Haberler

RUMELİSİAD'ın Sinerji Toplantısı

Eski devlet bakanlarından, Nergis Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Çağlar, Türkiye'nin 2023 ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu belirterek, bu rakamı az bulduğunu söyledi.

Eski devlet bakanlarından, Nergis Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Çağlar, Türkiye'nin 2023 ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu belirterek, bu rakamı az bulduğunu söyledi.

Çağlar, Rumelili Yönetici İşadamları ve Sanayicileri Derneği'nin (RUMELİSİAD) Almira Otel'de düzenlenen Sinerji Toplantısı'nda, 1946 yılında Yunanistan'da doğduğunu ifade ederek, daha sonra ailesiyle göç ettikleri Manisa'nın Akhisar ilçesine yerleştiklerini belirtti.

Askerliğini bitirdikten sonra Bursa'ya yerleştiğini ve tekstil firması kurduğunu dile getiren Çağlar, 1970 yılında yakını Şükrü Şankaya ile ortak çalışmaya başladığını, 1983'te ise Nergis Grubu'nu Yeşim Tekstil'le devreye sokarak, Türkiye'nin en büyüm entegre fabrikasını kurduklarını bildirdi.

Nergis Grubu'nun Bursa ekonomisinin lokomotifi olduğunu vurgulayan Çağlar, son 10 yılda 3 milyar dolarlık ihracat yaptıklarına dikkati çekti.

Nike'ın dünya genelindeki beş tedarikçisinden birinin Yeşim Tekstil olduğunu dile getiren Çağlar, şöyle devam etti:

"1992 yılında Sifaş ve Polylen'i satın aldık ve teknolojisini yenileyerek kapasitesini artırdık. Günlük 300 tonluk iplik üretimine çıkarak rekora ulaştık. O yıllarda bu üretim rakamları hayaldi. 1998 yılında ciromuz 1 milyar 200 milyon dolar civarındaydı. 17 bin kişiye yakın çalışanımız vardı. Ama banka olayından sonra her şey tersine döndü. Kötü günler yaşadık fakat Allah'a çok şükür şu anda grupta 8 bin kişiye yakın çalışanımız var. Fasoncularımızla bu rakam 12 bin kişiye çıkıyor. Grupta toplam ihracatımız bu yıl 250 milyon dolar civarında."

Banka sahibi olmakla hata yaptığını bazı acı olaylar yaşayarak anladığını ifade eden Çağlar, "Rahmetli babam, 'çıraklığını yapmadığın işin patronluğuna soyunma' derdi. Çok doğru söylemiş. 7 Ocak 1999'da banka elimizden gitti" dedi.

Gözü kara, atak, risk almaktan çekinmeyen, çalışmayı çok seven ve zeki biri olduğunu dile getiren Çağlar, bugüne kadar zorluklar karşısında yılmadan mücadele ettiğini söyledi.

Çağlar, Bursaspor'un en uzun süre genel kaptanlığı ve başkanlığını yapma onuruna eriştiğini belirterek, medya olarak da Bursa'ya değer katan markalarının olduğunu söyledi.

Tarihin her döneminde Bursa'nın önemli bir kent olduğuna değinen Çağlar, şunları kaydetti:

"Bursa'nın bugün tekstilin başkenti olarak anılması boşuna değil. Çünkü, ilk iplik ve kumaş fabrikaları bu topraklarda kuruldu. Merinos Fabrikası'nın kurulması, Bursa ekonomisinin tekstil ağırlıklı gelişmesinin başlangıcı oldu. Tıpkı Fiat'ın Tofaş'ı Bursa'ya kurmasıyla, otomotiv ve yan sanayi sektöründe de öncü konuma gelmesi gibi... Şimdi Bursa'da Türkiye'nin ilk yerli vagon üretimini konuşuyoruz. Bu da sanayi vizyonundaki değişimin bir başka göstergesi... Başta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe olmak üzere hizmet veren, düşünce üreten herkese teşekkür ediyorum. Bursa için taş üstüne taş koyan, Bursa için üreten, heyecan duyan, kentin vizyonunu geliştiren herkese minnet borçluyuz."

Çağlar, Türkiye'nin 1980 yılında 2,9 milyar dolar olan ihracatının 2011'de 135 milyar dolara ulaştığını belirterek, "2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar. Ben bu rakamı az buluyorum. Bence daha fazla olmalı" dedi.

Çağlar'a RUMELİSİAD'ın yöneticileri tarafından plaket verilen toplantıda, derneğe yeni katılan üyelere rozet takıldı.

- BURSA

Kaynak: AA / Yerel

Cavit Çağlar Yunanistan Türkiye Yerel Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title