Haberler

Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin Dünya Kültür Mirası Listesi'ne Alınmasının 2. Yılı

Etkinlikler kapsamında "Mimar Sinan ve Çağdaşları" konulu konferans düzenlendi Edirne Valisi Duruer: "Bilgisayar programlarının, modern teknolojinin bulunmadığı bir zamanda Selimiye gibi bir eseri tasarlamak bile inanılmaz bir dehayı ve bir gücü gerektiriyor"

Edirne Valisi Hasan Duruer, "Bilgisayar programlarının, modern teknolojinin bulunmadığı bir zamanda Selimiye gibi bir eseri tasarlamak bile inanılmaz bir dehayı ve bir gücü gerektiriyor" dedi.

Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasının 2. yılı etkinlikleri kapsamında Ekmekçizade Ahmetpaşa Kervansarayı'nda "Mimar Sinan ve Çağdaşları" konulu konferans düzenlendi.

Duruer, konferansta yaptığı konuşmada, Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin, dünya tarihinin önemli eserlerinden biri olduğunu söyledi.

Caminin, 6 yıl gibi kısa bir sürede yapılmasının, dönemin şartları göz önüne alındığında önemli olduğunu belirten Duruer, "Biz sadece bahçenin tanzimi konusunda bugünkü şartlardaki modern teknolojiyle taş yetiştirmekte zorlanıyoruz. 5-6 aydan beri taş kestiriyoruz ve son 2 aydır da taşları döşemeye devam ediyoruz. Bilgisayar programlarının, modern teknolojinin bulunmadığı bir zamanda Selimiye gibi bir eseri tasarlamak bile inanılmaz bir dehayı ve bir gücü gerektiriyor" diye konuştu.

Duruer, caminin yapıldığı dönemin ekonomik şartlarının da göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkati çekerek, devletin böyle büyük bir eseri finanse edbilmesi için çok güçlü olması gerektiğini kaydetti.

Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin rölövesinin çıkarılması için çalışmalara başladıklarını aktaran Duruer, şöyle devam etti:

"İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi ile bir çalışma başlattık. Bu çalışmada caminin içi ve dışında yaklaşık 100 bin metrekareden daha fazla bir alan sıfır hatayla tarandı. Bunun çizimlerinin yapılması gerekiyor. Bu da ciddi bir finans konusudur. Selimiye'ye herhangi birşey olacak olsa yapılan bu çalışmayla yeniden ihya etme şansına sahibiz."

"Edirne'nin kültür envanteri çıkarılıyor"

Vali Duruer, Edirne'nin en önemli eksikliklerinden kültür envanterinin de çıkarıldığını dile getirerek, "Edirne ile ilgili gördüğümüz eksikliklerden biri envanter. Kültür envanterini istediğimde 'yok' dediler. Şehrin kültür envanterini çıkardık. Baskı aşamasında 2 cilt halinde. Bu bir şirketin. bilançosunu bilmemesine benziyor. Bu kadar güzel bir yerde kültür envanterinin olmaması büyük bir eksikliktir. Bu toprakların üzerinde yaşayan bütün medeniyetleri kendi medeniyetimiz kabul ediyoruz. Hangi kültürden olursa olsun kültürler insanlığın ortak mirasıdır. Selimiye de bu ortak mirasın şaheseridir" ifadelerini kullandı.

Etkinlikler kapsamında, Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği (EFOD) üyeleri tarafından hazırlanan "Selimiye'de Detay" konulu fotoğraf sergisinin de açılışı yapıldı.

Açılışa Vali Duruer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Edirne Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, EFOD Başkanı Serdar İyiiz ve dernek üyeleri de katıldı. - Edirne

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Hasan Duruer Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title