Haberler

Seçimin Maliyeti 246,29 Milyon Lira

YSK, 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimlerinin maliyetini 246 milyon 298 bin 170 lira olarak açıkladı.

12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimlerinin maliyeti 246 milyon 298 bin 170 lira Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ali Em, kurulun az çalıştığına yönelik haberlere "Cumartesi, Pazar demeden toplantılarımızı yapıyoruz, çalışmalarımızı yürütüyoruz" sözleriyle cevap verdi 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimlerinin maliyeti 246 milyon 298 bin 170 lira Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ali Em, kurulun az çalıştığına yönelik haberlere "Cumartesi, Pazar demeden toplantılarımızı yapıyoruz, çalışmalarımızı yürütüyoruz" sözleriyle cevap verdi.

YSK'nın bina sıkıntısı nedeniyle personelin yemek yediği yemekhanede düzenlenen basın toplantısında YSK Başkanı Em, gazetecilerin karşısına Kurul'un 9 üyesiyle çıktı. Em, 12 Haziran seçimlerinde kullanılacak şeffaf sandıkları oy kullanarak tanıtırken, bu yıl ilk kez kullanılacak olan oy kabinleri de basına gösterildi.

Seçim harcamalarını açıklayan Başkan Em, oy verme kabini, sandık, mühür, oy zarfı ve pusulası ile sandık kurulu başkan ve üyelerine ödenecek ücretlerin toplam tutarının 246 milyon 298 bin 170 lira olduğunu da kaydetti.

TBMM'nin 12 Haziran'da milletvekili genel seçimlerinin yapılması için karar alındığını anımsatan Ali Em, seçimlere 27 partinin katılma hakkı bulunduğunu ancak katılabilecek siyasi parti sayısının 15 olduğunu açıkladı. 15 siyasi partinin toplam aday sayısının 7 bin 492 olduğunu belirten Em, 12 Haziranda yapılacak seçimlerde aday olan bağımsız milletvekili sayısının ise 203 olduğunu bildirdi. YSK'nın çalışmalarını bir disiplin altında yürütebilmek için Seçim Takvimi oluşturduğunu belirten Em, söz konusu takvimin seçimlerin Anayasası olduğunu belirtti.

-"CUMARTESİ PAZAR DEMEDEN ÇALIŞIYORUZ"-

"YSK üyeleri erken çıkıyor, çalışmıyor tartışmalarına da atıfta bulunan Em, sözlerine şöyle devam etti:

"Seçmen Takvimi'nde, seçime ilişkin iş ve işlemlerin hangi gün ve saatte yapılacağı, seçmen kütüklerinin oluşumu, siyasi partilerin ve adayların yapması gerekenler ve bağımsız olan adayların adaylıklarıyla ilgili işlemler, adayların YSK'ca geçici ve kesin olarak ilanı, sandık atamaları sandık kurullarının oluşumu, siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmaları gibi benzeri işlemler tatil günleri de çalışmak kaydıyla gösterilmiştir. Cumartesi, Pazar demeden toplantılarımızı yapıyoruz, çalışmalarımızı yürütüyoruz. "

Milletvekili adayı olabilmek için çıkarılan genelgelerin önemine dikkat çeken Em, seçmen kütüğünü güncelleştirildiğini ifade etti. Em, hem yurt işi hem de yurt dışında kütük oluşturduklarını ifade ederek, il ve ilçe seçim kurullarının görev ve yetkilerini belirlediklerini belirtti. Siyasi partilerin ve bağımsız adayların YSK'ya başvurularının esas ve usullerini düzenleyen genelgeler çıkardıklarını belirten Em, "Burada siyasi partilere, seçim kurullarına ve idari birimlere, aday olacaklara yapmaları gereken bir takım hususlar var. Bu genelgelerde hepsi açıklanmıştır" dedi.

-GENEL MERKEZLER ANINDA SONUÇLARI GÖRECEK-

Sandık sonuç paylaşım sistemini hazırladıklarını ifade eden YSK Başkanı Em, seçim günü illerden gelen sonuçların anında YSK'ya bildirileceğini, siyasi partilerin talep etmeleri halinde sonuçların eş zamanlı olarak genel merkezlere iletileceğini belirtti. 18 Mart 2001'de yurt içi seçmen kütüklerinin askıya çıktığını 31 Mart'ta da askıdan indirildiğini anımsatan Em, seçim takvimine göre, yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütüklerinin 8 Nisan'da kesinleştirildiğini belirtti. Em, kesinleşen yurtiçi seçmen sayısının 50 milyon 189 bin 930, yurtdışı seçmen sayısının ise 2 milyon 568 bin 977, yurtdışında adresi olan seçmen sayısının ise 680 bin 412 olduğunu söyledi.

Başkan Em, seçimlerde 199 bin 207 sandık kurulacağını, bir sandıkta 300 seçmenin oy kullanacağını belirtti. Sandık Kurulu başkan ve üyelerinin 1 milyon 394 bin 449 kişi olmasının öngörüldüğünü söyleyen eden Em, seçmenlerin YSK'nın internet sitesindeki "nerede oy kullanacağım" bölümünden oy kullanacakları sandık alanı ve sandık numaralarını öğrenebileceklerini kaydetti.

-KİMLİK NURAMASI OLMAYANLAR BİLGİ KAĞIDI İLE OY KULLANACAK-

Seçim takvimi doğrultusunda seçmen bilgi kâğıtlarının döküm ve dağıtım işlemlerine 24 Nisan'da başlandığını anımsatan Em, dağıtımı yapılmayan seçmen bilgi kâğıtlarının oy verme gününde sahiplerine verilmek üzere sandık kurulu başkanlarına teslim edileceğini söyledi. Bu seçimde bilgi kâğıdının öneminin daha da arttığına işaret eden Em, oy verme günü seçmenlerin TC kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikli belgelerden biriyle oyunu kullanabileceğini belirten Em, ancak üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya TC kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesinin şart olduğunu kaydetti.

Em, engelli ve 75 yaş üstü vatandaşların, sandık kurulan binaların giriş katlarında oylarını kullanabilmeleri için gerekli önlemlerin alındığını da kaydetti. Polis ve sandık başkanı gibi sandık seçmen listesinde kaydı olmayanları ilçe seçim kurullarınca görev yazısı verileceğini ifade etti.

Yurtdışındaki vatandaşların 25 gümrük kapısında oy kullanacağını ifade eden Em, sekiz karayolu, on dört havayolu ve üç deniz limanı gümrük kapılarında yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların oy kullanabileceğini söyledi. Em, yurt dışındaki vatandaşların yurda giriş çıkışlarda gümrük kapılarında oy kullanabilmeleri için Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahiplik ve yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olma koşulu arandığını vurguladı.

Em, 10 Mayıs 2011 günü itibarıyla gümrüklerde oy verme işlemine başlanacağını belirtti.

-32 İLDE SEÇİM 07: 00'DE BAŞLAYACAK 16: 00'DA BİTECEK-

Ali Em, milletvekillerinin, milletvekili kimliği ve seçmen bilgi kağıdını, milletvekili adaylarının ise her hangi bir İl Seçim Kurulu Başkanınca milletvekili adayı olduklarına dair verilmiş seçmen bilgi kağıdını göstererek kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oylarını kullanabileceklerini dile getirdi. Doğudaki illerde oy verme işleminin 07. 00-16. 00 saatlerinde yapılacağını belirten Em, batıdaki illerde ise 08. 00-17. 00 saatleri arasında oy kullanılabileceğini söyledi.

Başkan Em, radyo ve televizyonların uyması gereken yayın ilkeleri konusunda da bilgiler vererek radyo ve televizyonların seçimin başlangıç tarihi olan 14 Mart'tan oy verme gününü bitimine kadar "tek yönlü ve taraf tutan yayın yapmamaya" dikkat etmeleri gerektiğine dikkati çekti. Bu kuruluşların, yayınlarında siyasi partiler arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorunda olduklarını kaydeden Em, diğer iletişim araçları ve internet üzerinden yapılan yayınlarda da eşitlik, serbestlik, dürüstlük ilkelerine uygun hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. Em, yayın ilkelerine aykırılıkların RTÜK tarafından YSK'ya sunulduğunu anımsatarak, bugüne kadar RTÜK'ten beş yayın kuruluşunun yayın ihlali yaptığına ilişkin raporun kendilerine geldiğini anlattı. Em, seçmenlerin oy kullanma konusunda bilgilendirilmesi için eğitim filmi yaptırıldığını, filmin TRT ve özel kanallarda gösterileceğini de söyledi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Ekonomi Güncel Haberler

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

Hamas, çatıştıkları İsrail askerlerinden bir kısmını daha rehin aldı

Hamas, çatıştıkları İsrail askerlerinden bir kısmını daha rehin aldı

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

Bakmadan Geçme

RAMS PARK ALİ SAMİ YEN SPOR TESİSLERİ NEREDE, NASIL GİDİLİR? Galatasaray stadına METRO ile nasıl gidilir? GALATASARAY ŞAMPİYONLUK KUTLAMASI! #127942 Galatasaray KUPA TÖRENİ ne zaman, nerede? #9917 GALATASARAY KAÇ PUANLA ŞAMPİYON OLDU? Galatasaray'ı şampiyon yapan puan kaç? #9917 GALATASARAY ŞAMPİYON OLDU MU 2024? Galatasaray kaçıncı kez şampiyon oldu? SÜPER LİG'DE HANGİ TAKIM KÜME DÜŞTÜ? #9917 Süper Lig'e veda eden son takım hangisi? GALATASARAY ŞAMPİYON MU? #127942 Galatasaray kaç puanla şampiyon oldu? Galatasaray'ın kaçıncı şampiyonluğu? MERSİN'DEKİ KAZADA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ? Mersin'deki zincirleme kaza nerede gerçekleşti? MERSİN'DE KAZA MI OLDU? Mersin'deki trafik kazasında kaç kişi öldü, olay ne? KASIMPAŞA BEŞİKTAŞ MAÇI CANLI İZLE! #9917 Kasımpaşa Beşiktaş maçı canlı skor! MAÇ KAÇ KAÇ, kim gol attı? GALATASARAY KİM GOL ATTI? Galatasaray Konyaspor MAÇ KAÇ KAÇ, kim gol attı? CANLI SKOR FENERBAHÇE KİM GOL ATTI? Fenerbahçe İstanbulspor maçında fark açılıyor! Kim gol attı, MAÇ KAÇ KAÇ? KADIKÖY'DE İLK DÜDÜK ÇALDI! #9917 Fenerbahçe İstanbulspor maçı kaç kaç, kim gol attı? SANİYE SANİYE CANLI ANLATIM! ŞAMPİYONLUK MAÇI BAŞLADI! #129349 Galatasaray Konyaspor maç kaç kaç, kim gol attı? CANLI ANLATIM! #9917 TRABZONSPOR ANKARAGÜCÜ CANLI HD İZLE! Trabzonspor Ankaragücü maçı hangi kanalda, İLK 11'LER AÇIKLANDI! #9917 FENERBAHÇE İSTANBULSPOR MAÇI CANLI HD İZLE! Fenerbahçe İstanbulspor maçı hangi kanalda, ilk 11'ler kim? #9917
Icardi'den Fenerbahçe'ye olay sözler: Bakalım Kadıköy'de şimdi nasıl kutlama yapıyorlar

Icardi'den Fenerbahçe'ye olay sözler: Bakalım Kadıköy'de şimdi nasıl kutlama yapıyorlar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title