Haberler

Seçimleri Uluslararası 100 Gözlemci Takip Edecek

Güncelleme:

BDP Urfa İl yöneticisi Avukat Halil Öncel, 30 martta yapılacak yerel seçimlerde seçim güvenliği için 120 avukatla birlikte çalışacaklarını belirtti.

Uluslararası 100 gözlemcinin de Şanlıurfa'daki seçimleri takip edeceği öğrenildi.30 martta yapılacak yerel seçimlere ilişkin propaganda yapan siyasi partiler, aynı zamanda seçim güvenliği açısından da çalışmalarını sürdürüyor. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şanlıurfa İl yöneticisi Avukat İbrahim Halil Öncel, Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde oy kullanma ve seçim güvenliğine ilişkin gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı. Seçim günü tüm ayrıntıları ile planladıklarını kaydeden Öncel, seçim günü vatandaşların oy kullanmaya giderken yanlarına mutlaka nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport veya evlenme cüzdanı gibi yasal bir kimlik götürmeleri gerektiğini hatırlattı. Seçmenlerin bunlardan birisiyle gittiği okulda bulunan sandıkta gizli olarak oyunu kullanabileceğine dikkat çeken Öncel, "Tabi dikkat edilmesi gereken hususlar var. Son yasal değişiklikle birlikte Büyükşehir Yasası gereği vatandaş bütün köy ve ilçelerde bağlı olduğu ilçe belediyesi, Büyükşehir, encümenlik ve muhtarlık için oy kullanacak. Yani dört oy kullanma söz konusu olacak. Bunlar çok önemli hususlar, yurttaşların bunlara dikkat etmesi gerekir. Bizim hemen hemen her sandıkta müşahitlerimiz var. Urfa'da 3 bin 702 sandık mevcut ve bunlar için hepsine müşahit görevlendirdik" dedi.

'SANDIK DOLDURMALARA DİKKAT'
Seçmenlerin yaşayacağı problem karşısında okul görevlisi, avukat ve parti görevlilerine ulaşmalarını isteyen Öncel, şöyle konuştu: "Engelli ve okuma yazması olmayan yurttaşlarımız ise orada bulunan görevli müşahitlerimiz tarafından gerekli yardımı alacaktır. Bütün partilerin amblemleri gösterilecek ve seçmen hangi partiye oy vermek istiyorsa o partiye oyunu verebilecek. Eğer seçmen nasıl ve tercihi konusunda sorun yaşıyorsa BDP müşahidinden yardım alabilir." Urfa'da yıllardır düzen yanlısı partilerin seçimden bir gün önce muhtarlar vasıtasıyla sandıkları doldurduğuna ve sabah oy kullanmaya giden yurttaşların oyunu kullandıklarına dair yolsuzlukların olduğunu, özelikle kırsal alanlarda bunun daha sık görüldüğünü söyleyen Öncel, "Yani blok oy sistemi de denilmektedir. Bunu önlemek için çok büyük bir çaba sarf etmek gerekiyor. Seçimden bir gün önce akşam özellikle Urfa'nın bazı köylerinde bazı muhtarlar sandıkları doldurmakta, sabahları oyları çuvala koyup adliyeye göndermektedir. Bunun önüne geçmek için yurttaşlarımızın bu tür durumlarda durumu bize iletmeleri gerekiyor" diye uyarıda bulundu.

100 ULUSLARARASI GÖZLEMCİ
Öncel, kolluk güçlerinin sandıktan uzak durmasına yönelik de uyarıda bulunarak, kolluk güçlerinin sandıklara yakın durmaları halinde müşahitlerin müdahale edip, sorumluya haber vermesini istedi. Öncel, seçim boyunca 120 avukatla seçim güvenliği konusunda birlikte çalışacaklarını ifade ederken, ayrıca Urfa seçimlerini uluslararası 100 gözlemcinin de takip edeceği belirtildi.
Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title