Haberler

Sarıkamış Şehitleri Nazilli'de Unutulmadı

Nazilli’de 9 derneğin bir araya gelerek düzenlediği ‘Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü’ yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Nazilli'de 9 derneğin bir araya gelerek düzenlediği ' Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü' yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Enver Paşa komutasındaki 90 bin Türk askerinin Sarıkamış Allahuekber Dağları'ndaki Rus birliklerine yaptıkları kuşatma esnasında donarak şehit düşmelerinin 99.yıl dönümü anısına Nazilli'de saygı yürüyüşünde bulunarak şehitleri rahmetle andı. Türk Ocakları Nazilli Şubesi, Nazilli Şehit Aileleri Derneği, Nazilli Ülkü Ocağı, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Nazilli Şubesi, Türk Eğitim-Sen, Erzurumlular Derneği, Posoflular Derneği, Muharip Gaziler Derneği, Ege Zeybeklerini Anma ve Yaşatma Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği Sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşüne Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, MHP İlçe Başkanı Kürşat Engin Özcan, Türk Sağlık-Sen Temsilcileri ile Nazilli Engelliler ve Engellilere Destek Verenler Derneği (NAZENDER ) üyeleri ve vatandaşlar ellerinde Türk Bayrakları ile katıldılar. Saat 13.00'te İstasyon Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde başlayan yürüyüş; Uzun Çarşı, Koca Cami, Belediye önü, Ordu Caddesi'nden devam ederek Atatürk Parkı'ndaki Türk Büyükleri Anıtı önünde sona erdi.

aygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından ortak yapılan basın açıklamasını Türk Ocakları Nazilli Şube Başkanı Ahmet Çekim okudu. 'Sarıkamış Harekatı'nda şehit düşen kahramanlarımızın şahsında Türk tarihinin bütün şehitlerini selamlamayı amaçlıyoruz' diyerek konuşmasına başlayan Ahmet Çekim; "Osmanlı Devleti, Almanya ile yapılan anlaşmanın ardından 1. Dünya Savaşı'na girmek zorunda kalmıştı. Balkan Savaşından yeni çıkmış olması ve yeterli hazırlıkları yapma imkanı ve zamanı olmadığından savaşın ilerleyen dönemlerinde büyük olumsuzluklarla karşı karşıya kalmıştır. Osmanlı Devleti yapılacak bir taarruzla (1877-1878) Osmanlı-Rus Savaşı'nda (93 Harbi) Doğu Anadolu'da kaybedilen Kars, Batum, Artvin ve Ardahan'ın geri alınmasını ve harekatın Kafkasya'ya aktarılmasını mümkün görüyordu. Ordu'nun planı; bir Kolorduyla cepheden, iki Kolorduyla kuzey kanadından kuşatması ve Rus Ordusunun imhasını öngörüyordu. Sarıkamış Kuşatma Harekatı düşman kuvvetlerinin arkasına düşmeyi hedef alan başarılı bir plandı. Ancak stratejinin faktörlerinden olan zaman ve iklim şartları iyi değerlendirilmediği için bu sonuç kaçınılmaz olmuştur" dedi.

'NESİLLER BOYU SAYGI VE MİNNETLE HATIRLANACAKLAR'

Dağlar karla kaplı, çok yüksek ve yolsuz bir arazide, o günün şartları altında kış donatımından yoksun yaya ve atlı birliklerle yapılan bu harekat çok riskli oldu diyen Çekim; "Çünkü, Sarıkamış Harekatı'nda, kara savaşları sırasında cephede kahramanca mücadele eden on binlerce Mehmetçiğin yanı sıra, onlara ikmal malzemesi yetiştirmek için yola çıkan ve Karadeniz'de batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa adlı gemilerin fedakar personelinin de şehadet mertebesine eriştiğini ve memleketin dört bir yanından koşup gelen bu yağız delikanlılar, bütün şartların aleyhlerine olduğunu, attıkları her adımın kendilerini ölüme biraz daha yaklaştırdığını bilmelerine ve hissetmelerine rağmen, tereddüt etmeden son nefeslerine kadar mücadele etmişler, şehit olmuşlar ve aziz hatıralarıyla yüce milletimizin engin gönlünde hak ettikleri yeri almışlardı. Nitekim Türk kuvvetlerinin büyük kısmı soğuk ve tipi yüzünden donarak şehit düştü. Çok ağır şartlar altında kahramanca savaşan Türk Askeri muharebenin sonuna kadar direnmiş, vatanını korumak ve başarıya ulaşmak için sonsuz gayret göstermiştir Sarıkamış Harekatı Türk Milletinin vatanı ve kutsal varlıkları uğruna neler yapabileceğinin delilidir. Atalarımız ulvi değerleri uğruna, canlarını, mallarını her zaman ortaya koymuş, din, vatan, namus için canlarını feda etmiştir. Sarıkamış'ta her mevsim açan kardelenlere dönüşen aziz şehitlerimizin, muharebe ettikleri düşmanın bile takdirini kazanacak ölçüde üstün bir cesaret ve feragat örneği sergileyerek yazdıkları kahramanlık destanı, acı ama gurur veren bir ders olarak hafızalarımızda yer almaktadır. Emre itaat ve vazifeye sadakat duygularıyla ölümü hiçe sayan bu kahramanlar, nesiller boyu saygı ve minnet duygularıyla hatırlanmaya devam edecektir. Kahraman aziz şehitlerimizin hatıralarının yaşatılmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak bizlerin görevidir. Sarıkamış Harekatının 99'uncu yıldönümünde Sarıkamış Harekatı'nda yurdun dört bir tarafından gelmiş, şehitlik onuruna erişen bu kahramanlarımızı bu anma günü münasebetiyle, başta Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları ile vatan, millet ve bayrak sevgisiyle cepheden cepheye koşan ve bu uğurda hayatlarını feda eden aziz şehitlerimizi, ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz. Hayatta olan kahraman gazilerimize, şehit ve gazilerimizin değerli aile yakınlarına en iyi dileklerimizi sunuyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi.

Düzenlenen anma yürüyüşü Mehmet Sevim tarafından okunan Kur'an-ı Kerim ve şehitler için yapılan dua ile sona erdi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Sarıkamış Nazilli Ordu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title