Haberler

"Sabırla Çalıştık, 81 Vilayet İçinde En Fazla İzmir'den Umutluyum"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Devam Eden Ve Planlanan Yatımlarla Kentin Geleceğine Yönelik Vizyonunu İzmir Ticaret Odası (İZTO) Üyeleriyle Paylaştı.

Tüm Türkiye'de belediye başkanı ve yöneticilerin en çok eleştiriye uğradığı kentin İzmir olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bunun "kentin gelişmişliğinin bir sonucu" olduğunu dile getirip ekledi: "81 vilayet içinde en fazla İzmir'den umutluyum. 7 senedir sabırla, kırmadan-dökmeden yaptığımız çalışmaların, artık büyümeyi getireceğine inanıyorum. Biz barış içinde yaşamamız ve birbirimize destek vermemizle, Türkiye'ye örnek olacak, sembol olacak bir kentiz."

Başkan Kocaoğlu, Diyarbakır Belediye Başkanı'nın İzmir'e daveti konusunda ise "Ben nasıl Diyarbakır'a gidebiliyorsam, Diyarbakır Belediye Başkanı da İzmir'e gelebilir. Bunda polemik konusu olacak bir şey yok. Hatta ben de programım uygun olursa, ev sahibi olarak ağırlamaktan mutlu olurum" diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, devam eden ve planlanan yatımlarla kentin geleceğine yönelik vizyonunu İzmir Ticaret Odası (İZTO) üyeleriyle paylaştı. Başkan Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır'la birlikte İZTO'nun Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın konuğu oldu. İşadamlarının sorularını tek tek yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, ayrıca taleplere yazılı olarak yanıt vereceğini de söyledi.

İZTO Meclisi'nin açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, halkın yüzde 50'sinden daha fazlasının oyunu alan bir yerel yönetici olarak Başkan Kocaoğlu'ndan beklentilerin de yüksek olduğunu dile getirdi. Zaman zaman kasıtlı bir şekilde İzmir'e ilişkin eleştiriler yöneltildiğine dikkat çeken Ekrem Demirtaş, "Giden gelen kentimizi hak etmediğimiz biçimde eleştiriyor. Biz bu haksız eleştirilere isyan ediyoruz. Elbette sorunlar var. Ama her yıl 100 bin kişi göç alan bir kentte gecekondu olmasını hiçbir güç engelleyemez, engellenemedi de. Ankara'da devlet tarafından TOKİ eliyle yapılan binalar emsal gösterilerek İzmir'in eleştirilmesi son derece yanlış" diye konuştu.

Sabırla, kırmadan-dökmeden çözüm

Kendisine soru yöneltmek üzere söz alan 22 İZTO Meclis üyesinin ardından kürsüye gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise önemli açıklamalarda bulundu.

Liman ve körfezi birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını ve bu konuda sürekli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bornova Ovası nasıl dolduysa, Menemen Ovası nasıl dolduysa, körfez de böyle doluyor. Ya biz körfezin böyle dolmasına göz yumacak ve Efes gibi denizden kilometrelerce uzaklaşacağız ya da Baltık ülkelerinin yaptığı gibi sürekli rehabilite edeceğiz, deniz kenti özelliliği koruyacağız. Elbette ikinci yolu yapacağız" diye konuştu.

Kentte yapılacak iyileştirme ve düzenlemelerin ekonominin gelişimini engellemeden hayata geçirilmesi ve sorunların sabırla, kırmadan-dökmeden çözümü için yoğun çaba harcadıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, "Biz hep beraber, tüm İzmirliler olarak ne yapmak istiyoruz? Bizim amacımız ne? Neler yaparsak bu kentte yaşayan insanları mutlu edeceğiz, gelir düzeyini yaşam standardını yükselteceğiz? Sokakta yaşamayı seven İzmirlileri kültür ve sanatla nasıl daha fazla kaynaştırabileceğiz? Çalışmalarımızda, projelerimizde hep bu soruları gözetiyoruz. Çünkü İzmir, ülkenin diğer 80 şehrinden çok farklı. İzmir'i anlamak, İzmir insanını anlamak, ona onun penceresinden bakmak apayrı bir iş. Bu kenti solumak, bu kentte yaşamak, gönül vermek, sevmek de öyle… Hiç bir belediye başkanı, hiçbir kamu yöneticisi ya da oda başkanı İzmir'deki kadar hırpalanmaz, İzmir'deki kadar çekiştirilmez. Aslında bu İzmir'in gelişmişliğini, insanlarının kentle ne kadar ilgili olduğunu gösterir" diye konuştu.

Başkan Kocaoğlu, Diyarbakır Belediye Başkanı'nın İzmir'e daveti konusundaki bir soruyu ise

"Ben nasıl Diyarbakır'a gidebiliyorsam, Diyarbakır Belediye Başkanı da İzmir'e gelebilir. Bunda polemik konusu olacak bir şey yok. Hatta ben de programım uygun olursa ev sahibi olarak ağırlamaktan mutlu olurum" şeklinde yanıtladı.

40 yıllık plan, Aliağa-Menderes ile hayata geçti

Kurvaziyer Limanı için çalışmaların sürdüğünü dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, tur otobüslerinin sayının artırmayı ve Kordon'da turizme hizmet verecek faytonlar konusunda da yeni bir çalışma yürüttüklerini açıkladı. İzmir'in yılın 12 ayına yayılacak bir şekilde hizmet sektörü ve turizmde gelişmesi gerektiğini dile getiren Başkan Kocaoğlu, 1970 yılında yapılmış Nazım İmar Planı'nda kentteki sanayinin Aliağa ve Torbalı'ya gitmesinin hedeflendiğini, bununsa ancak 40 yıl sonra Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi'nin tamamlamasıyla mümkün hale geldiğini söyledi. Nisan ayında Gaziemir'deki yeni fuar alanının ihale ilanına çıkılacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı, "Bu kenti fuarlar kenti yapmak için fuar alanını yapıyoruz, kongreler kenti olması için Kültürpark'taki 23.500 metrekarelik alanı kongre merkezi yapıyoruz. Sanat kenti olması için Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'ni yaptık, şimdi de opera salonu yapıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'ye örnek kent

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi döneminde 520 milyon liralık kamulaştırma yaptığını ve kent dönüşümüne de 350 milyon lira harcadığını dile getiren Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

"Biz 7 sene içinde cari masraflarımızı 6 kat arttırmışız. Yatırım harcamalarımız 10 kat büyümüş. Borç ödeme gücümüz 15 kat büyümüş. İzmir'de artık söylenecek söz, üretilecek proje kalmadı. Hepimiz her şeyi biliyoruz. Şimdi iş yapmamız lazım. 81 vilayet içinde en fazla İzmir'den umutluyum. 7 senedir benimle beraber bütün kanaat önderlerinin yaptığı çalışmaların, artık büyümeyi getireceğine inanıyorum. Fuarlar, kongreler kenti hedefine yönelik adımlar, yeni kent merkezine yapılacak yatırımlar, İnciraltı ve Yarımada'nın ayağa kaldırılması, kenti bambaşka bir konuma taşıyacak. Biz barış içinde yaşamamız ve birbirimize destek vermemizle, Türkiye'ye örnek olacak, sembol olacak bir kentiz."

"En çok ben sevineceğim"

Üçyol-Üçkuyular Metrosu ile ilgili çalışmaların artık son aşamaya geldiğini yineleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Temmuz ayı içinde hem Bornova Evka 3 İstasyonu'nu hem de İzmirspor ve Hatay istasyonlarını tamamlamayı planlıyoruz" dedi.

Mayıs sonuna kadar da İnönü Caddesi'nin tamamını trafiğe açmayı hedeflediklerini belirten Başkan Kocaoğlu, "Bizim hedefimiz kazasız belasız bu işi bitirmektedir. Bitirip de Bornova Evka 3'den binip Üçkuyular'a gittiğimiz zaman en çok da ben mutlu olacağım" diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Basmane Çukuru, Yeni Kent Merkezi ve İnciraltı gibi konularda göreve geldiğinden beri sabırla ve kırmadan-dökmeden çalıştıklarını belirterek Salhane Turan bölgesinde sona gelindiğini, minimum 100-200 milyon dolarlık projelerin sayısının şimdiden 10'u geçtiğini söyledi. İlk etapta 24 ay içinde 2-3 milyar liralık yatırım yapılacağını dile getiren Başkan Kocaoğlu "Basmane çukuru için Belediye açısından problem çözülmüştür. Çözüme yaklaştığımıza inanıyorum. Ama çözüm için irade beyan etmenin zamanı da gelmiş ve geçmektedir" dedi.

İnciraltı konusunun da en az Yeni Kent Merkezi kadar önemli olduğunun altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, "İnciraltı'nda uzlaşı zeminiyle mesafe alacağımıza inanıyoruz. Ama bazı problemler yaşadığımız da bir realite" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title