Haberler

Sabahları Ellerinizi Yumruk Yapamıyorsanız Dikkat!

Güncelleme:

12 Ekim Dünya Artrit Günü'nde yapılan çeşitli etkinliklerle bu hastaların yaşadığı zorluklara dikkat çekmek ve toplumda hastalıkla ilgili farkındalığın arttırılması amaçlanıyor.

Türkiye'de yaklaşık 350 bin romatoid artritli, 200 bine yakın ankilozan spondilitli hasta bulunuyor ancak bu yüksek sayılara rağmen toplumdaki farkındalık düzeyi çok düşük.

Görüldüğü kişilerde yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen bu romatizmal hastalıklar, eklem deformasyonlarına yol açarak hastaların hareket kabiliyetlerini kaybetmelerine sebep oluyor.

12 Ekim Dünya Artrit Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Romatizma ve Ağrı Derneği (RADER) Genel Başkanı, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Kuru, hastaların deformasyonlar ve ağrı nedeniyle günlük işlerini yapmakta çok zorlandığını ve yaşam kalitesinin bozulduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Hastalık seyri sırasında yoğun bir iltihabik aktivite vardır. Bu nedenle hasta gün içerisinde kendini çok yorgun ve halsiz hisseder. Hastanın bu durumu, zaman içerisinde evlilik yaşamını da olumsuz etkiler. RA'lı hastalarda boşanma oranları, hasta olmayanlara göre daha yüksektir. Boşanmış RA hastalarının yeniden evlenme oranları ise boşanmış ancak RA'lı olmayanlara göre daha düşüktür. RA, ağrı ve fonksiyon kayıplarıyla seyreden kronik bir hastalıktır. Bunun sonucunda hastaların yüzde 40'ında depresyon gelişmekte ve depresyon etkili şekilde tedavi edilmezse, hasta sosyal çevreden izole olmaktadır" dedi.

-DÜNYADA HER YERDE VE HER IRKTA GÖRÜLÜYOR-

Prof. Dr. Kuru, RA'in dünyanın her yerinde ve her ırkta görülebilen bir hastalık olduğunu,. ancak yine de ülkeler arasında bazı farklılıklar olabileceğini belirterek; "Hastalık Asya ve Güney Avrupa ülkelerinde, Amerika ve Kuzey Avrupa ülkelerine göre daha az görülmektedir. Ülkemizde ise yöresel farkı işaret eden bir çalışma yoktur. RA kadınlarda, özellikle de menopoz öncesinde sık görülmektedir. Bu dönemde hastalığa; her dört kadına karşılık, bir erkekte rastlanmaktadır. Yaş ilerledikçe bu oran azalır ve 70 yaşından sonra eşitlenir" dedi.

-ROMATOİD ARTRİT ÖLÜME SEBEP OLABİLİYOR-

Romatoid artrit, kanser ya da koroner kalp-damar hastalıklarına benzer şekilde ölümcül seyredebildiğini ifade eden Prof. Dr. Kuru şunları söyledi:

"RA'daki ölüm oranları, hasta olmayanlara göre iki-üç kat daha fazladır. Yaşam süresi de hasta olmayanlara göre 5-10 yıl daha kısadır. En önemli ölüm nedenleri kalp-damar hastalıkları, enfeksiyonlar ve mide-bağırsak kanamalarıdır. Vücuttaki şiddetli iltihap, damarları da etkileyerek damar sertliğine neden olmaktadır. RA, yaşam kalitesini bozan hastalıklar arasında Multipl Skleroz ve kalp hastalıklarıyla beraber en üst sırada yer almaktadır. Hastalar eklemlerdeki ağrı nedeniyle; düğme açıp kapama, çatal bıçak tutma, kavanoz açma gibi basit hareketleri yapamayabilir." diye belirtti.

-SİGARA BU HASTALIKTA DA BİRİNCİ NEDEN-

Hastalığın ortaya çıkışında yüzde 60 genetik, yüzde 40 çevresel faktörler etkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kuru; "Genetik faktörleri değiştirme şansımız yok ama çevresel faktörlerle ilgili böyle bir şansımız olabilir. Sigara içilmesi RA'nın hem ortaya çıkışında, hem de hastalığın ağır seyretmesinde önemli rol oynuyor. Dolayısıyla özellikle RA hastalarının sigarayı bırakması gerekiyor. Romatoid artrit hastalığında da erken teşhiş çok önemli. Hasta, belirtilerin ortaya çıkmasından itibaren ilk 12 hafta içerisinde doktora giderse ve tedaviye başlanırsa, hastalığın yok olma ihtimali var. Öte yandan son 10-12 yıldır kullanıma giren yeni tedavi ajanlarıyla (biyolojik ajanlar), romatoid artrit tedavisinde çok önemli bir aşama kaydedilmiştir. Biyolojik ajanlar sayesinde; hastaların yarısından fazlasında, RA'yı durdurmak mümkün hale gelmiştir" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkiye Ağrı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

HAMİLELİK BELİRTİLERİ NE ZAMAN BAŞLAR? #129328 Hamilelik belirtileri neler? Regl Döneminde Tampon Kullanmak Zararlı mıdır? Tampon kullanmanın riskleri var mı? Koç Metalurji halka arz hangi bankalarda var? KOÇ METALURJİ ne zaman halka arz nereden, hangi bankadan alınır? BAYHAN NEDEN HAPSE GİRDİ? Bayhan kimi öldürdü? KOTON halka arz sonuçları! Koton halka arz sonuçları açıklandı mı? Koton kağıt halka arz kaç lot verdi? Kalben kimdir? Şarkıcı Kalben kaç yaşında ve nereli? #127908 Kalben'in şarkıları! Memur ve emekli maaşı zammı ne kadar olacak? Temmuz ayında zam yapılacak mı? ALTINAY SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ HALKA ARZ: ALTNY katılım endeksine uygun mu? ALTNY halka arz helal mi, caiz mi? Kemal Doğulu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Kemal Doğulu kaç yaşında, nereli? Kemal Doğulu biyografisi! EMEKLİLERE YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK? Temmuz ayında emeklilere yüzde kaç zam var, masadaki rakam ne? Anneler günü ilk ne zaman kutlandı? Anneler günü ne zaman ve nerede ortaya çıktı? İşte anneler gününün tarihçesi! Sinan Ateş kimdir? Sinan Ateş kaç yaşında öldürüldü? Sinan Ateş ne zaman ve neden öldürüldü? Suat Özçağdaş kimdir? Halk Tv konuğu Suat Özçağdaş kaç yaşında, nereli? Suat Özçağdaş biyografisi! SURVİVOR İLK DÜELLODA KİM ELENDİ? Survivor'da kim elendi? Yunus Emre mi, Furkan Kızılay mı? Bahadır Erdem kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Bahadır Erdem kaç yaşında, nereli? Bahadır Erdem biyografisi!
500

Yorumlar (1)

fatma doyaman:

bende sabahları ellerimi ruk yapamıyorum daha bir aydır böyleyi kesin tanı nasıl bulunur bu hastalıkta lan tahlılıylemı

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title