Haberler

"Dünya Astım Günü"

Türk Toraks Derneği Bilimsel Komite Başkanı Prof.Dr.Bilun Gemicioğlu, astım nedeniyle dünya genelinde yıllık ölümlerin 250 bin kişi olduğunun tahmin edildiğini belirterek, "Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri"...

Türk Toraks Derneği Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu, astım nedeniyle dünya genelinde yıllık ölümlerin 250 bin kişi olduğunun tahmin edildiğini belirterek, "Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır" dedi.

Prof. Dr. Gemicioğlu, Dünya Astım Günü dolayısıyla Türk Toraks Derneği İstanbul Şubesi'nce İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Oditoryum Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, kronik bir solunum yolu hastalığı olan astımın tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmalarıyla kendini hissettirdiğini söyledi.

Hastalığın kronik ve değişken özelliğinin astım hastalarının yakınmalara alışmasına neden olduğunu dile getiren Gemicioğlu, yakınmasız kalabileceklerini bilmeyen ve bunu talep etmeyen hastaların doktora başvuruda geç kalmaları nedeniyle hastalığın ilerlediğini ifade etti.

Gemicioğlu, dünyada ve Türkiye'de hastalığın tedavisiyle ilgili gereken her türlü ilacın bulunduğunu, yapılan çalışmalarla astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısının arttığını, ancak halen istenilen düzeyde olmadığını anlatarak, "Astım nedeniyle dünya genelinde yıllık ölümlerin 250 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak giderek artmaktadır. Astımın tüm dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği tahmin ediliyor" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Gemicioğlu, güncel verilere göre Türkiye'de üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına başvuran astımlılarda dahi tam kontrol oranının yüzde 22 olduğunu söyledi.

Astım İçin Küresel Girişim ile işbirliği içinde sürdürülen Dünya Astım Günü aktiviteleri ve bu konuya yönelik diğer çabalarla 5 yıl içerisinde astıma bağlı hastaneye yatışların yüzde 50 azaltılmasına yönelik kampanya başlatıldığını aktaran Gemicioğlu, bu amaca ulaşmak için astım hastalığının önemi ve hastalığın kontrol kavramı konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışıldığını kaydetti.

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Sağlık

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İstanbul Üniversitesi Dünya Astım Günü Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title