Haberler

Uzmanından aşı karşıtlarına aşı olun çağrısı

Güncelleme:

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü uzmanı Prof. Dr. Fatma Sırmatel, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında, "Nefes alamayan, ölümcül seyreden vakalarımız yok. Neden? Aşı sayesinde.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü uzmanı Prof. Dr. Fatma Sırmatel, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında, "Nefes alamayan, ölümcül seyreden vakalarımız yok. Neden? Aşı sayesinde. Aşının tabiki yan etkileri olacak. Yüzde 100 hiç birşeyi tedavi edemesiniz." dedi.

Sırmatel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meslekte 43 yılına girdiğini, aşının bütün enfeksiyon hastalıklarını kurtaran bir simit olduğunu, tarih boyunca bakıldığında aşıyla beraber enfeksiyon hastalıklarının kontrol altına alındığını söyledi.

Kovid-19'un 20219 yılının Aralık ayında çıktığını hatırlatan Sırmatel, "Gerçekten bütün dünya hazır değildi. Bu virüs eskiden beri bilinen birşeydi. Özellikle hayvanlarda hastalık yapıyordu ama tip değiştirdiği için insanlarda çok ağır seyretti. Bütün dünyayı etkileyen bu enfeksiyon hastalığı Çin'de başlayarak bütün ülkelere yayıldı. Şu zaman kadar 200 milyonun üzerinde insan etkilendi ve 4 milyonun üzerinde de ölüm var." diye konuştu.

Sırmatel, globalleşen bir dünyada yaşandığını ifade ederek, "Temas olayı çok hızlı. Bir yerdeki enfeksiyonu orada tutma şansınız yok. Çok kalabalık bir ortam, taşınma ortamıyla, insanlar arası ilişkilerle enfeksiyon hızla ilerlediği için çok hızlı bir aşılamaya girildi. Bütün dünyada 240'ın üzerinde aşılama konusunda çalışmalar başlatıldı." şeklinde konuştu.

"Aşı karşıtlığı tarih boyunca devam ediyor"

"Aşı karşıtı olanları anlamakta zorlanıyorum" diyen Sırmatel, şunları kaydetti:

"Kim ne derse desin ülkemiz bu konuda çok duyarlı oldu. Gerçekten Çin'den çok büyük aşılar getirildi. Aşı yok felan denildi. Hayır aşı var. Şunu bilmek gerekli. Dünya Sağlık Örgütü ve tüm dünya bu konu üzerinde çalışıyor. Bütün dünyaya 11 milyar doz aşı yapılması öneriliyor 2022 yılı itibariyle. Çünkü enfeksiyonu önlemek ancak aşı ile olur. Aşı karşıtlığı tarih boyunca devam ediyor. Bu konuda bitmiş olan hastalıklar tekrar hortlamaya başladı. Difteri aşıları vardı. Difteri aşısı yaptırmayan insanlar özellikle Amerika ve Rusya'daki bir gurup. Difteriden ölenler oldu."

Sırmatel, yoğun bakımlara ağır hastaların gelmediğini vurgulayarak, "Nefes alamayan, ölümcül seyreden vakalarımız yok. Neden? Aşı sayesinde. Aşının tabiki yan etkileri olacak. Yüzde 100 hiç birşeyi tedavi edemesiniz. Tıpta iki kere iki dört etmez. İki kere iki beşte eder, üçte eder. Milyonda bir, elli binde bir, yüz binde bir çok hafif yan etkileri var. Biz bu aşının yan etkilerini başlangıçta lokal etkiler olarak tanımlıyoruz. Üşüme, titreme, ateş, aşının yapıldığı yerde ağrı, kızarıklık, bir iki hafta içerisinde aşırı bir halsizlik, yorgunluk. Hiç bir zaman bu enfeksiyonun yaptığı ağır tabloyu aşılamada göremiyoruz. " dedi.

Bazı sanatçıların ve hekimlerin aşı yaptırmam dediğini ifade eden Sırmatel, bu duruma bir hekim olarak üzüldüğünü vurguladı.

Kovid-19 ile birlikte hayatın değişeceğini iddia eden Sırmatel, "Artık o kalabalık ve toplantılar yok. Maske hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacak. Ne zaman toplumun yüzde 70'den fazlasının aşılandığı zaman. Artık biz mikropla yaşamaya alışacağız." ifadesini kullandı.

Sırmatel, vaka sayılarında son günler artışların olduğunu kaydederek, "ben dördüncü piki bekliyordum. Bu dördüncü pik doğal bir olay. Biz Akdeniz toplumu olarak samimiyeti çok fazla seven insanlarız. Bazen yanlış ama öpüşmeler, tokalaşmalar, ağız ağıza konuşmalar yapılmamalı. Toplu taşımalarda maske mutlaka kullanılmalı. Artık yaşam değişti. Hayatımız değişecek. O kalabalık ortamlar yok artık. " dedi.

Kaynak: AA / Sağlık

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi COVIRAN Bereket Bolu Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 1 Mayıs EXXEN spor canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 1 Mayıs Pazar günün maçları nereden izlenir? TV8.5 canlı izle! ŞAMPİYONLAR LİGİ TV8.5 CANLI 4K İZLE! 2024 TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! TV 8.5 (TV 8 Buçuk) Güncel HD frekans değerleri nedir? TV 8.5 Türksat uydu frekans, sembol oranı ve fec değerleri nedir? TV 8.5 canlı izleme linki! LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title