup dinlenmeleri ve ibadet edebilmelerini de amaçladığını vurgulayan Güneş, "Camiyi Şam'da gördüğüm camiden, külliyeyi de Kudüs'teki bir Osmanlı çarşısından esinlenerek projelendirdim. Şey Edebali'nin 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' sözünden ilham alarak böyle bir eseri meydana getirmek için çaba sarf ettim" dedi.

Kırşehir Müftüsü Mehmet Şahin de Şeyh Edebali'nin, Kırşehir'in Mucur ilçesine bağlı İnanç köyünde doğduğuna işaret ederek, adının doğdu topraklarda cami ve külliyede yaşatılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Hayırsever tarafından yaptırılan cami ve külliyesinin müftülüğe devrinin gerçekleştirildiğine değinen Şahin, şunları kaydetti:

"Burası Şeyh Edebali'nin doğduğu İnanç köyü. Ailesi burada konakladığında Şeyh Edebali burada doğmuş. Onun hatırasına bu cami doğduğu yerin topraklarında inşa edildi. Edabali, Osmanlı ecdadımızın manevi mimarıdır. Onun hatırasını canlandırma ve yaşatma adına buraya Şeyh Edebali'nin için bir külliye inşa edilmesi düşünüldü. Cami ve bedesten tarzındaki külliye de hayırsever iş adamımız tarafından yaptırıldı."

Şahin, kısa sürede camiye din görevlisi atanacağını belirterek, cami ve Osmanlı tarzı çarşı şeklinde olarak inşa edilen külliyenin sürekli hizmet verir hale geleceğini dile getirdi.

Şeyh Edebali

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin kayınbabası ve hocası Şeyh Edebali, 1206 yılında Kırşehir'in Mucur ilçesine bağlı İnanç köyünde doğdu. Nüfuzlu, varlıklı ve mütevazi bir Ahi olduğu bilinen Edebali'nin, Kırşehir'de Ahi Evran ile görüştüğü ve daha sonra Söğüt tarafına göç ettiği biliniyor.

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Güneş Şeyh Edebali Osman Gazi Kırşehir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Manuel Lanzini Eyüpspor'a mı geliyor? Manuel Lanzini Eyüpspor'a gelecek? İNTEGRAL DERSİ KALKTI MI? MEB yeni müfredat 2024 hangi sınıfları kapsıyor? CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title