Haberler

Schengen'de Değişiklik Olabilir

Roma'da gerçekleşen İtalya - Fransa Zirvesi'nin odak noktası Schengen Antlaşması oldu.

Roma'da gerçekleşen İtalya - Fransa Zirvesi'nin odak noktası Schengen Antlaşması oldu. Kaçak göçle mücadele edemeyen iki ülke, Avrupa Komisyonu'ndan Schengen'de değişiklik yapılması talebinde bulunacak.

Roma'daki Villa Madama'da gerçekleşen zirveye, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve iki ülkenin bazı bakanları katıldı.

Zirveden, Kuzey Afrika'dan gelen göç dalgasına en çok maruz kalan ülkeler olan İtalya ve Fransa olarak, Avrupa Komisyonu'na ortak bir mektup gönderme ve Schengen Antlaşması'nda bir takım değişiklikler talep edilmesi kararı çıktı.

Zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Berlusconi, kaçak göç konusunda Fransa'nın İtalya'dan 5 kat daha fazla mağdur olduğunu belirterek, 'Fransa her yıl 50 bin, İtalya ise 10 bin göçmeni ağırlıyor. Biz üzerimize düşenin bilincindeyiz, Fransa ise bu konuda suçlanamaz' dedi.

İtalya'nın Schengen'den çıkma tehdidi üzerine her iki ülke arasında yaşanan gerginliğe değinen Cumhurbaşkanı Sarkozy ise, 'Her iki ülke de Schengen'i ortadan kaldırmak ya da inkar etmek istemiyor ama olağanüstü durumlarda bazı değişiklikler yapılması konusunda birlikte hareket etmeye karar verdik. Schengen ancak değişikliğe uğrarsa yaşayabilir' diye konuştu.

BERLUSCONI: 'HEDEFİMİZ SİVİLLER DEĞİL'

Zirvede, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kontrolündeki askeri komuta merkezleri ve askeri birlikleri üzerinde daha yoğun bir baskıya ihtiyaç olduğu, artık gitmek zorunda olduğunu düşündükleri Kaddafi'nin ve onun rejiminin yasallığının kalmadığı da vurgulandı.

Başbakan Berlusconi, İtalya'nın da Libya'ya düzenlenen hava saldırılarına katılacak olmasıyla ilgili, 'Sadece askeri hedeflere yönelik hassas roketler kullanacağız, hedefimiz siviller değil. İtalya'nın müdahalesi ihtiyaç haline gelmişti. Operasyondan kaçamayacağımızı anladık' açıklamasında bulundu.

Berlusconi, Libya'daki Geçici Ulusal Konsey'in Başkanı Mustafa Abdul Jalil'in kendilerini arayarak, İtalya'nın operasyona katılma kararı almasından dolayı teşekkür ettiğini de belirtti. SARKOZY: 'MÜDAHALE ETMESEYDİK BİNLERCE KİŞİ ÖLÜRDÜ'

İtalya'yı hava saldırılarına katıldığı için kutlayan Nicolas Sarkozy ise, 'Libya konusunda el ele çalışacağız, bu konuda mutabıkız. BM'nin aldığı karar gereği, Libya'ya kara kuvvetleri gönderilmeyecek. Eğer hava saldırılarıyla müdahale etmeseydik Bingazi'de onlarca değil binlerce can kaybı olurdu' diye konuştu.

Liderler, basın toplantısında Suriye'de yaşanan gerginlikle ilgili, "Barışçıl

taleplerin, şiddet yoluyla bastırılmasına son verilmesi" mesajı verdi. Sarkozy, bir soru üzerine, 'Fransa, BM tarafından bir çözüm bulunmadıkça Libya ve Fildişi Sahilleri'nde olduğu gibi Suriye'ye müdahale etmeyecek' dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a salvolar

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a salvolar

'Fenerbahçe şampiyon olacak' diyen astrolog, canlı yayın açıp ana avrat küfretti

"Fenerbahçe şampiyon olacak" diyen astrolog, canlı yayın açıp ana avrat küfretti

Rus askeri yetkili: Estonya'daki Narva, Letonya'daki Daugavpils ve Litvanya'daki Klaipeda'yı işgal etmeliyiz

Rus askeri yetkili: Estonya'daki Narva, Letonya'daki Daugavpils ve Litvanya'daki Klaipeda'yı işgal etmeliyiz

Geceye de damga vurdu! Icardi, Florya'daki şampiyonluk kutlamasında Ali Koç forması giydi

Geceye de damga vurdu! Icardi, Florya'daki şampiyonluk kutlamasında Ali Koç forması giydi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title