Haberler

Sarıkaya Köylülerinin Eşeklerle İçme Suyu Taşıma Çilesi

Yıllardır içme suyu sıkıntısı yaşayan Araban ilçesine bağlı Sarıkaya köylüleri, Ramazan ayında da içme suyu ihtiyaçlarını 2 kilometre uzaklıktaki pınardan eşeklerle taşıyarak içme suyu ihtiyaçlarını karşılıyor.

Yıllardır içme suyu sıkıntısı yaşayan Araban ilçesine bağlı Sarıkaya köylüleri, Ramazan ayında da içme suyu ihtiyaçlarını 2 kilometre uzaklıktaki pınardan eşeklerle taşıyarak içme suyu ihtiyaçlarını karşılıyor.

Yıllardan beri her gün birkaç kez 2 kilometre uzaklıkta dağlık bölgedeki pınardan içme suyu taşıyan kadın ve çocuklar, yaşadıkları çilenin son bulmasını istiyor. Sarıkaya Köyü Muhtarı Mehmet Yıldız, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Araban ilçesine 17 kilometre uzaklıktaki 150 hane bin 100 nüfuslu Sarıkaya Köyümüzün içme suyu ihtiyacı, köyümüze 2 buçuk kilometre uzaklıktaki Adıyaman ili Besni ilçesine bağlı Tetirli köyü sınırlarındaki Tetirli köyü içme suyu kuyusundan 1990 yılında döşenen içme suyu şebekesinden karşılanıyordu. Yıllardan beri de şebekenin düzenli olarak çalışmadığı için Sarıkaya Köylüleri olarak içme suyu ihtiyacımızı köyümüz sınırları içerisindeki Tillek mevkiindeki dağlık bölgedeki doğal kaynak suyu pınarına her gün birkaç defa eşeklerle gidip içme suyu taşıyoruz" dedi.

Gaziantep AK Parti miletvekili Mehmet Erdoğan'ın köyün su sorunları ile yakından ilgilendiğini ifade eden Muhtar Yıldız, "Köyümüzün içme suyu sorunu ile yakından ilgilenen AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Gaziantep İl Özel İdaresi ekiplerine köyümüzün değişik bölgelerine defalarca sondaj kuyusu açtırmasına rağmen suya rastlanmaması biz Sarıkaya Köylülerini her gün defalarca 2 kilometre uzaklıktaki dağlık bölgedeki taşlı kayalı patika yollardan geçerek Tillek mevkiindeki pınardan içme suyu taşımaya mahkum etti. Hava sıcaklığının zaman zaman 45-50 dereceye kadar yükseldiği mübarek Ramazan ayında çocuklarımız, kadınlarımız et ve eşeklerle her gün 2 kilometre uzakta bulunan pınardan içme suyu taşıyor. Yetkililerden, Gaziantep İl Özel İdaresi tarafından Besni ilçesine bağlı Tetirli Köyü sınırları içerisinde köyümüze 2 buçuk kilometre uzaklıktaki bölgeye köyümüzün küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarının su içmesi için 5 yıl önce sondajla açtığı kuyunun kullanılmayan suyunu kuyu ile köyümüz arasına yeni bir içme suyu hattı çektirip yıllardan beri çektiğimiz içme suyu çilesine son vermelerini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Köy sakinlerinden Kemal Şahin de 1962'den beri eşekle su taşımaktan bıktıklarını belirterek, "Sarıkaya köyünde yaşayan kadın, erkek ve çocuklar olarak, yıllardan beri içme suyu ihtiyacımızı eşek ve atlarla 2 kilometre uzaklıkta dağlık bölgedeki kaynak suyuna 1962 yılında köy halkı tarafından yaptırılan pınardan taşımaktan bıktık. 2 kilometre uzaklıkta dağlık bölgeden eşek ve atlarla her gün birkaç kez taşıdığımız 15-20 litre suyu köyde yaşayan insanlar olarak hangi ihtiyacımızda kullanalım yetkililere soruyorum. Lütfen artık bizim içme suyu çilemize bir son versinler" diye konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Yıldız Gaziantep Sarıkaya Araban Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title