Haberler

"Sen Kim Oluyorsun?"

Güncelleme:

BDP'li Kışanak'tan Başbakan'ın "İki Partili Sistem" Açıklamalarına Sert Tepki

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği Başkanlık sistemi ve iki partili siyasal yapı tartışmalarına sert tepki gösterdi.

İstanbul Beyoğlu'nda düzenlenen " Herkesin Anayasasını, Hepimizin Anayasasını Yapmak İstiyoruz " başlıklı toplantıya katılan Kışanak, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin bir soruya yanıt veren Kışanak, parlamenter demokrasinin Türkiye'nin çoğulcu yapısına daha uygun olduğunu söyledi.

BDP'nin bu konuda bir çalışma yürüttüğüne değinen Kışanak, " Genel eğilimimiz Başkanlık yada yarı başkanlık sistemi, Türkiye'nin demokrasi kültürü, mevcut siyasi partiler sistemi gibi bir çok sebeple, Türkiye'ye demokrasi getirecek bir sistem değildir " diye konuştu.

Başkanlık sisteminin Tarihsel arka planın oluşması ve kendi içinde şekillenmesi halinde faydalı olabileceğini öne süren Kışanak, " Başkanlık ya da yarı başkanlık sisteminin Türkiye'ye fayda getireceğini düşünmüyoruz. Parlamenter sistemin Türkiye'nin çoğulcu yapısına daha uygun olduğu konusunda görüşümüz vardır" dedi.

KIŞANAK'TAN BAŞBAKAN ERDOĞAN'A: SEN KİM OLUYORSUN

Başbakan Erdoğan'ın gündeme getirdiği Türkiye için iki partili sistemin daha faydalı olacağını görüşüne de sert tepki gösteren Kışanak,

"Siyasi konularda sistem önerilebilir. Demokrasi içinde iki partili sistem yok aslında. Sayın Başbakanın bunu söylemesi demokrasiden hiç anlamadığını göstergesidir. Evet başkanlık sistemi uygulanan ülkelerde çoğunluğu oluşturan iki merkez parti ve yanında küçük partileri vardır. Bu tarihsel bir sürecin sonucudur. Kimse bunu istememiştir. Demokrasiyi buna zorlanamamıştır.

Bunu istemek halkın iradesini hiçe saymaktır. Demokraside böyle birşey olamaz. Siz başkanlık sistemi öngörebilirsiniz, ama halkın tercihine göre siyasi partiler şekillenir. Bunu sen şekillendirmeye kalktığın an bunun adı otoriter sistemdir. Böyle birşey olabilir mi, ' ben iki partili sistem istiyorum'. Sen kimsin ? Neyin adına istiyorsun ? Halk neyi istiyorsa, o karar verebilir. Buna başbakan karar verebilir mi ? Gerçekten demokrasiyle bağdaşmayan zihin yapısıdır" diye konuştu.

Seçim barajının kalkmaması durumundu BDP'nin seçimleri nasıl katılacağı şeklindeki bir soruya da yanıt veren Kışanak, bu konuda bir karar vermediklerini, durumu değerlendirdiklerini söyledi. BDP Eşbaşkanı Kışanak'a toplantı sırasında BDP Milletvekilleri Sevahir Bayındır ve Sabahat Tuncel ile Kapatılan DEP'in eski Milletvekili Leyla Zana da eşlik etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title