Haberler

Seferihisar2 Orkinos İsyanı

İzmir'in Seferihisar Körfezi'ne Kurulmak İstenen Orkinos Çiftliğini İstemeyen Sanatçılar ve Vatandaşlar Eşek Adası Açıklarında Denize Girip Protesto Gösterisi Düzenledi. Sığacık Limanında Bir Araya Gelen Vatandaşlar 'orkinosa Hayır Temiz Denize Evet' Tişörtleriyle, 'denizler Temiz Olsun Okninoslar Özgür Kalsın' Pankartı Taşıdı.

İZMİR'in Seferihisar Körfezi'ne kurulmak istenen Orkinos çiftliğini istemeyen sanatçılar ve vatandaşlar Eşek Adası açıklarında denize girip protesto gösterisi düzenledi. Sığacık limanında bir araya gelen vatandaşlar ''Orkinosa Hayır Temiz Denize Evet' tişörtleriyle, ''Denizler temiz olsun okninoslar özgür kalsın' pankartı taşıdı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, ''Kavak Yelleri' dizisinin oyuncuları Sarp Apak, Pelin Karahan, Aslı Enver, Volkan Severcan ve birçok sanatçı ve vatandaş da orkinos çiftliği protestosuna destek verdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçeye 5 kilometre uzaklıkta dünyaca ünlü Kavacık üzümlerinin yetiştiği yerde altın madeninin arandığını bu madenle ilgili de mücadele ettiklerini, orkinos çiftliğinin kurulmaması, üretiminin yapılmaması diye birşey demediklerini ancak çevrenin korunması gerektiğini belirterek, ''Bizim görevimiz bu toprakları, denizimizi, suyumuzu daha temiz gelecek kuşaklara aktarmak. Ülke nereye gidiyor? 2007 seçimlerinden sonra ülke nereye gidiyor? Hepsinin başında bu var. 'Bana ne dediğiniz', 'Bana dokunmayan yılan bin yaşasın' dediğiniz zaman o yılan bir gün gelip size dokunacaktır. Sıra Seferihisar'a, sıra İzmir'e, Türkiye'ye gelmeden biz durdurmak durumundayız. Yoksa birçok değerimizi kaybetmek durumundayız. Ulusal çıkarlarımız içinde doğamız da var. Bunları koruyarak ülkenin güzelleşmesini kalkınmasını sağlamak zorundayız. Orkinos çiftliği istemiyoruz, dünyanın en temiz denizinde, bir bölgesinde buranın kirletilmesini istemiyoruz' dedi.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise seslerini duyurup haklılıklarını anlatmak için böyle bir etkinlik düzenlediklerini, körfezde orkinos çiftliği istemediklerini söyledi. Buranın atalarından pırıl pırıl bir deniz olarak kendilerine bırakıldığını, kendilerinin de gelecek kuşaklara böyle devretmek istediğini kaydeden Soyer, bu çiftlikle ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldıklarını ancak Çevre ve Orman Bakanlığı'nın ÇED olumlu raporu vererek hukuku yok saydığını öne sürdü. Soyer, ''Direneceğiz, haklılığımızı her platformda gündeme getireceğiz' dedi. Avukat Şehrazat Mercan da Seferihisar'ın dünyanın en güzel en önemli yerlerinden biri olduğunu, Kuzey Ege'den başlayıp Akdeniz'e kadar 316 ören yerinin başka hiçbir coğrafyada bulunmadığını, Japon, Türk işbirlikçi firmanın bu koyları kirleteceğini savundu.

Seferihisarlı Yönetmen Çağan Irmak da bir Kızılderili atasözü olan ''Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde, beyaz adam paranın yenmeyecek birşey olduğunu anlayacak' diyerek, Orkinos çiftliğindeki beyaz adamın bulunması gerektiğini kaydetti. Irmak, ''Hangi hatırı sayılır kişilerle beraber hukuku çiğniyor. Burada Orkinos çiftliği kurulursa benim Türk adaletine yönetmen Çağan Irmak olarak artık saygım kalmayacak. Devlet korkulacak birşey değil. Ben devletten korkmuyorum. Bu beyaz adamın bu hatırlı kişilerin kim olduklarını bize göstermeleri gerekiyor' dedi.

Konuşmaların ardından teknelere binen Kocaoğlu, Soyer, ''Kavak Yelleri' dizisinin oyuncuları ile bazı sanatçılarla çok sayıda vatandaşlar teknelere binerek Orkinos çiftliğinin kurulması planlanan alana teknelerle gitti. Seferihisar Belediye Başkanı Soyer, bazı sanatçılar ve vatandaşlar Eşek Adası açığında denize girerek buraya çitfliğin kurulmasına karşı çıktı. Protestocular denizde ''Sığacık Körfezi'ne kan bulaştırmayacağız' yazan bir pankart açtı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title