Haberler

SES Üyeleri Toplu Sözleşme Taleplerini Açıkladı

Güncelleme:

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplandı, toplu sözleşme taleplerini açıkladı. Maaşların yoksulluk sınırına göre güncellenmesi ve en düşük maaşın 45 bin TL'ye çıkarılması istendi.

KERİM UĞUR

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplandı, toplu sözleşme taleplerini açıkladı. Yapılan açıklamada; "Mevcutta iktidarın 'en düşük maaş' olarak ifade ettiği maaşın dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırı üzerine, yani 2024 yılı ocak ayı itibariyle 45 bin TL'ye çıkarılmasını istiyoruz. Maaşlarımızın 2024 yılı ocak ayından itibaren her üç ayda bir yoksulluk sınırındaki artış oranına göre güncellenmesini istiyoruz" denildi.

SES üyeleri bugün, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplandı. "Toplu Sözleşme Masasında Biz de Varız" yazılı pankart açıp, "Direne direne kazanacağız", "İnsanca çalışmak insanca yaşamak istiyoruz", "Ek ödeme değil tek ödeme", "Devletin memuru yoksul olamaz" sloganları atan sağlıkçılar adına açıklamayı SES'in hastane işyeri temsilcisi Neşe Kaya Kalender okudu. Kalender, şunları söyledi:

" İktidarın kamu emekçileri ve emeklilerinin 2024-2025 yılları toplu sözleşmesi taleplerine dair ilk teklifini sunmasına birkaç gün kaldı. Milyonların gözü o masadan çıkacak kararlara çevrilmiş durumda. Öncesinde kurulan 6 masadan çıkan kararlara bakıldığında 7. Masadan da ne çıkacağını tahmin edebiliyoruz. Geride bıraktığımız 12 yıl içinde kaybeden hep biz olduk. Her seferinde daha fazla yoksullaştırıldık, daha güvencesiz hale getirildik. Haklarımız tek tek elimizden alındı. Çünkü o masanın biçimini ve özünü tarif eden yasa daha baştan tüm kuralları işverenin lehine koymuş. Yetmemiş masada oturan yandaş konfederasyona her türlü avantajı vererek işini yüzde birlik bir riske dahi bırakmamış. O da yetmemiş masaya oturmadan TÜİK eliyle rakamlara takla attırılmış ve masaya götürülecek teklifin en asgari düzeyde olmasının önü açıldı."

"YAPILAN ZAMLARI TAKİP EDEMEZ HALE GELDİK"

Zamların artık takip edilemediğine dikkat çeken Kalender, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kira fiyatları karabasan oldu. Bugün özellikle büyükşehirlerde asgari ücrete kiralık ev bulanlar adeta bayram eder hale geldi. Ortalama maaş alan bir kamu emekçisi maaşının yüzde 70'ini kiraya ayırmak zorunda kalıyor. Gıda fiyatları aldı başını gidiyor. Sadece son bir ayda temel gıda maddelerine yüzde 30'un üzerinde zam yapıldı. İğneden ipliğe her şeye yansıyan akaryakıta yapılan zamları takip edemez hale geldik. Akaryakıta sadece son bir ayda yüzde 60'ın üzerinde zam yapıldı, bu akşam yeni bir zammın olup olmayacağını yaşayarak göreceğiz. Göz göre göre ekonomik krize yol açanların, bu krizden nemalananların, krizde daha yüksek kar elde edenlerin sıra emekçilere gelince 'kaynak yok' demelerini kabul etmiyoruz. Mevcut ekonomik krizden şikayet eden, zordayız diyen bir tane sermaye temsilcisi gördünüz mü? Göremezsiniz çünkü öyle bir dertleri yok. Eskisinden daha fazla kar elde ediyorlar. Ama bizler bırakın ay sonunu ayın ortasını bile zor getiriyoruz. Biz yoksullaştıkça onlar zenginleşiyor, büyüyor. Hem maaşımızdan-ücretimizden kaynakta kesilen vergilerle, hem tükettiğimiz her üründe ödediğimiz KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerin gittikçe artırılması ile tüm yük bize yıkılıyor. Satın alma gücümüz her geçen gün eriyor. Maaşlarımız, ücretlerimiz buharlaşıyor. Bankaya, çevresine, akrabalarına borcu olmayan kamu emekçisi yok. Emeklilerin durumunu tarif edecek kelime bulamıyoruz. Emekliliği gelmiş on binlerce çalışan emeklilikte alacağı maaşı öğrenince kahrola kahrola çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor."

"2024 YILI OCAK AYI İTİBARİYLE MAAŞLARIMIZIN 45 BİN TL'YE ÇIKARILMASINI İSTİYORUZ"

"Öncelikle tüm kamu emekçilerine brüt 8.138,89 TL olarak verilen ilave seyyanen ödenek mevcut taban aylık katsayısına dahil edilmelidir. Bu adımın atlandığı her maaş artışı teklifi daha baştan tuzağa düşmek demektir. Söz konusu artışta tüm toplumun sahte olduğunu yaşayarak öğrendiği TÜİK rakamları değil, yoksulluk sınırı temel alınmalıdır. Bu çerçevede; mevcutta iktidarın 'en düşük maaş' olarak ifade ettiği maaşın dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırı üzerine, yani 2024 yılı Ocak ayı itibariyle 45 bin TL'ye çıkarılmasını istiyoruz. Maaşlarımızın 2024 yılı ocak ayından itibaren her üç ayda bir yoksulluk sınırındaki artış oranına göre güncellenmesini istiyoruz. TÜİK rakamlarını esas alan refah payı aldatmacası değil, gerçek bir refah payı, büyümeden pay istiyoruz. Bunun için her üç ayda bir açıklanan çeyrek büyüme oranlarının maaşlarımıza yansıtılmasını istiyoruz."

Kaynak: ANKA / Sağlık

Yoksulluk Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title