Haberler

Sanatını Sokakta Yaşatıyor

Güncelleme:

Türkiye'de, belgeli 5 cam üfleme sanatçısından biri olan Coşkun Keskin, atölyesini kapatmak zorunda kalınca bir pasajın girişinde mesleğini yaşatma mücadelesi veriyor.

UTKU UÇRAK - Fethiye'de, kira ücretini karşılayamadığı için atölyesini kapatan Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli cam üfleme sanatçısı Coşkun Keskin, mesleğini sokakta yaşatmaya çalışıyor.

Türkiye'de bakanlık belgeli 5 cam üfleme sanatçısından biri olan 57 yaşındaki Keskin, kirasını ödeyemediği için atölyesini kapatarak Cumhuriyet Mahallesi 504 Sokak'taki bir pasajın girişinde çalışmaya  başladı.

Pasaj girişine koyduğu masada sanatını icra eden Keskin, ürettiği ürünleri müşterilerinin beğenisine sunuyor. Yüksek ısı ile genleştirdiği camlara üfleyerek boyut kazandıran Keskin, el işçiliği ve hayal gücüyle tüp halindeki cam parçalarına şekil veriyor.

Birçok hayvan figürünün yanı sıra futbol takım logoları, kolye ve vazolar yapan Keskin, hem sanatını yaşatıyor hem de geçimini sağlıyor.

Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 43 yıldır yaptığı cam üfleme sanatına İstanbul'da başladığını, yaklaşık 15 yıl boyunca bu sanatı kendisine öğreten ustasının yanından ayrılmadığını anlattı.

Sanata başladığı yıllarda cam şırınga, farklı boyutlardaki deney tüpleri gibi laboratuvar malzemeleri yaptığını kaydeden Keskin, daha sonra kendisini geliştirerek istediği figürü cama yansıtmaya başladığını söyledi.

Keskin, yaratıcılığını kullanarak yaptığı ürünlerde çok farklı sonuçlar elde ettiğini, özellikle yaptığı hayvan figürlerinin dikkat çekici olduğunu ifade etti.

Yaklaşık 6 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığından "cam üfleme sanatçısı belgesi" aldığını belirten Keskin, "Türkiye'de bu belgeye sahip 5 kişiden biriyim. Amacımız bu sanatı yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak. Teknolojinin insan hayatına girmesiyle bu tür sanatlara ilgi azalıyor. Biz de Bakanlık sanatçısı olarak sanatımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz" dedi.

Keskin, 10 yıldır Fethiye'de yaşadığını, daha önce belediyenin destekleriyle açtığı iş yerinden ihale sürecinden sonra yükselen fiyatı nedeniyle ayrıldığını, artık sanatını bir pasajın girişinde yaşatmaya çalıştığını anlattı.

Belediyenin yıllarca kendisine sahip çıktığını, halkın kendisini sevmesine büyük katkı verdiğine değinen Keskin, uygun bir yer buluncaya kadar çalışmasını bu şekilde sürdüreceğini dile getirdi.

- "Gençler bu sanata ilgi göstermiyor"

Azim ve sabır gerektiren cam üfleme sanatına yeni neslin ilgi göstermediği için yerine yetişecek usta olmadığını vurgulayan Keskin, şöyle konuştu:

"Teknolojinin yaygınlaşmasıyla gençler daha çok bilgisayara yöneldi. Gençlerimizi bu tür sanatlara yönlendiremiyoruz. Bizim zamanımızda teknoloji gelişmediği için bu sanatlar kıymetliydi. O zaman insanlarda sabır vardı ve bir şeyler öğrenmek için çaba harcıyorlardı. Çaba ve sabrı götüren bilgisayar çağı, gençlerin boş zamanın yanında dolu olan zamanlarını da aldı. Ben elimden geldiği kadar gençlere bu sanatı öğretmeye çalışıyorum ama kimsenin öğrenme isteği yok."

Coşkun Keskin, camı bin 200 ile bin 400 santigrat derecelerde ısıtarak genleştirip hamur kıvamına getirdiğini, daha sonra sabırla şekillendirdiği camlardan istediği figürü ortaya çıkarttığını kaydetti.

En basit ürünün dahi yaklaşık 50 dakikada yapılabildiğine işaret eden Keskin, zor olan figürlerin ise daha fazla zamanını aldığını, tüm zorluklarına rağmen çok sevdiği sanatından büyük keyif aldığını sözlerine ekledi. - Muğla

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Cumhuriyet Mahallesi İstanbul Fethiye Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title