Haberler

Yozgat'ta Şeker Pancarı Çapa Günleri Başladı

Güncelleme:

Kayseri Şeker, Pancar Çapa Günlerini, Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Bahariye köyünde yöneticiler ve vatandaşların katılımıyla yaptı.

Kayseri Şeker tarafından, 'Pancar Çapa Günleri', Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Bahariye Köyü'nde yöneticiler ve vatandaşların katılımıyla yapıldı.

Pancar tohumunun toprağa atılmasından yaklaşık üç haftalık süre sonrasında çapalanma döneminin başlaması üzerine Boğazlıyan bölgesinde pancar çapalama dönemi dualar eşliğinde başlatıldı.

Çapa günü etkinliğine; Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Yönetim kurulu üyelerinden Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Atilla Yalçın, Niğmetullah Sevim, İsmet Aksoy, Menderes Baran, Genel Müdür Levent Benli, Genel Müdür Yardımcısı Osman Canıtez, Boğazlıyan Bölge Müdürü Salih Yoka, Boğazlıyan Şeker Ziraat Müdürü Hulusi Yüksel ve Bahariye Köyü Pancar ekicileri katıldı.

Çapa döneminin açılışı etkinliğinde Bahariye Köyü İmamı Murat Koca'nın yaptığı dua sonrasında tarla sahibi Murat Adaş tarafından tüm misafirlere ve pancar tarlalarında çalışan köylülere özel olarak yapılan Türkmen Pilavı ikram edildi.

Bahariye Köyü çiftçilerinden Mustafa Kayadelen; 1960 yılından beri pancar ektiğini belirterek, "İlk yıllarda ürettiğimiz 800 kilo pancarı taşımak için köydeki bir kamyon ile nakliye yapılırdı, günde ancak bir sefer taşıma yapardık. 9'uncu ayda söküme başlardık. Pancar ektiğimiz alanlar sular altında kalınca tarla dışına çıkartır ve kamyonlara yüklerdik. Çok çamur olduğundan Cavlak hamamında pancarları yıkar öyle götürürdük. Şimdi teknoloji ilerledi, üretim arttı. Yöneticilerimizin gayreti bizlerin fedakarlığı ile bu işi daha da ilerilere götüreceğiz" dedi.

Bir diğer Pancar ekicisi Hacı Doğan da, "Fabrikamızın kapısına kilit vurulacak hale gelmişti. Başkanımız sayesinde düzlüğe çıktı. Fabrikamızın istikrarı için bizler de üzerimize düşen gayreti göstereceğiz" diye konuştu.

Başkan Hüseyin Akay ise; "Pancar ekim döneminde Bahariye köylülerimize söz vermiştik, 'çapada ilk sizin köye geleceğiz' demiştik ve geldik. Çiftçilerimizle beraber olduk. Pancarımızı ektik, ancak yeterince rahmet olmadı. Bize düşen, işimizi en iyi şekilde yapmak. Rahmeti verecek Cenab-ı Hak, takdiri biz Allah'a bırakıyoruz. Bu çabalarımız sonunda inşallah bereketli, bol tonajlı, bol şekerli pancar elde edilir. Bundan çiftçimiz, çalışanlarımız bol fayda sağlayacak" dedi.

Türkiye'de gelir dağılımında dengesizlik bulunduğuna dikkat çeken Akay, çiftçinin güç birliği içerisinde olması gerektiğine dikkat çekti. Akay, "Gelir dağılımında en küçük payı alan çiftçi kesimidir. Niçin? Az mı çalışıyor? Hayır. Yeterince birlik, beraberlik içinde olmadığımızdan hakkımızı arayamadığımızdan gelir dağılımından gereken payı alamıyoruz. Ancak birlik ve beraberlik içinde olunursa güç birliği yapılırsa çiftçi hakkını alabilir" ifadelerini kullandı. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kayseri Şeker Boğazlıyan Bahariye Yozgat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title