Haberler

Şehit Yakınları ve Gazilere İftar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin, 14 Ağustos'ta TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırdığını hatırlatarak, "Biz, terörle mücadele ederken, onlar da terör örgütünün ağzıyla bizimle mücadele ediyor."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin, 14 Ağustos'ta TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırdığını hatırlatarak, "Biz, terörle mücadele ederken, onlar da terör örgütünün ağzıyla bizimle mücadele ediyor. Açık söylüyorum, biz terör örgütüne motivasyon sağlayacak hiçbir girişimin içinde olmayız. Ne demek ya, şu anda Şemdinli'de teröristler, terör örgütü bize saldırıyor diye biz Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni bundan dolayı nasıl toplarız. Biz, şu anda zaten terörle mücadele içindeyiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi'nin, şehit yakınları ve gaziler için ATO'da düzenlediği iftarda yaptığı konuşmada, hükümet olarak terörle mücadele sürecinde yalnız bırakıldıklarını belirtti.

Meclis'te grubu olan ya da olmayan partilere süreci birlikte götürme teklifinde bulunduklarını anlatan Erdoğan, muhalefetin, kendilerine gerekli desteği vermediğini dile getirdi. Erdoğan, "Bunun siyaset üstü, milli bir mesele olduğunu, hepimizin, milletimizin ortak acısı olduğunu ifade ettik, sorunu birlikte çözme önerisinde bulunduk. Ne yazık ki bütün o süreç boyunca siyasi partiler çözüme yaklaşmadılar" diye konuştu.

Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi için dayanışma istediklerini ifade eden Erdoğan, "Sorundan beslenen siyasi partiler, çözümün değil, sorunun devamını tercih ettiler" değerlendirmesinde bulundu.

CHP'nin, 14 Ağustos'ta TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırdığını hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Biz, terörle mücadele ederken, onlar da terör örgütünün ağzıyla bizimle mücadele ediyor. Açık söylüyorum, biz terör örgütüne motivasyon sağlayacak hiçbir girişimin içinde olmayız. Ne demek ya, şu anda Şemdinli'de teröristler, terör örgütü bize saldırıyor diye biz Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni bundan dolayı nasıl toplarız. Biz, şu anda zaten terörle mücadele içindeyiz. Varsa senin bildiğin bir şey, söyleyeceğin bir şey, buyur, Başbakan burada, gel söyle. İlgili bakanlarım burada, gelin söyleyin ama bunların öyle bir derdi yok. Biz, bunlara defalarca çağrıda bulunduk, 'öneriniz varsa getirin' dedik, 'konuşalım' dedik."

-"Biz, terörün siyasi gündemi şekillendirmesine asla müsaade etmeyeceğiz"-

Tüm dünyada terör meselesinin tüm kesimlerin ittifakı, ortak çabası ve hükümete olan destekleriyle çözüldüğüne işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu, İspanya'da da böyle olmuştur, İngiltere'de de böyle olmuştur, her yerde böyle olmuştur. Ama bizde tam aksine... Bizdeki muhalefet, 'acaba biz, bu iktidarı nasıl zayıf düşürürüz' diye farkında olmadan veya bilerek, bunlar ne yazık ki bölücü terör örgütünün değirmenine su taşımışlardır. Terörden nemalanmak, oradan siyasi rant elde etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Anamuhalefet partisi bizim tüm önerilerimizi, girişimlerimizi elinin tersiyle iterken, şu anda terörün, terör örgütünün uzantısı partinin kuyruğuna takılarak aynen bu minval üzerine devam ediyor. Biz, terörün siyasi gündemi şekillendirmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Onun için de asla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki böyle bir toplantıya katılmayacağız."

-Şehit yakınları, gaziler, engelliler ve terör mağdurlarının hakları-

Başbakan Erdoğan, şehit yakınları, gaziler, engelliler ve terör mağdurlarının haklarını yeniden düzenleyen tasarıyı TBMM'de yasalaştırdıklarını anımsatarak, yasayla tanımlanan yeni hakların hayırlı olmasını diledi. Düzenlemeyle şehit yakınlarına tanınan istihdam hakkını ikiye çıkardıklarını ve bundan sonra şehitlerin anne ve babasının da bu haktan artık yararlanabileceğini söyledi.

Şehit aileleri için sıkıntılı durumlar oluşturan malullük ve muhtaçlık şartını da kaldırdıklarına işaret eden Erdoğan, anne ve babalara ödenen maaşlara alt tavan getirdiklerini, böylece maaşlarda aylık 250 liranın üzerinde artış sağladıklarını belirtti. Gayrimenkul hibelerinde, toplu taşıma araçlarından yararlanmada bazı kolaylıklar sağlandığını ifade eden Erdoğan, şehit tanımını değiştirdiklerini, terör mağduru sivil vatandaşları da şehitlik kapsamına aldıklarını bildirdi. Ağır malulü olan gazilere sağlanan destekten köy korucuları ile sivil vatandaşların yararlanmasına imkan veren düzenleme yaptıklarına dikkati çeken Erdoğan, bu desteği iki katına yükselttiklerini vurguladı.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bizler, şehitlerimizin, gazilerimizin bize emaneti olan bir ülkede yaşıyoruz. Allah'ın izniyle bu emaneti namusumuz, şerefimiz bilerek, ebediyen, gururla taşıyacağız. İnşallah, şehitlerimize mahcup olmayacak, onların hatırasına halel getirmeyeceğiz. Şehitlerimizin bize emaneti olan sizleri de kutsal bir emanet olarak, milletimizin en değerli varlıkları olarak, her türlü imkanla desteklemeye, sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz."

Konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan, şehit yakınları ve gazilerle fotoğraf çektirdi. Muharip Gaziler Cemiyeti Başkanı Şükrü Tandoğan, Başbakan Erdoğan'a hediye verdi ve başına kalpak taktı.

Başbakan Erdoğan ayrıca Kıbrıs gazilerine madalya taktı.

(Bitti)

Muhabir: Fatma Can - Enes Kaplan

Yayıncı: İbrahim Uyar - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Şemdinli Türkiye Politika Güncel Haberler

title