Haberler

Sanayicinin Vergi İsyanı

DÜNYA Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Türkiye'de çok daha sağlıklı bir ekonomik büyümenin yolunun kayıt dışılıkla mücadeleden geçtiğini söyledi.

DÜNYA Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Türkiye'de çok daha sağlıklı bir ekonomik büyümenin yolunun kayıt dışılıkla mücadeleden geçtiğini söyledi. Paneli izleyen Erzurumlu sanayici Efrahim Güngör, engellemelere rağmen kürsüye çıkarak vergilerden şikayetçi oldu.

Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ve Dünya Bankası işbirliğiyle organize edilen 'Kayıt Dışılıkla Mücadele Fırsatlar, Zorluklar ve Politika Önerileri' konulu panel, Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde yapıldı. Dünya Bankası tarafından hazırlanan 'Türkiye Ülke Ekonomik Raporu'nun da tanıtımının yapıldığı panelde konuşan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, kayıt dışılığın ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine değindi. Türkiye'nin, ekonomik açıdan sağlık bir büyümeyi gerçekleştirebilecek enstrümanlara sahip olduğunu söyleyen Ulrich Zachau, "Kayıt dışılık ciddi bir sorundur. Bu sorun, firmaları, çalışanları ve onların ailelerini de olumsuz yönde etkilemektedir. Türkiye'de kayıt dışılığı teşvik eden bir takım faktörler vardır. Ülkedeki çalışan nüfusu göz önünde bulunduracak olursak, işgücü piyasalarının daha esnek hale getirilmesi ve bu sayede kayıt dışılığın azaltılması mümkündür. Kayıt dışılığı azaltmak suretiyle, yeni iş imkanlarının oluşturulabileceğini de hepimiz biliyoruz" diye konuştu.

Kayıt dışılığın, az sayıda insanın yüksek miktarlarda vergi ödemesi anlamına geldiğini kaydeden Direktör Zachau, ister işveren, isterse çalışan olsun, bu vergi yükünün toplumun tüm kesimlerine maliyet olarak yansıdığını belirtti. Hangi sektörde olursa olsun, ekonomik bir faaliyet içerisinde bulunan tüm firmaların ve işgücünü temsil eden çalışanların gerektiği gibi kayıt altına alınmaması halinde, ekonomik faaliyetlerin bir değer kaybıyla karşı karşıya kalacağını vurgulayan Zachau, "Kayıt dışılıkla çok ciddi mücadelelerin verildiği ekonomilerde, çalışanlar, ne kadar çok çalışırlarsa o kadar çok kazanacaklarını bilirler. Bu nedenle hem kendilerine, hem de işverenlerine faydalı olur, ekonomik bir değer üretilmesini sağlarlar" dedi.

Türkiye'de esnek istihdam politikalarına ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, şunları ifade etti: "Çalışanları ve işverenleri koruma noktasında daha esnek istihdam politikaları uygulayarak, kayıt dışılıkla etkin bir mücadele verilebilir. İşsizlik yardımlarını geliştirmek ve esnek zamanlı çalışma koşulları oluşturmakta, yine mücadelenin önemli bir parçası olacaktır. Genel anlamda kayıt dışılıkla etkin bir mücadele, ülkenin sosyal yapısına olan güveni de artırır." Türkiye'de açık ve canlı bir ekonominin mevcut olduğuna dikkati çeken Direktör Ulrich Zachau, bu ekonominin kayıt altına alınması halinde, çok daha sağlıklı bir ekonomik büyümenin mümkün hale gelebileceğini, sözlerine ekledi.

Panelde daha sonra Dünya Bankası tarafından hazırlanan 'Türkiye Ülke Ekonomik Raporu'nun tanıtımı yapıldı. Kıdemli Ekonomist Kamer Karakum'un yaptığı sunumun ardından Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı'ndan Gelir İdaresi Grup Müdür Vekili Fatih Dağlı'nın başkanlık ettiği panel yapıldı. ETSO'dan Nazım Akıllıoğlu, Atatürk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Güneş, kayıtdışılıkla mücadele konusunda konuşma yaptılar.

SANAYİCİNİN VERGİ İSYANI

Panelin soru cevap bölümünde söz alan Erzurumlu sanayici Efrahim Güngör, yüksek vergi oranlarından şikayetçi oldu. Soru sormak için aldığı mikrofonu geri veren Güngör, kürsüye çıkarak buradan konuşmak istedi. Görevlilerin zaman konusunda uyarılarına tepki gösteren Güngör, "Lütfen müsaade edin, biraz vaktinizi alacağım" dedi. Güngör, Dünya Bankası Direktörü Ulrich Zachau ve Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Güneş'e vergilerdeki yükseklik yüzünden kayıtdışılığın olduğunu söyledi. SSK Primlerinin yüksekliğini anlatan Güngör, "Bir işçi çalıştırıyorsunuz 600 lira maaş veriyorsunuz, 300 lira da vergi ödüyorsunuz. Bu çok yüksek" dedi. Güngör, KDV oranlarının syüzde 2 ile 6 arasında, gelir vergisinin yüzde 5-15, kurumlar vergisinin de yüzde 10-20 aralığında olmasının kayıtdışılığı önleyeceğini savundu.

Sanayici Efrahim Güngör'ün konuşma metnini alan Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Güneş, "Hepsini not aldım, kendisinden de notlarını yazılı olarak aldık. Söylediklerine genel hatlarıyla katılmamak mümkün değil. Vergi yükünün ağırlığı falan. Kimse kayıtdışı kalmak istemez. Sebepleri irdelerken özüne girildiğinde yükün ağırlığı, maliyetlerin yüksekliği konular geliyor. Doğru 600 lira maaş 300 lira SSK primi. Hakikaten zor konular" dedi.

Salih TEKİN- Zafer KUMRU- ERZURUM- DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Bütün firmalar için asgari kurumlar vergisini getireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Bütün firmalar için asgari kurumlar vergisini getireceğiz

Yanından hiç ayırmadığı eşyası da enkazdan çıktı! İşte Reisi'yi taşıyan helikopterin bulunduğu ilk anlar

Yanından hiç ayırmadığı eşyası da enkazdan çıktı! İşte Reisi'yi taşıyan helikopterin bulunduğu ilk anlar

Bakmadan Geçme

Astrolog şampiyonluk tahminleri 2024! Astrologlar Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak diyor? Milli yasta bankalar açık mı? 21 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? X çöktü mü, Twitter çöktü mü, sorun mu var, problem ne? 21 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 21 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 21 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 21 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 21 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 21 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 21 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 21 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Cüneyd öldü mü, intihar mı etti? Kızıl Goncalar Cüneyd diziden ayrıldı mı? 21 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 21 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title