Haberler

Kızamık vakalarında artış: Aşılar eksik olan çocuklar tespit edilmeli

Güncelleme:

Avrupa ve Orta Asya'da kızamık vakalarında artış görüldüğünü aktaran Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Aynur Adıgüzel, aşıların eksik olduğu çocukların tespit edilerek aşılarının tamamlanması ve ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa ve Orta Asya'da kızamık vakalarında artış görüldüğünü aktaran Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Aynur Adıgüzel, 1 yaş altı ve çocukların komplikasyon riskinin daha yüksek olduğunu söyledi. Dr. Adıgüzel, "Aşıları eksik olan çocuklar tespit edilerek aşıları tamamlanmalı ve aileler bilinçlendirilmeli" dedi.

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Aynur Adıgüzel,  Avrupa'da yaşanan kızamık vakalarındaki artışın aşılanma oranındaki düşüşten dolayı kaynaklanabileceğini söyledi.

Aşı talebindeki azalma, Kovid-19 salgını sırasında ve sonrasında yanlış bilgilerin ve güvensizliğin artmasının kızamık vakalarındaki artışa neden olduğunu da aktaran Uzm. Dr. Adıgüzel, "Aşıları eksik olan çocuklar tespit edilmeli. Aileler bilinçlendirilip, aşılara duyulan güveni arttırılmalı. Bir yaş altı çocuklarda ve erişkinlerde komplikasyon riski daha yüksek. Kızamık geçirenlerin yüzde 1 ile 6'sında zatürre, yüzde 6'sında ishal, yüzde 7 ila 9'unda ise ciddi orta kulak enfeksiyonu ile bin vakada bir körlük ve beyin iltihabı görülüyor" ifadelerini kullandı.

İLK 7 GÜN EN RİSKLİ DÖNEM

Uzm. Dr. Aynur Adıgüzel, kızamık hastalığının nedeninin kızamık virüsü (rubeola) kaynaklı olduğunu ve çok bulaşıcı olduğunu dile getirdi. Virüsün hava damlacıkları ile ya da enfekte kişilerin burun ve boğaz salgılarının doğrudan ya da dolaylı (bulaşmış nesneler aracılığıyla) temasıyla bulaştığını belirten Uzm. Dr. Adıgüzel, virüsün hastalar üzerindeki şikayetlerine yönelik şunları söyledi:

"Daha önce kızamık geçirmemiş veya aşı ile korunur hale gelmemiş birisi kızamık ile karşılaşırsa, bulaşma riski çok yüksek. Virüsün kuluçka dönemi 10 ila 14 gün ve şikayetler başlamadan önceki iki gün ile döküntü başladıktan sonraki dört gün en bulaşıcı dönem. 1 ila 3. gün; hafif veya yüksek ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık, üst azı dişlerinin yanındaki dişetlerinde ve yanak içinde beliren küçük beyaz noktalar (Koplik lekeleri) gözlemlenir. 4 ila 8. günler arasında ise yüksek ateş, döküntü, kulak arkasından başlayarak yüz, gövde ve daha sonra kol ve bacaklara yayılır. Bir süre sonra aynı sırayı izleyerek solar ve yerinde geçici bir renk değişikliği bırakır. Göz konjonktivası iltihabı görülebilir ve ışığa karşı hassaslık başlar. Bir kez geçirildiğinde hayat boyu bağışıklık bırakır."

20 HASTADAN BİRİNİ KAYBEDİYORUZ

Gelişmekte olan ülkelerde her 20 kızamık vakasından birinin kaybedildiğini de belirten Uzm. Dr. Adıgüzel, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Kızamık hastalığının önlenmesi için en etkili yöntem aşılanma. Zayıflatılmış canlı virüs aşıcı (MMR), yüzde 97 oranında koruma sağlıyor. Kızamık aşısı, çocukluk dönemi aşı takviminde KKK (Kızamık- Kızamıkçık- Kabakulak) şeklinde 12. ayda ve (4-6 yaş arasında) toplam iki doz olmak üzere ücretsiz olarak uygulanmaktadır."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Orta Asya Kızamık Çamlıca Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title