Haberler

"Rum ve Yunan Hükümetleri Kırmızı Alarmda"

Güncelleme:

Avrupa Parlamentosu'nun Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nü Gündeme Alacak Olması Yunan Ve Rumlar'ı Kızdıracak.

Avrupa Parlamentosu (AP) Hukuk Komitesi'nin yaz tatili sonrasındaki ilk toplantı gündeminde Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün de yer alması Rum ve Yunan hükümetlerini kırmızı alarma soktu.

TAK'ın haberine göre, Alithia haberi; "Doğrudan Ticaret Alelacele Oylamaya... Doğrudan Ticaret Perşembe Günü Avrupa Parlamentosu'nda Görüşülüyor... 2 Aylık Prosedür Bir Güne! Sığdırıldı... Hem Bilirkişi Görüşü Hem Raporun Sunulması, Hem Oylama" başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete, Rum ve Yunan hükümetlerinin 6 yıldan beridir; Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün "Brüksel'in çekmecelerinde kalması için dişiyle ve tırnağıyla mücadele ettiğini", ancak AP Hukuk Komitesi'nin 2 Eylül Perşembe günkü toplantı gündeminde KKTC limanlarından AB ülkelerine ticareti düzenleyen tüzüğün de yer aldığını yazdı.

Bu her ne kadar beklenen bir gelişme (Tüzük AP'ye havale edildiği için bu an meselesiydi) olsa da; Rum tarafında kelimenin tam anlamıyla tehlike çanları çaldıran ve ardından da Atina'ya S.O.S vermesine neden olan ilave unsurlar içerdiğine dikkat çeken gazete, özetle şöyle devam etti:

"Endişe verici unsurlar; Avrupa Parlamentosu Hukuk Komitesi gündeminde, konunun görüşüleceğinden veya AP Hukuk Dairesi'nin konuya ilişkin uzman görüşünün görüşülmesinden söz edilmiyor; onay verilip verilmeyeceği oylamasının yapılabileceğinden söz ediliyor olmasıdır.

Gündemde; "Doğrudan Ticaret Perşembe günü Avrupa Parlamentosu Hukuk Komitesi'nde görüşülüyor. AP Hukuk Dairesi'nin uzman görüşü sunulacak ve hukuki zeminine ilişkin oylama yapılması muhtemeldir. Raportör Kurt Lechner' ifadeleri yer alıyor. Bu; alışık olunduğu üzere iki ay bile sürebilecek bir prosedürün bir günde tamamlanacağı anlamına geliyor. Bu da genel olarak Kıbrıs Rum tarafına Kıbrıs sorununun çözüm prosedürüyle alakalı bir mesaj addediliyor. Bu durum Lefkoşa'da alarm zillerini çaldırdı ve çok büyük endişe yarattı.

Ancak oylamanın ilk toplantıda yapılmasının mümkün olamayacağı, erteleneceği değerlendiriliyor. Gerek Lefkoşa gerek Atina halen harekete geçti. Olası bir ertelemenin nedeni siyasi değil prosedürel olacak. Yani; Raportöre, raporunu hazırlaması için zaman tanınması adına olacak. Buna paralel olarak, verilecek bu küçük ara Kıbrıs sorununun çözüm prosedüründe, Lefkoşa'nın başında sallanan Demokles'in Kılıcı olacak.

Gerek hükümet, gerek diplomatik, gerek siyasi; bütün çevrelerin değerlendirmesi; AP Hukuk Dairesi uzman görüşünün Avrupa Komisyonu Hukuk Dairesi'nin hazırladığı Kıbrıs açısından çok olumsuz olan ve tüzüğün Kıbrıs'ın AB katılım sözleşmesinin 10. Protokolü'ne tabi olması gerektiği görüşüyle Avrupa Konseyi tarafından da reddedilen önceki uzman görüşünü "onaylayacağı' şeklindedir."

Politis gazetesi de, "Doğrudan Ticaret Geri Geliyor... Tüzük Perşembe Günü Avrupa Parlamentosu Hukuk Komitesi'nde Görüşülüyor" başlıklı haberinde, AP Hukuk Komitesi'nin; Doğrudan Ticaret Tüzüğü için Komisyon tarafından belirlenen hukuki zeminin yeterli olduğuna hükmedeceğini yazdı. (ANKA)

(TAK/DH/HF)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Kemal Kılıçdaroğlu: 'İlla Cumhurbaşkanı adayı ol' diyen arkadaşlar dönüp tam tersini yaptı

Kemal Kılıçdaroğlu: 'İlla Cumhurbaşkanı adayı ol' diyen arkadaşlar dönüp tam tersini yaptı

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki: Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis'te deprem riski var

Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki: Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis'te deprem riski var

Bakmadan Geçme

İsrail Mısır savaş mı çıktı? İsrail Mısır son durum ne? Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi play-off muhtemel rakipleri! Galatasaray play-off'ta seri başı mı? Kerem Demirbay şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Kerem Demirbay podyum müziği ne? #127942 #127926 Nelsson şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Nelsson podyum müziği ne? #127942 #127926 Tete şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Tete podyum müziği ne? #127926 #127942 Ndombele şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Ndombele podyum müziği ne? #127942 #127926 Davinson Sanchez şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Davinson Sanchez podyum müziği ne? #127942 #127926 Abdülkerim Bardakcı şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Abdülkerim Bardakcı podyum müziği ne? #127942 #127926 Köhn şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Köhn podyum müziği ne? #127942 #127926 Muslera şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Muslera podyum müziği ne? #127942 #127926 Berkan Kutlu şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Berkan Kutlu podyum müziği ne? #127942 #127926 Torreira şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Torreira podyum müziği hangisi? #127942 #127926 Barış Alper Yılmaz şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Barış Alper Yılmaz podyum müziği hangisi? #127942 #127926 Galatasaray şampiyonluk kutlamasında hangi şarkıcılar konser verecek? Simge var mı? #127926 #127942 Zaha şampiyonluk kutlamasında hangi şarkı çalıyor, 2024 Şampiyonluk Zaha podyum müziği hangisi? #9917 #127926
Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title