Haberler

Savaşın Engelli Mağdurları

Suriye'de yaklaşık 5 yıldır devam eden ve binlerce insanın canına mal olan iç savaş, çok sayıda insanın da yaşamını engelli olarak sürdürmesine neden oldu.

MÜSLÜM ETGÜ - Suriye'de yaklaşık 5 yıldır devam eden ve binlerce insanın canına mal olan iç savaş, çok sayıda insanın da yaşamını engelli olarak sürdürmesine neden oldu.

Savaşın her geçen gün giderek şiddetini arttırdığı Suriye'de milyonlarca insan vatanlarından ayrı, gurbette bir yaşam sürdürürken, pek çok aile de parçalandı.

Kimi zaman kardeşlerini, kimi zaman da anne babalarını geride bırakarak ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin pek çoğu da savaş yüzünden bir uzvunu kaybederek, engelli oldu. Savaşın en çok etkilediği kişilerin başında gelen engellilerin bir çoğu evlerini bırakarak Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldı.

Akçakale ilçesindeki Süleyman Şah Konaklama Tesislerinde yaşayan engelli Suriyeliler, kendilerine sağlanan tüm imkanlara rağmen, ülkelerine dönecekleri günlerin özlemiyle yaşıyor.

Savaşta bacağını kaybeden Muhammed Hammut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle kendisi gibi birçok arkadaş ve akrabasının yaralandığını ve yaşamını engelli olarak sürdürmek zorunda kaldığını söyledi.

Suriye'de savaşırken yaralandığını ve bacağını kullanamadığını anlatan Hammut, şöyle konuştu:

"Ülkemde engelli durumuna düşünce Türkiye'ye sığındık ve buradaki çadır kentte yaşamaya başladık. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ediyoruz. Ben bir engelli olarak Suriye'de devam eden savaşın sona ermesini istiyorum, çünkü benim gibi başkaları engelli durumunu düşmesin."

"Savaş binlerce insanın hayatını kararttı"

Ahmet Hamadey ise engelli olması nedeniyle ülkesindeki savaştan en çok etkilenenlerin başında geldiklerini belirtti.

"Savaş binlerce insanın hayatını kararttı" diyen Hamadey, engellilerin savaşın acılarını daha da derinden hissettiğini dile getirdi.

Türkiye'de gördüğü hizmeti kendi ülkesinde görmediğini aktaran Hamadey, "Tek dileğim ülkemdeki savaşın sona ermesi ve benim gibi tüm engelli Suriyelilerin evlerine dönerek yaşamasıdır. Türkiye bize değer veriyor ve iyi davranıyor. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca tüm engellilerin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü kutluyorum" dedi.

Kamp müdürü Hüseyin Ortaç, ülkesindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan engelli 200 Suriyeli misafiri  çadır kentte ağırladıklarını belirterek, devlet adına gece gündüz demeden engelli misafirlerin maddi manevi tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını söyledi.

Ortaç, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü dolayısıyla başta çadır kentte yaşayan Suriyeliler olmak üzere tüm engellilerin gününü kutladı.

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Suriye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title