Haberler

Rusya'ya Yaş Meyve Sebze İhracatında Analiz Kolaylığı

Güncelleme:

BAİB Başkanı Satıcı "Rusya Federasyonuna gönderilen ürünlerle ilgili analizlerde düzenleme yapıldı." dedi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı (BAİB) Mustafa Satıcı, Rusya'ya gönderilen yaş meyve sebze ürünlerinin analizleriyle ilgili düzenleme yapıldığını, her parti ürüne analiz yerine risk esaslı analize geçilerek analiz sayısında azalma olacağını bildirdi.

BAİB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, yaş meyve, sebze ve narenciye ihracat sezonu öncesinde sektör paydaşları bir araya gelerek, sektörde yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri konusunda görüş alışverişinde bulundu.

BAİB'de düzenlenen toplantıya Başkan Satıcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, Zirai Karantina Müdürü Ekrem Çetin, Antalya Gümrük Müdürü Halil Şaşmaz ile BAİB yönetim kurulu üyeleri ve diğer yetkililer katıldı.

Toplantıda konuşan Satıcı, Rusya Federasyonu'nun ABD ve AB ülkelerine kota uygulayacağını, birçok alanda ihtiyaçlarını Türkiye'den karşılayacağının açıklamasının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı yetkilileriyle Rusya Federasyonu'na giderek istişare çalışmaları yaptıklarını anlattı.

Yaklaşık iki aydır süren görüşmelerin ardından belli bir noktaya geldiklerini belirten Satıcı, Rusya'ya gönderilen ürünlerle ilgili analizlerde düzenleme yapıldığını bildirdi. Satıcı, "Her parti mala analiz zorunluluğunun zaten dünyada eşi benzeri yoktu. Her parti ürüne analiz yerine risk esaslı analize geçilecek, analiz sayısında azalma olacak" ifadesini kulandı.

İhracatçılar keyifsiz

Dış pazarlardaki sorunlar, içeride de iklim şartları gibi hususların ihracatçıları zorladığını kaydeden Satıcı, ihracatçıların birkaç sezondur keyifsiz olduğunu artık üzerlerine binen yüklere, yaşadıkları zaman kaybına tahammüllerinin kalmadığını vurguladı.

BAİB olarak ihracat aşamasındaki ATR, menşei şahadetnamesi, EURO 1 gibi dolaşım belgelerini vereceklerini belirten Satıcı, ayrıca elektronik altyapı müsait hale gelince evrakları e-birlik üzerinden ücretsiz olarak hazırlayacaklarını kaydetti. - Antalya

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Satıcı Ahmet Dallı Akdeniz Antalya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title