Haberler

Sanayide Kapasite Kullanımı Geriledi(2)

İmalat Sanayi Genelinde Kapasite Kullanım Oranı, Ağustos Ayında Bir Önceki Aya Göre İse 1.3 Puan Azalarak Yüzde 73.4 Seviyesinde Gerçekleşti. Son 7 Aydır Aralıksız Artış Eğilimi Gösteren Kapasite Kullanımı Ağustos Ayında Gerilerken, Geçen Yılın Aynı Ayına Göre İse 5.2 Puanlık Artış Gösterdi.

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre 5.2 puan artarak, bir önceki aya göre ise 1.3 puan azalarak yüzde 73.4 seviyesinde gerçekleşti. Böylece son 7 aydır aralıksız artış eğilimi gösteren kapasite kullanımı Ağustos ayında gerilemiş oldu.

Merkez Bankası, Ağustos ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım oranlarını açıkladı. Buna göre, Ağustos ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 324 işyerine "İktisadi Yönelim Anketi" formu gönderilirken, bin 903 katılımcıdan yanıt alındı. Yanıtlama oranı yüzde 81.9 oldu.

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre 5.2 arttı. Bir önceki aya göre ise 1.3 puan azalarak yüzde 73.4 seviyesinde gerçekleşti. 2010 yılı Ocak'ta 67.8 olan kapasite kullanım oranı Şubat ayında değişiklik göstermemişti. Mart'ta yüzde 67.9 olarak gerçekleşen kapasite kullanımı, Nisan'da yüzde 72.2, Mayıs'ta 73.4, Haziran'da ise yüzde 73.6, Temmuz'da 74.7 seviyesine yükselmişti. Son 7 aydır aralıksız artış eğilimi gösteren kapasite kullanımı, Ağustos ayında gerilemiş oldu. Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranlarında geçen yılın aynı ayına göre ara mallarında, yatırım mallarında, dayanıklı tüketim mallarında, tüketim malların ve dayanıksız tüketim mallarında artış gözlenirken, gıda ve içeceklerde düşüş yaşandı.

-EN YÜKSEK AZALIŞ GIDA VE İÇECEK GRUBUNDA GÖRÜLDÜ-

Kapasite kullanım oranlarında bir önceki aya göre bütün mal gruplarında azalış görüldü. Ağustos ayında en yüksek azalış 2.3 gıda ve içecekler grubunda görüldü. Gıda ve içecekler grubunu 1.9 puan azalışla dayanıksız tüketim malları, 1.7 puan azalışla yatırım malları, 1.7 puan azalışla tüketim malları, 1.2 puan azalışla dayanıklı tüketim malları ve yine aynı oranla ara malları takip etti.

Geçen yılın aynı dönemine göre ise en yüksek artış 7.5 ile ara malları grubunda yaşandı. Yatırım mallarında kapasite oranı 5.2 puan, dayanıklı tüketim mallarında 4.4 puan, tüketim mallarında 1.3 puan ve dayanıksız tüketim mallarında 0.4 puanlık artış olduğu belirlenirken, gıda ve içecekler grubu 2.7 puan azaldı.(ANKA/SON)

(EBR/ES/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a salvolar

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a salvolar

'Fenerbahçe şampiyon olacak' diyen astrolog, canlı yayın açıp ana avrat küfretti

"Fenerbahçe şampiyon olacak" diyen astrolog, canlı yayın açıp ana avrat küfretti

Rus askeri yetkili: Estonya'daki Narva, Letonya'daki Daugavpils ve Litvanya'daki Klaipeda'yı işgal etmeliyiz

Rus askeri yetkili: Estonya'daki Narva, Letonya'daki Daugavpils ve Litvanya'daki Klaipeda'yı işgal etmeliyiz

Geceye de damga vurdu! Icardi, Florya'daki şampiyonluk kutlamasında Ali Koç forması giydi

Geceye de damga vurdu! Icardi, Florya'daki şampiyonluk kutlamasında Ali Koç forması giydi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title