Haberler

Rum Basını: Türkiye'ye AB'ye 7 Maddelik Muhtıra Sundu

Rum Fileleftheros gazetesi, Türkiye'nin, AB dış siyasetinin şekillendirilmesinde söz sahibi olmak istediği, Rum ve Yunan hükümetlerinin ise bunu engellemek için çabaladıkları öne sürdü.

Rum Fileleftheros gazetesi, Türkiye'nin, AB dış siyasetinin şekillendirilmesinde söz sahibi olmak istediği, Rum ve Yunan hükümetlerinin ise bunu engellemek için çabaladıkları öne sürerken, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne "7 maddelik muhtıra" sunduğu iddiasında bulundu Türkiye'nin, Brüksel Zirve toplantılarına katılarak ve Batı Balkanlar odağında AB-Türkiye ortak istişareleri aracılığıyla AB dış siyasetinin şekillendirilmesinde söz sahibi olmak istediği, Rum ve Yunan hükümetlerinin ise bunu engellemek için çabaladıkları öne sürüldü. Rum basını, bu yöndeki savlara yer verirken, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne "7 maddelik muhtıra" sunduğu iddiasında da bulundu.

Rum Fileleftheros gazetesi, "AB Dış Siyasetinde "Türk Eli' Ahmet Davutoğlu 7 Maddelik Muhtıra Sundu" başlığıyla yansıttığı Brüksel çıkışlı haberinde, Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu aracılığıyla AB'ye "muhtıra sunduğu"nu savunurken, "muhtıranın Türk niyetleri açısından açıklayıcı olduğu" yorumunu yaptı.

ABHaber'e göre, söz konusu "muhtıra"yı ele geçirdiğini belirten gazete, Türkiye'nin AB'nin dış siyasetinin belirlenmesinde yeni bir rol üstlenmesine göndermede bulunduğunu savunarak Türkiye'nin AB'den 7 maddelik talebini şöyle sıraladı:

"-Türkiye'nin liderlerinin 2005'te olduğu gibi Avrupa Konseyi toplantılarına katılması,

-Davutoğlu'nun gerek duyulduğu hallerde, ortak ilgi alanlarındaki bölgesel ve uluslararası meselelerde istişare için AB Dışişleri Bakanları Konseyi toplantılarına katılması,

-Batı Balkanlar gibi ortak ilgi alanındaki bölgesel konularda siyasi müdürler düzeyinde gayrı resmi müzakerelerde bulunulması,

-Aralık 2004 öncesinde olduğu gibi siyasi müdürlerin aday ülkelerle görüşmeler yapması,

-Batı Balkanlar Konseyi (COWEB) çalışma grubu ile siyasi diyalog için görüşmeler düzenlenmesi,

-AB'deki Daimi Türk Temsilciliği ile AB Siyaset ve Güvenlik Komitesi (PSC) başkanlığı arasında sürekli görüşme,

-Stratejik diyaloga ilişkin işbirliğinin detaylarının belirlenmesi için gayrı resmi bir alt komite oluşturulması. "

Rum gazetesi, İngiltere, İsveç ve İtalya'nın, Türkiye-AB ilişkilerinin yükseltilmesi ve siyasi diyalogun güçlendirilmesi yönündeki çabalarının geçen Aralık ayında başladığını belirtirken, bunun da Güney Kıbrıs ile Yunanistan'ın tepkisine neden olduğunu hatırlattı.

Geçen Aralık ayındaki AB Dışişleri Bakanları Konseyi kararlarındaki "Konsey Türkiye'yle dış politika ve karşılıklı ilgi alanları konularındaki mevcut diyalogu güçlendirmeye hazırdır" cümlesini öne çıkaran gazete, "mevcut diyalog" ifadesinin, AB ile Türkiye arasında yeni bir yapısal ilişki kurulma çabası olduğunu ve bunun "nahoş sürprizlere neden olacağını" saptayan Rum ve Yunan hükümetlerinin müdahalesi üzerine eklendiğini yazdı. - Ankara

Kaynak: ANKA / Dünya

Politika Dünya Güncel Haberler

Bahçeli: Ülkü Ocakları ve MHP'ye ithamlar ayağımızın altındadır, zayıf anımızı kollayanlar hüsrana uğrayacak

Bahçeli: Ülkü Ocakları ve MHP'ye ithamlar ayağımızın altındadır, zayıf anımızı kollayanlar hüsrana uğrayacak

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkat çeken detay: Atamalar akademi eğitim başarı puanı ile yapılacak

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkat çeken detay: Atamalar akademi eğitim başarı puanı ile yapılacak

Fahiş fiyatlar tepki çekmişti! Elazığ'da deprem köy konutları için yapılan iki ihale iptal edildi

Fahiş fiyatlar tepki çekmişti! Elazığ'da deprem köy konutları için yapılan iki ihale iptal edildi

Bakmadan Geçme

Mezuniyet töreninde protesto! Öğrenciler kendilerini tehdit eden müdüre sırtlarını döndü

Mezuniyet töreninde protesto! Öğrenciler kendilerini tehdit eden müdüre sırtlarını döndü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title