Haberler

Sanat Dünyası 'Başkan'ını Kaybetti

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığını Yürüten Şakir Eczacıbaşı Hayatını Kaybetti.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın 1993 yılından beri yönetim kurulu başkanlığını yürüten, fotoğraf sanatçısı, yazar, kültür adamı Şakir Eczacıbaşı bir süredir tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde dün hayatını kaybetti.

Şakir Eczacıbaşı'nın cenazesi 26 Ocak Salı günü Teşvikiye Camii'nde öğlen kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

KÜLTÜR sanatı koruyup kollamasıyla tanınan, bu alanda yatırım yapan bir ailenin üyesiydi 81 yaşında ardamızdan ayrılan Şakir Aczacıbaşı. İşadamlığının zaman zaman önüne bile geçti kültür sanat alanında yaptıkları. Ağabeyi Nejat Eczacıbaşı'nın kurucuları arasında bulunduğu İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nı 1993 yılından beri yönetiyordu. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, Film Festivali, İstanbul Bienali ve Tiyatro Festivali gibi pek çok etkinliği bünyesinde bulunduran Vakıf, kültür sanat dünyamıza yön veren en önemli sanat kurumları arasında yer aldı.

Şakir Eczacıbaşı, çektiği fotoğraflarla yurt içinde ve yurtdışında saygın bir yer edindi. Çok sayıda sergi açan Şakir Eczacıbaşı, 1968'den bu yana, "Eczacıbaşı Renkli Fotoğraf Yıllıkları"nı çıkarıyordu. Kuruluşuna öncülük ettiği Türk Sinematek Derneği'nin de 10 yıl başkanlığını yapan Şakir Eczacıbaşı, Bernard Shaw'dan "Gülen Düşünceler", Oscar Wilde'dan "Tutkular, Acılar, Gülümseyen Deyişler" adıyla iki ayrı derleme kitap yayımladı. Fransa'nın "Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı" ve "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası"yla ödüllendirilen Şakir Eczaçıbaşı, 1993'ten bu yana, "İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı"nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapıyordu.

Londra'da eczacılık okudu

1929 yılında İzmir'de doğan Şakir Eczacıbaşı, Robert Kolej'deki öğreniminden sonra, Londra Üniversitesi Eczacılık Okulu'unda okudu. Türkiye'ye dönüşü sonrası 1953'te Vatan gazetesinin ünlü Sanat Yaprağı ekinin yayıncıları arasında yer aldı. Eczacıbaşı İlaç Kuruluşu'na 1955'te katılan Eczacıbaşı, 1956-1967 yılları arasında, bilim çevreleri kadar sanat ve kültür çevrelerinde de geniş yankılar uyandıran Tıpta Yenilikler dergisini yayımladı. Ayrıca, uluslararası şenliklerde ödüller alan Eczacıbaşı Kültür Filmleri dizisini 1960-1962 döneminde Sabahattin Eyüboğlu ve Pierre Biro ile birlikte hazırladı. Bunlardan "Renk Duvarları" 1964 yılında Avrupa Konseyi'nin Kültür Filmleri Ödülü'nü kazandı. 1954'te, Onat Kutlar'la birlikte Türk Sinematek Derneği'nin kuruluşuna öncülük etti ve on yıl süreyle başkanlığını yaptı. İş yaşamında 1970'li yıllarda Eczacıbaşı İlaç kuruluşunun genel müdürlüğüne gelen Şakir Eczacıbaşı, 1980'de Eczacıbaşı Topluluğu yürütme kurulu başkanı, 1993'te de Eczacıbaşı Holding yönetim kurulu başkanı oldu.

Şakir Eczacıbaşı, 1996'da iş yaşamından ayrıldı ve 1973 yılında Dr. Nejat F. Eczacıbaşı önderliğinde kurulan ve yıllar içinde Türkiye'nin kültür sanat yaşamına yön veren, en büyük kültür sanat kurumu olan İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın yönetim kurulu başkanı oldu ve vakfın kurumsallaşmasında büyük rol oynadı.

Deniz Palas hayalini gerçekleştirdi

Şakİr Eczacıbaşı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'na Şişhane'deki yeni binası Deniz Palas'ı kazandırarak Dr. Nejat F. Eczacıbaşı'nın vakfın kendine ait bir mekan yaratma yolunda attığı adımları tamamladı. İKSV ile yeniden yaşam bulacak olan Deniz Palas, Ocak ayından itibaren ev sahipliği yapacağı farklı mekanlarla kentin hareketli kültür yaşamının sürekli bir parçası olarak Şakir Eczacıbaşı'nın hayalini gerçekleştirmeye devam edecek.

Bütün işadamları  için iyi bir örnekti

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Şakir Eczacıbaşı'nın vefatı nedeniyle birer başsağlığı mesajı yayınladılar.

Cumhurbaşkanı Gül, mesajında, "İş adamı kimliğiyle ekonomimize önemli katkılar sağlayan Şakir Eczacıbaşı, sanatçı kimliği ve öncülük ettiği faaliyetlerle, kültür ve sanat hayatının zenginleşmesinin yanı sıra ülkemizin tanıtımına da değerli hizmetlerde bulunmuştur" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şakir  Eczacıbaşı'nın, sanat ve sanatçı için gösterdiği hamiyetperver tavrının, bütün iş  adamları için unutulmaz ve teşvik edici güzel bir örnek olacağına inandığını  belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da Şakir Eczacıbaşı'nın ölümünden dolayı üzüntü duyduklarını belirten bir mesaj yayınladılar.

Sinema kültürü oluşturdu

1980 sonrasında başlatılan Sinema Günleri'nin kısa zamanda Uluslararası İstanbul Film Festivali'ne dönüşmesi ve Avrupa'nın sayılı film festivalleri arasında bugünkü saygın konumuna gelmesi Şakir Eczacıbaşı'nın bizzat festivale verdiği emek sayesinde gerçekleşti. Türkiye'de bir sinema kültürünün oluşmasında büyük katkısı olan Eczacıbaşı sinemanın pek çok ünlü ismini İstanbul'da ağırlayarak festival kapsamında yaşam boyu başarı ödülü verdi. Ünlü oyuncu Catherine Deneuve de bunlardan biriydi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Bakmadan Geçme

Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri düştü mü? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'leri belli oldu mu, açıklandı mı? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title