Haberler

Sabancı 2.800 Kişiyi İşe Alacak

Sabancı Holding, Bu Yıl Alınması Planlanan 2 Bin 800 Personelin Büyük Bir Bölümünü Mağazalarda İstihdam Edecek.

Sabancı Holding, 2010'da 1.6 milyar dolarlık yatırımın yaklaşık yüzde 80'inin enerjiye yapılmasını, bu yıl alınması planlanan 2 bin 800 personelin büyük bir bölümünü ise TeknoSA, CarrefourSA ve DiaAS'da yeni açılacak mağazalarda istihdam edilmesini amaçlıyor.

Sabancı Holding'in Yıllık Paylaşım Toplantısı, Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve CEO'su Ahmet Dördüncü'nün katılımı ile Sabancı Center'da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, topluluğunun 2009 yılında 20 milyar lira olan konsolide net satışların 2010 yılında yüzde 6'lık artışla 21 milyar liraya çıkmasını planladıklarını, konsolide faaliyet karını ise 4 milyar TL'ye ulaştırmayı hedeflediklerini açıkladı. Dördüncü, 2009 yılı sonunda toplam aktiflerin ise 105 miyar TL'ye ulaştığını belirtti. 2010'da 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirilmesinin planlandığını açıklayan Dördüncü, 2009'da 1.1 milyar dolar olar yatırımların ise 2010 yılında yüzde 46'lık artışla 1.6 miyar dolar olmasının beklendiğini belirtti. 2009 yılında toplam 55 bin 200 olan çalışan sayısında bu yıl yüzde 5'lik bir artış olacağını belirten Dördüncü, 2010'da toplam 2 bin 800 kişinin işe alınması ile toplam çalışan sayısının 58 bine çıkacağını kaydetti.

Holding şirketlerinin 2009'da mevcut operasyonlarına odaklandıkları ve nakit yaratan karlılığı hedefledikleri bir yıl olduğunu söyleyen Dördüncü, yatırımlarda ana işlerin sürekliliğini sağlayacak mecburi yatırımlara odaklanıldığını, işletme sermayesinin etkin kullanımının hedeflendiğini, finansa borçlanmaların düşürüldüğünü, satış, pazarlama ve genel yönetim giderleri gibi masrafların yakından takip edildiğini ve faaliyetlerin mümkün olduğunca çok "nakit" yaratmasının sağlandığını söyledi. Holding'in 2009'da finans, enerji, perakende, çimento, lastik, takviye malzemeleri ve otomotivden oluşan 5 stratejik iş koluna odaklandığını belirten Dördüncü, 5 iş kolunun toplam yatırımlardan aldığı payın yüzde 96 olduğunu söyledi.

-HOLDİNG ŞİRKETLERİ İÇİN 2010 KARLI BÜYÜMENİN BAŞLAYACAĞI BİR YIL OLACAK-

2010 yılında, Holding şirketlerinin yeniden karlı büyümeye başlayacağı bir yol olacağını belirten Dördüncü, 2010 yılında mecburi yatırımlara odaklanma, işletme sermayesinin optimizasyonu, faaliyet giderlerinde tasarruf tedbirlerine devam edilmesi ve nakit yaratılmasına öncelik verilmesine öncelik verileceğini belirterek, "2010 yılının ekonomimiz ve şirketlerimiz için belirsizliğin göreceli olarak daha az olacağı bir yıl olmasını bekliyoruz" dedi. Dördüncü ayrıca, rüzgar enerjisinde elektrik üretimine ek olarak değer zincirindeki diğer fırsatları incelemekte olduklarını, Türkiye ve bölgesel pazarlar için stratejik opsiyonları değerlendirmeye devam ettiklerini kaydetti.

Toplantı sonunda Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve CEO Ahmet Dördüncü, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Güler Sabancı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıkladığı mali planın değerlendirmesine ilişkin bir soruyla ilgili olarak, şunları söyledi: "Yabancılarla da konuşuyoruz. Başarılı bir açıklama oldu. Yapılan açıklamalarda da 10 yıllık bir perspektif vermeye çalışıyorlar. Bunu çok müspet karşılıyoruz. İş dünyası olarak daima önümüzü daha uzun vadeli görmemiz Ciddi yatırımlar yapabilmek için önünü görebilmek ister. OVP'de de görüyoruz. Kamu'nun yatırımlardaki yerini koyuyorlar hedef olarak. Bu OVP'de gördüğümüzde şunu çıkarıyoruz. Kamu harcamaları uzun ve orta vadeli bir planda artmıyor hatta azalıyorsa, bu şunu gösteriyor. Ülkenin önündeki büyüme sürecinde lokomotifin özel sektör olacağını gösteriyor. Bu da bizi memnun eden bir süreçtir. Dolayısı ile müspet karşılıyoruz. Hakikaten Türkiye'nin geleceği için önemli görüyorum."

DAĞITIM İHALELERİ İLE İLGİLENİYORUZ

İstanbul'da 5-6 milyar dolarlık enerji dağıtım ihalesi olduğundan bahsedildiği ve Sabancı'nın dağıtım ihalelerine ilgisine ilişkin olarak Dördüncü, "Bizim dağıtım bölgelerinde EnerjiSA olarak hedefimiz 6 küsur milyon müşteriye ulaşmaktır. Ankara Bedaş bölgesinde 3 milyon civarında müşteriye sahibiz. Dolayısı ile bizi 6 milyona götürecek bundan sonraki ihalelere de ilgimiz devam edecek. Bu İstanbul olur, başka bir yer olur onu şu anda öngörmek mümkün değil. Biz bundan sonraki ihalelere ilgimizi sürdüreceğiz" dedi.

-KARLILIK 2010'DA REEL SEKTÖRDEN GELECEK-

Sabancı Topluluğu'nun karlığının nereden geldiğine ilişkin bir soruya Ahmet Döndüncü, "2009'da bankacılık karlı bir yıl geçirdi. 2010'da bankacılık sektöründeki beklentilerimiz, 2009'daki gibi olmayacaktır. Bu yılki karlılık artışı reel sektörden kaynaklanacaktır" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, "8 yıldır aynı reformları istiyorsunuz. Sürekli bu uyarıları yapmaktan sıkılmadınız mı?" şeklindeki bir başka sorusuna Güler Sabancı, "Ülkemiz aşama aşama daha ileriye gidiyor. Geçmiş yıllarda bu listemde sosyal güvenlik reformu, özelleştirmeler gibi konular da vardı. Onlar gerçekleşti. Burada Türkiye'nin ileriye doğru ilerlerken AB sürecindeki yapmamız gereken işleri çok önemsiyoruz. Bu AB istiyor diye değil daha iyi demokrasi, insan hakları ve hepimizin daha çok güven duyduğu, daha çabuk işleyen bir hukuk sistemi için. Bunlar halen gündemimizde yerini koruyor. İşsizlik sorunu ise yapısal bir sorun." Yanıtını verdi.

-İŞSİZLİK SORUNUN ÇÖZÜMÜN 3 AYAĞI BULUNUYOR -

Türkiye de işsizlik sorununun ise yapısal bir sorun olduğunu, krizde işsizliğin yüzde 13'e ulaştığını belirten Sabancı, "Bizdeki işsizliğin yapısal bir durumu var. Büyümeye bağlı ama çok direkt bağlı değil. İşsizlik reformu dediğimiz zaman bununla ilgili ciddi çalışılmalı. İşsizlikle ilgili konumuzun bir ayağı işçilik üzerindeki yükler. Bu yolda bazı adımlar atıldı. İndirimler yapıldı. Yeterli mi? Hayır. İkinci ayağı, tüm dünya da bunu konuşuyor. İşsiz olan kişilerin eğitimleri, birikimler ve yetkinlikleri ile işçilik ihtiyacı olan ülkemizin, sektörlerin ihtiyacı arasındaki uyumsuzluk meselesi var. Bu da ciddi bir konu. Zaman zaman konuşuluyor. Ne deniyor? Üniversite mezunu iş bulamıyor. Bu uyumsuzluk da ciddi bir konu. Bir de krizin getirdiği bir olay var. Avrupa'da bile mevcut iş yasalarında krizle başedebilmek için esneklikler aranıyor. Gerek var. Dolayısı ile bu statik bir konu değil. Benim gündemimde. Uzun bir süre gündemimizde olacak bir konu. Doğru yola gitmesi için hepimizin çalışması gereken bir konu" şeklinde açıklamada bulundu.

"Piyasalar siyasi gelişmelere tepki veriyor. Asker ile hükümet arasında çatışma olduğuna inanıyor musunuz?" sorusuna Sabancı,

"Gerek muhalefet, gerek iktidar tansiyonu artırmayan çözümden yana davranış içinde bulunulmalı. Onun dışında Türkiye'nin gerginliklerden uzak durması gerektiğine inanıyorum. Hukuki sürece girmiş olan konuların da biran önce sonuçlanması arzuluyorum, diliyorum" yanıtını verdi.

Sabancı Holding'in 1.6 milyar dolarlık yatırımı hangi alanlara yapacağı konusunda ise Dördüncü, "Bu 1.6 milyar dolarlık yatırım çok büyük kısmı, neredeyse yüzde 80'ine yakın kısmı enerji sektörüne yapılacak yatırımdır. Diğer önemli yatırım yapacağım sektör perakende. Yeni mağaza açılımlarıdır. Kalan yatırımlar şirketlerimizin her yıl yapmakta olduğu devamlılık yatırımlarını teşkil etmektedir" dedi.

-İTHALATIN FAZLA OLMASI YATIRIMDAN KAYNAKLANIYOR -

Bir gazetecinin, "2010 yılında kurun riskli seyredeceği öngörülüyor. İthalatınızın, ihracattan daha fazla olduğunu görüyoruz. Bununla ilgili bir değerlendirme yapar mısınız" şeklindeki bir başka soruya Dördüncü, "ihracat için kurların çok büyük önemi var. Bizim Avrupa'ya yönelik ihracatımızda otomotiv sanayindeki ihracatın çok büyük kısmı gidiyor. Burada Euro'nun değer kaybetmesi, buradaki gelirlerimizin Euro bazında olması şirketlerimizi olumsuz olarak etkilemekte. Ancak buna yapılacak bir şey yok. Oluşacak kurlara göre kendimizi ayarlamamız lazım. İthalatımızın önemli bir miktarı yatırım için olandır. Bu yıl içinde devreye girecek 30 megavatlık rüzgar enerjisi tesisimiz var. Bunları ithalatı da bu rakamlar içinde. Bu nedenle ithalatımız daha yüksek gözükmekte" dedi. Bir makine reklamında rol alan Güler Sabancı, reklamların başarılı olduğunun söylendiğini belirterek, "Umuyorum Türk kamuoyunda yerli makinelere katkısı olmuştur" dedi.

-TEKNOSA'DA YAKLAŞIK 750 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK-

Bu yıl işe alınacak 2 bin 800 kişinin ağırlıklı olarak perakende sektöründe istihdam edileceğini açıklayan Dördüncü, "Gerek Teknosa, CarrefourSA ve DiaSA şirketlerinde yeni mağaza açılımları bu istihdamların gerçekleştirilmesine yardımcı olacak. Bu rakamın yaklaşık 700- 750 kişi TeknoSA'da olacak. Kalan istihdamın da CarrefourSA ve DiaSA'da olmasını bekliyoruz. Yeni istihdam alanları hizmette olacaktır" dedi.

Bir soru üzerine Ahmet Dördüncü, AkSigorta'nın satışının hiçbir zaman gündemlerinde olmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Sabancı 50 yıllık sigortacı, 60 yıllık bankacı. Geleneksel olarak içinde olduğumuz bir şirket. Satış hiçbir zaman gündemimizde olmadı. Şirketi daha çok güçlendirmek amacımız. Ak Sigortayı önümüzdeki dönemde Pazar lideri olarak görmek istiyoruz" dedi.

-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VAR-

Güler Sabancı, "Türkiye Anayasa değişikliği fırsatını kaçırdı mı? şeklindeki bir başka soruya şu yanıtı verdi:

"Türkiye'nin anayasada değişikliğine ihtiyacı var. Bunun demokratik olarak olması gerekli. Seçilenler, toplumun ihtiyacına çare, çözüm üretmelidir. Biz, sivil toplumda olanlar ancak destekçisi olabiliriz. Bir konsensüs ile bu konunun hallolmasını ümit ediyorum." (ANKA/SON)

(HMD/ES/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title