Haberler

Sabancı'dan "Hoşgörü" Çağrısı

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Hem İktidarın Hem de Muhalefetin Demokratik Yarışmayı Yapıcı ve Hoşgörülü Bir Çerçeve İçinde Yürütmesi, Gerginlikleri Azaltacak Tavır İçinde Olmaları, Ülke Ekonomisinin Yaratmak Zorunda Olduğu İstihdam ve Büyüme İçin Çok Değerli Bir Destek Oluşturacağını Belirtti.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, hem iktidarın hem de muhalefetin demokratik yarışmayı yapıcı ve hoşgörülü bir çerçeve içinde yürütmesi, gerginlikleri azaltacak tavır içinde olmaları, ülke ekonomisinin yaratmak zorunda olduğu istihdam ve büyüme için çok değerli bir destek oluşturacağını belirtti.

Sabancı, Sabancı Holding Yıllık Bilgilendirme toplantısında, dünyanın ve Türkiye'nin en önemli sorunu olan işsizliğin bir ekonomik sorun olmanın ötesinde sosyal bir problem haline dönüşmek üzere olduğunu belirtti.

İşsizliğin daha uzun süre de gündemde olacak gibi gözüktüğüne değinen Sabancı, 2010'da başlayan büyümenin işsizliği azaltabilmesinin en erken birkaç sene sonra görülebileceğini, işsizlikle başarılı ve etkin mücadele verilmesinin sosyal gerilim riskini azaltacağını kaydetti. Sabancı; ''Ancak gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler konması da beklentilerin yönetimi açısından gereklidir. Bu anlamda Türkiye'de orta vadeli planda öngörülen işsizlik rakamları gerçekçi gözükmektedir'' dedi.

Dünya ekonomisinin ağırlığının batıdan doğuya kayması değişimine paralel olarak uluslararası kuruluşların da ekonomik ve diplomasi stratejileri gereği geleneksel ilgi alanlarından çıkarak yeni bölgelerle daha çok ilgileneceklerine işaret eden Sabancı, buna paralel olarak Türkiye'nin yakın ilişkiler içinde olduğu AB ve ABD'nin dışında Uzak Doğu, Afrika ve Güney Amerika ülkeleriyle de ilişkileri tazelemesinin müspet gelişmeler olduğunu söyledi.

Sabancı, AB konusunda ise ''Dengelerin bu şekilde değiştiği bir dünyada, AB'nin en az zarar görerek varlığını devam ettirmesinin tek yolu daha entegre mali disiplin ile daha sıkı bir politik birliğe gitmesinden geçmektedir'' dedi.

Güler Sabancı, enerji piyasasında ise genellikle fiyat üzerinde endişeler olmasına rağmen giderek önem kazanan hususun "tedarik sürekliliği" olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin konumunun, enerji güvenliği ve tedarik sürekliliği açısından hayati olduğunu belirtti. Sabancı, ''Türkiye'nin sadece bir transit ülkesi değil de bir 'trading hub' olmaktaki ısrarı ve anlaşmalara bu unsuru koymaya çalışması yerindedir'' diye konuştu.

-REFORMLAR-

Güler Sabancı, 2009'un Sabancı Topluluğu olarak sürdürülebilirlik kavramı doğrultusunda yaptıkları çalışmaların etkin olduğu bir yıl olduğunu vurguladı. 2010'un olumlu başladığını gördüklerini ifade eden Sabancı, bugün global dünyadaki belirsizliklerin azalarak devam ettiğini, orta vadeli plan ve bütçede, hedeflerin 2010 yılında gerçekleştirilebilir olduğunun gözüktüğünü söyledi.

Güler Sabancı, şöyle konuştu:

''Ancak bunun yanında hem iktidarın hem de muhalefetin demokratik yarışmayı yapıcı ve hoşgörülü bir çerçeve içinde yürütmesi, gerginlikleri azaltacak tavır içinde olmaları, ülke ekonomimizin yaratmak zorunda olduğu istihdam ve büyüme için çok değerli bir destek oluşturacaktır. Bir başka deyişle, 2010 yılında ülke olarak, hep beraber tüm kesimlerin katkısı ile ne istersek ve ne yaparsak onu gerçekleştireceğiz.

Son 5 yıldır söylediğimiz gibi ülkemizin yatırım yapılan, daha hızlı büyüyen ve tercih edilen bir ülke olabilmesi için hukuk reformunu, AB sürecini, işsizlikle ilgili kalıcı reformları, vergi mevzuatındaki gerekli değişiklikleri gerçekleştirmesi gerekmektedir.''

Krizin orta ve uzun vadede etkilerinin ötesinde çok önemle ele alınması gerekenin sürdürülebilirlik ve düşük karbon ekonomisi konusu olduğuna ve bu konunun tüm yönetim süreçleri ve karar alma mekanizmalarındaki öneminin artığına dikkate çeken Sabancı, şöyle konuştu:

''Dolayısıyla 2010 yılında da sürdürebilirlik ana rotamız olacak. Bu noktadan hareketle yeni projelerimizi hayata geçirirken en önemli gücümüzün insan kaynağımız olduğunun bilincindeyiz. Bugüne kadar olduğu gibi, yine paydaşlarımıza değer yaratabilmek için etkin ve verimli çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü başarmanın, tüm paydaşlarımız ve ülkemiz için sorumluluğumuz olduğunu biliyoruz''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title