Haberler

Sağlık ve Çevre Birliği'nden Termik Santral Raporu

Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye'deki 20'ye yakın termik santralden yayılan zararlı gazlar 2 bin 876 kişinin erken ölümüne, 3 bin 823 yetişkinin kronik bronşite yakalanmasına, 4 bin 311 hastane yatışına, 637 bin 643 iş günü kaybına neden oldu.

Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye'deki 20'ye yakın termik santralden yayılan zararlı gazlar 2 bin 876 kişinin erken ölümüne, 3 bin 823 yetişkinin kronik bronşite yakalanmasına, 4 bin 311 hastane yatışına, 637 bin 643 iş günü kaybına neden oldu.

"Ödenmeyen sağlık faturası- Türkiye'de kömürlü termik santraller bizi nasıl hasta ediyor?" adlı rapor, HEAL Direktör Yardımcısı Anne Stauffer, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Bayazıt İlhan, Çevre İçin Hekimler Birliği Derneği, Türk Toraks Derneği, Halk Sağlığı Umanları Derneği temsilcilerinin katıldığı toplantıda açıklandı.

HEAL Direktör Yardımcısı Stauffer, termik santrallerden karbondioksit salınımının çok fazla olduğunu, hava kirliliğinin yanı sıra iklim değişikliği üzerinde de etkisi bulunduğunu belirterek, halk sağlığı üzerinde de önemli etkisi olduğunu söyledi.

Stauffer, Türkiye'de 80'e yakın termik santral yapımı için büyük yatırım planlandığını öne sürerek, Türkiye'nin kömüre yatırım yapan 3. büyük ülke olduğunu bildirdi.

Stauffer, kömür kapasitesinin dört katına çıkarılmasının bugün ve gelecek nesiller için sağlık maliyetlerinin tavan yapmasına yol açacağını iddia ederek, "İhtiyacımız olan sağlıklı bir enerji geleceğidir, kömür kapasitesi artışı değil" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'deki mevcut kömürlü termik santrallerin yol açtığı sağlık maliyetlerine de değinen Stauffer, 2 bin 876 erken ölüm, 3 bin 823 bronşit vakası, 4 bin 311 hastane kabulü, 637 bin 643 iş günü kaybı yaşandığını bildirdi. Stauffer, bunun bireylere, sağlık sistemine ve genel anlamda bütün ekonomiye 2,9-3,6 milyar avro tutarında bir maliyet getirdiğini savundu.

Türkiye'de enerji ile ilgili tüm kararlarda ödenmeyen sağlık faturasının dikkate alınması gerektiğini belirten Stauffer, sağlıklı bir gelecek için Türkiye'de kömürle çalışan satral yapmaması, var olanların da kapatılması gerektiğini dile getirdi.

Stauffer, BM ve AB gibi uluslararası aktörlerin, Türkiye'de sürdürülebilir kalkınmayı, uluslararası anlaşmalarla enerji projelerinde sürdürülebilirlik kriterlerini desteklemesi gerektiğine işaret etti.

Kaynak: AA / Yerel

Türk Tabipler Birliği Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title