Haberler

Sakin Şehrin Uzak Konukları

Türkiye'nin ilk sakin kenti Seferihisar'da, "Çocuk Meclis"i tarafından organize edilen bir etkinlikle Uzakdoğu ve Güneydoğu'dan gelen çocuklar birlikte tatil yapıyor.

Türkiye'nin ilk sakin kenti Seferihisar'da, "Çocuk Meclis"i tarafından organize edilen bir etkinlikle Uzakdoğu ve Güneydoğu'dan gelen çocuklar birlikte tatil yapıyor.

"Seferihisar, Higashimatsushima, Batman Dostluk Projesi" kapsamında Japonya'daki deprem ve tsunami sonrası Higashimatsushima kentinde aileleri, evleri ve okullarını kaybeden 20 çocuk Seferihisar'a geldi.

Proje kapsamında Batman'da yaşadıkları ilçe ve köylerden hiç çıkmamış olan ve okullarında başarılı olan 25 öğrenci de ilçeye geldi. Japonya ve Batman'dan gelen çocuklar, ilçede gönüllü 45 ailenin evlerine yerleşerek, Seferihisarlı çocuklarla birlikte tatillerini geçirmeye başladı.

Proje hakkında bilgi veren Seferisihar Belediye Başkanı Tunç Soyer, sakin şehir olmak isteyen Higashimatsushima kenti yöneticileriyle felaket öncesi bazı görüşmeler yaptıklarını, bu kentin Seferihisar'ı bir model olarak almak için ilçeye ziyaretlerde bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Sakin kent için çalışma yaparken deprem ve tsunami felaketi oldu. Felaket sonrası Japon dostlarımıza destek olmaya çalıştık. Felakette ailelerini, evlerini, okullarını kaybeden çocukları o olumsuz hava içinden bir süreliğine de olsa koparmak için Seferihisar'da ağırlamak istedik. Bir süre önce kurduğumuz Çocuk Meclisi'nin yaptığı organizasyonla Japon dostlarımıza 15 günlük bir tatil olanağı sağlanması konusunda anlaştık.

Öte yanda da Batman Doğa Derneği ile yürüttüğümüz benzeri bir projeyi birleştirdik. Burada da yaşadıkları yerden hiç çıkmamış, derslerinde başarılı, bazıları terör mağduru çocukların tatil yapmasını hedefledik. Böylelikle Seferihisarlı çocuklar, hem Güneydoğu'dan hem Uzakdoğu'dan çocukları ağırlamış oldu. "

-"DİLLERİNİ ÖĞRETİYORLAR"-

Kültürler arası farklılıkları ayrışma nedeni değil zenginlik nedeni olarak gördüklerini, projeyle bu anlayışı harekete geçirmeye çalıştıklarını kaydeden Soyer, 25 Temmuz 2011'de ilçeye gelen çocukların kısa sürede dil ve kültür farkını bir kenara bırakıp sıkı dostluklar kurduğunu söyledi.

Proje başlamadan önce bazı gönüllü ailelerin çocuklarıyla misafirler arasında kültürel paylaşım konusunda şüphe ve çekincelerinin bulunduğunu anlatan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Proje başlamadan önce bir çok insanın kuşkusu vardı. Çocuklar nasıl anlaşacak diye merak ediyorlardı. Çocuklar arasındaki dostluğun şu an geldiği nokta herkesi şaşırttı. Çevirmen bulunmasına rağmen beden diliyle anlaşan çocuklar, bir süre sonra birbirlerine dillerini de öğretmeye başladı. Şimdi Batmanlı çocuklar birbirlerine Japonca sözlerle seslenmeye başladı. "

Projenin sonuçlarının beklediklerinden de iyi olduğunu kaydeden Soyer, projeyi gelecek dönemde genişleterek devam ettirmeyi planladıklarını da ifade etti.

Batman Doğa Derneği Başkanı Hüseyin Güzel ise projenin hem bu ülke çocuklarının birbiriyle kaynaşması hem de dünyanın öte yanından çocuklarla dostluk kurması açısından çok iyi düşünüldüğünü, 15 günlük organizasyonda çocukların dostluğu, paylaşmayı öğrenerek tatil yaptığını söyledi.

"Çocuklar umduğumuzdan daha iyi adapte oldular. Burada çocuklar sadece tatil değil sağlık taraması, terapi gibi hizmetleri de alıyor. Bu olanağın Batman'da daha çok sayıda çocuğa sunulması gerekiyor. Bu tip projeler bu ülkede Türk-Kürt ayrımını ortadan kaldıracak, bu ülkenin çocuklarını birlikte dünyaya açacak sonuçlar verecek" diye konuştu.

Programa katılan tüm çocuklar, 15 günlük süre içinde yaz spor okulu, yemek atölyesi, su parkı gibi etkinliklere katılıyor. Seferihisar kıyılarında bol bol denize giren çocuklar, Sasalı Doğal Yaşam Parkı, Türkiye Uzay Kampı, Ümran Baradan Oyuncak Müzesi'ni de ziyaret edecek.

-DENİZİN TUZU ŞAŞIRTTI-

Programa Japonya'dan katılan çocuklar, Seferihisar'ın Japonya'dan daha güzel olduğunu, buradaki arkadaşlarıyla ilk etapta dil konusunda zorluk yaşansa da beden diliyle ortak oyunlar oynama imkanı bulduklarını kaydetti.

Batman'dan katılan çocuklar ise Seferihisar'da kendilerini en çok denizin tuzlu olmasının şaşırttığını söylediler. Daha önce Dicle nehrinde yüzme fırsatı bulduklarını söyleyen çocuklar, denizin tuzlu olduğunu duyduklarını ancak böyle bir tatla karşılaşmayı beklemediklerini ifade ettiler.

- İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title