Haberler

Rus Ambargosunun Kaldırılması Üreticileri Sevindirdi

Güncelleme:

Rusya ile Türkiye arasındaki yakınlaşmanın olumlu yansımaları görülmeye başlandı. Bu kapsamda sebze ve meyve üzerindeki ambargoların büyük oranda kaldırılması ise üreticilerin yüzünü güldürdü.

Rusya, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ülkeye girişi yasaklanan bazı meyve ve sebzeler üzerindeki ambargoyu kaldırdı. Son olarak Rusya Cumhurbaşkanı Vlademir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bir görüşme daha olmuştu. Görüşme ile berber Rusya-Türkiye ilişkileri normalleşmiş, uygulanan ambargoların bir kısmı kaldırılmıştı. Bu durumu Gazete İpekyol'a değerlendiren Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ŞASEMKOM) Başkanı Faruk Akbaş, "Geçen yıl iç piyasada yaşanan durgunluğun bu yıl yaşanmayacağını tahmin ediyoruz. Tabii ki Rusya bizim için çok önemli bir pazar. Bununla birlikte yeni pazarlar bulunması sürekli B planımızın olması için yetkililerin aktif çalışması lazım" dedi.

MEYVE VE SEBZEYE UYGULANAN YAPTIRIMLAR KALKTI
Rus-Türk ilişkilerinin normalleşmesi kapsamında atılan adımlardan biri de Türkiye'de yetiştirilen meyve ve sebzelere uygulanan ambargonun kalkması oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından "Türk ürünlerini Rusya pazarına açtık" diyen Rusya Devlet Başkanı Putin, yasaklı meyve ve sebzelere uygulanan yaptırımların kalkacağı müjdesini verdi.
Rus hükümeti geçen gün aldığı kararla Türkiye'den gelen portakal, mandalina, kayısı, şeftali ve eriği yasaklı ürünler listesinden çıkardı. Elma, armut, üzüm, çilek, dağçileği, domates, soğan, karnabahar, brokoli, salatalık, piliç, tavuk ve hindi ürünleri, tuz ve karanfil Türkiye'den ithalatı yasak ürünler listesinde yer almaya devam etti.

EN ÇOK SEBZE VE MEYVE ÜRETİCİLERİ SEVİNDİ
Yasaklı ürünlerin listeden çıkarılmasıyla beraber duruma en çok sebze meyve üreticileri ve komisyoncular sevindi. Öyle ki il genelinde üretilen meyve sebzelerin çoğu Rusya'ya ithal ediliyordu. Yasak varken meyve ve sebzeler elde kalıyordu. Yasağın kalkmasıyla beraber Rusya ile ithalatın yolları tekrar açılmış oldu.

AKBAŞ: RUSYA BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PAZAR
ŞASEMKOM Başkanı Faruk Akbaş, yeni pazarların açılması ile beraber piyasaya bir heyecan geleceği ve esnafın yüzünün güleceğini ifade etti. Akbaş, "Tabii ki yeni pazarların açılması piyasaya bir heyecan getirecek, esnafın yüzünü güldürecektir. Geçen yıl iç piyasada yaşanan durgunluğun bu yıl yaşanmayacağını tahmin ediyoruz. Tabii ki Rusya bizim için çok önemli bir pazar. Bununla birlikte yeni pazarlar bulunması sürekli b planımızın olması için yetkililerin aktif çalışması lazım. Çünkü yarının ne getireceğini Allah bilir" dedi. (Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Ekonomi Güncel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title