Haberler

Selçuklu Kartalı" Yerdeki Cisimlerin Analizini Yapıyor

SÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden iki öğrencinin tasarladığı hexacopter tipi insansız hava aracı "Selçuklu Kartalı", yerli yazılım ile cisimleri ayırt edebiliyor, kamerası ile anında görüntü aktarıyor Öğrencilerden Gamze Hikmet Özteriş: "Diğer hexakopterlerden farklı olarak, projemize yerli yazılım eklemek istedik.

MUHAMMED BOZTEPE - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden iki öğrenci, "Neden yapmayalım?" düşüncesinden yola çıkarak, hexacopter tipi insansız hava aracı "Selçuklu Kartalı"nı yaptı.

İki senelik çalışma sonucu ortaya çıkan hexakopter, taşıdığı kamera ile anında görüntü aktarıyor, tasarlanan yerli yazılım ile cisimleri ayırt edebiliyor. Görüntüyü kablosuz şekilde aktarması, objeyi tanıyıp ayırt etmesi, takibi ve sayımını yapabilmesi gibi özellikleriyle benzer tipteki insansız hava araçlarından farklılıklar taşıyor.

Tasarımları ile SÜ'nün proje yarışmasına katılan öğrenciler Rıdvan Sefa Hatipoğlu ve Gamze Hikmet Özteriş, imkan verildiği takdirde buluşlarını geliştirmek istiyor. Gamze Hikmet Özteriş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de insansız hava aracı konusunda birçok çalışma olduğunu söyledi.

"Diğer insansız hava araçlarından farklı ne yapabiliriz?" düşüncesinden yola çıkarak, buluşlarını farklılaştırmak istediklerini belirten Özteriş, şunları kaydetti:

"Diğer hexakopterlerden farklı olarak, projemize yerli yazılım eklemek istedik. Havadan aldığımız veriyi analiz edebilmek için belirli görüntü işleme algoritmaları tasarladık. Bu yazılımla görüntüde istenilen objeleri ayırt edebiliyor, analizlerini yapabiliyoruz. Örneğin; havadan çekilen videoda yolda hareket halinde insan ve araç varsa bunları etiketlerine göre sınıflandırıp, ekran çıktısı vermesini sağlıyoruz. Projemizi her şekilde geliştirebiliriz. Talebe göre değişik objelerin yazılımlarını yükleyebiliriz."

Öğrencilerin proje danışmanı, SÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Murat Ceylan, amaçlarının; birçok alanda kullanılan insansız hava aracını gündelik hayatta da kullanılabilir hale getirmek olduğunu ifade etti.

"Bu özellikleriyle Türkiye'de bir ilk"

Yerli yazılım kullanarak, verimli şekilde kullanılabilecek cihaz tasarladıklarını vurgulayan Ceylan, şöyle konuştu:

"Görüntü işleme ve analiz yazılımlarını biz tasarladık. İnsansız hava aracımız ile havadayken kablosuz görüntü aktarımı yapıyoruz. Tasarladığımız buluşla; kablosuz olarak aktarılan görüntülerin analizi gerçekleştirilmekte, görüntüde yer alan objeler ayırt edilmekte, istenilen objelerin takibi ve sayımı yapılmaktadır. Ayrıca elde edilen bu kapsamlı analiz sonuçlarına anlık olarak web üzerinden kullanıcı adı ve şifre kullanarak da erişim sağlamak mümkün olmaktadır. Tüm bu özellikleriyle Selçuklu Kartalı Türkiye'de bir ilk." - Konya

Kaynak: AA / Yerel

Selçuk Üniversitesi Murat Ceylan Selçuklu Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot verir? Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot dağıtılacak? Survivor All Star'da talihsiz kaza! Nefise'nin sağlık durumu nasıl? Olay ne? ÇAYKUR İŞÇİ ALIMI 2024 NE ZAMAN? Çaykur işçi alımı başvuruları ne zaman? Başvuru şartları ne? #9749 KOTON HALKA ARZ | Koton halka arza açıldı mı? Koton katılım endeksine uygun mu? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title