Haberler

Serik'teki Şiddetli Yağış

Antalya Vali Yardımcısı Turan Eken, Serik'teki aşırı yağış sonucu Haskızılören köyünde zarar gören evlerin yerine afet konutlarının hala yapılmadığı iddialarına ilişkin, "Bugün orada yapılacak afet konutlarının bedeli 4 milyon 600 bin"...

Antalya Vali Yardımcısı Turan Eken, Serik'teki aşırı yağış sonucu Haskızılören köyünde zarar gören evlerin yerine afet konutlarının hala yapılmadığı iddialarına ilişkin, "Bugün orada yapılacak afet konutlarının bedeli 4 milyon 600 bin liradır. 2012 yatırım programında yer aldı, parası da ayrıldı" dedi.

Eken, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada 9 Ekim 2011'de yoğun yağış sonucu Küçük Aksu olarak adlandırılan derenin taşması nedeniyle 9 Ekim 2011'de 22 konut, 10 işyeri, 6 ahır, 5 köprü ve 2 kutu menfezin yıkıldığını, felakette 6 kişinin de kaybolduğunu hatırlattı.

Felaketin yaşandığı andan itibaren olay yerinde incelemelerde bulunan Vali Ahmet Altıparmak'ın talimatıyla 150 araç ve çok sayıda personelin olay yerine sevk edildiğini vurgulayan Eken, kısa sürede insanların yiyecek ve barınma ihtiyaçlarının karşılandığını kaydetti.

Afet ve Acil Durum Başkanlığı'ndan (AFAD) 15 Ekim günü hasar tespit çalışmaları için gelen 4 kişilik mühendis ekibin bölgede inceleme yaptığını ifade eden Eken, "Hasar Tespit Komisyonunun çalışmalarının sonlanmasının ardından 2 Nisan'da hasar tespit listeleri asıldı. Yasa gereği liste 30 gün askıda kaldı. Bu dönemde listeye bazı itirazlar oldu. Bu itirazlar giderildikten sonra kesin hasar tespitinin belirlenmesi için bu belge 60 gün daha askıda kaldı. 28 Haziran'da hak sahibi listesi kesinleşti" diye konuştu.

Devlet Su İşleri'nin bölge için hazırladığı "taşkınlık sınırı" raporu ile muhtemel bir su baskınından etkilenecek ev sayısının 38 olarak belirlendiğini kaydeden Eken, söz konusu 38 evin başka bir yere taşınması amacıyla çalışma başlattıklarını ifade etti.

Antalya'daki ilgili kurumların temsilcilerinden oluşan 16 kişilik yer tespit komisyonu kurulduğunu anlatan Eken, ilk olarak aynı bölgede bir yer bulduklarını, ancak yüksek maliyetlerden dolayı bu düşünceden vazgeçildiğini kaydetti.

Bir süre daha yapılan araştırmanın ardından Gebiz bölgesinde hazineye ait 38 dönümlük uygun bir yer bulduklarını anlatan Eken, şöyle konuştu:

"Yapılan çalışmalarla ilgili yer tespit bölgesi dosyası bize 21 Haziran'da geldi. Biz de aynı gün dosyayı tamamlayarak AFAD'a gönderdik. Yasa gereği afet bölgesinin dışında bir yerde yeni yerleşim yeri kuracaksanız, Bakanlar Kurulu'ndan izin çıkması gerekiyor. Bu izin 30 Haziran Bakanlar Kurulu'nun gündemine girdi ve gerekli izin çıktı. Buradan çıkacak kararın Cumhurbaşkanlığınca onaylamasının ardından konutları yapmaya başlayacağız."

Bazı siyasilerin afet konutlarının yapılması işinin uzandığını söylediğini, ancak bunun zorunluluktan ibaret olduğuna dikkat çeken Eken, şöyle devam etti:

"Bu işler mevzuata, yasal prosedürlere göre işliyor. 3 aylık askı süreci, yer tespit komisyonunun çalışması, raporun hazırlanması.... Afetin yaşandığı günden itibaren günü gününe gerek vatandaşların acil ihtiyaçlarının karşılanması, gerek hasar tespit çalışmalarının yapılması gerekse de yer tespiti çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Bu bölgede yapılması planlana konutlar 2012 yatırım programına alınması için karar çıktı. Bugün orada yapılacak afet konutlarının bedeli 4 milyon 600 bin liradır. 2012 yatırım programında yer aldı, parası da ayrıldı. Bakanlar kurulu karanın ardından en kısa sürede yapımına başlanacaktır."

Muhabir: Murat Yolcu

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title