Haberler

Rum Basını Downer Yakın Bir Tarihte Ankara'ya Gıdeceğini, Ban'ın da Ankara Zıyaretı Gündemde Olduğunu İdda Etti

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer'in, mayıs ayı başlarında Ankara'yı ziyaret ederek, müzakerelerin devamına ilişkin taahhüdü yeniden teyit ettireceği haber verildi.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer'in, mayıs ayı başlarında Ankara'yı ziyaret ederek, müzakerelerin devamına ilişkin taahhüdü yeniden teyit ettireceği haber verildi. Rum basını kaynaklı haberlere göre, BM Genel Sekreteri Ban'ın Ankara ziyareti de gündemde. Güney Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan Politis gazetesi haberi “BM Yeni Yol Haritası Hazırlıyor... Downer New York'ta Sondajlarda Bulunacak, Sonra Davutoğlu ile Randevusu Var... Ankara'ya Gitmeden Önce Erdoğan'ı da Görecekö başlık ve spotlarıyla manşete çekti. Avustralya'dan bu akşam Ada'ya dönmesi beklenen Downer'in yarından itibaren Genel Sekreter'in Kıbrıs'taki Özel Temsilcisi Taye Brouk Zerihoun'la birlikte Genel Sekreterlik'le ve Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin temsilcileriyle bir dizi sondajlara başlayacağını yazan gazete, Özel Temsilci'nin ardından New York ve Türkiye'ye gideceğini kaydetti.

Ziyaretlerin amacının önümüzdeki aylarda Kıbrıs sorununa yeni bir yol haritası hazırlamak olduğuna işaret eden gazete, özetle şunları yazdı:

“Downer Kuzey Kıbrıs'taki 'seçimler' öncesinde haftalardır Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan, milliyetçi Kıbrıslı Türk politikacının Talat'ı yenmesi halinde Ankara'nın son iki yıldır inşa edilenlerin yıkılmasına müsaade etmeyeceği yönünde taahhüt aldığını savunuyordu. Şimdi, Eroğlu'nun zaferi ve müzakere masasındaki yeni olgular artık kesinleşmişken BM ve Downer, Erdoğan'ın ve Dautoğl'nun taahhütlerini yerine getireceklerini ilk elden saptamak istiyor. Downer'in Kıbrıs'taki grubu geçen perşembe günkü 'Cumhurbaşkanlığı'nın Eroğlu tarafından devralınışını, yeni Kıbrıslı Türk liderin açıklamalarını ve özellikle bu devir teslim törenine katılmak amacıyla Ada'ya gelen Türk Dışişleri Bakanı'nın aleni yorumlarını büyük bir dikkatle takip etti. Davutoğlu'nun Ankara'nın müzakerelerin devamına tam olarak nasıl baktığına dair bir işaret vermediği ortadadır. Eroğlu'nun geçen perşembe günü Türk medyasına verdiği 3 söyleşi değerlendirildiğinde, mayıs sonuna doğru başlayacak Hristofyas'la müzakerelerde çok şeyi değiştirmek niyetinde olduğu anlaşılıyor. Aleksander Downer önümüzdeki ayın ilk günlerinde ziyaret edeceği Ankara'da bütün bu konuları görüşmek istiyor. Elbette ki aklında bu pazartesi itibarıyla BM merkezinde belirlenecek olan BM'nin tavrına ilişkin somut bir plan da olacak. Downer, Eroğlu ile Ankara ziyaretinden önce mi, sonra mı görüşeceğine henüz karar vermemiş görünüyor. Anlaşıldığına göre en muhtemeli, yanlış anlaşılmalar olmasın diye görüşmenin Ankara ziyaretinden önce yapılmasıdır. Downer'in BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Genel Sekreter Yardımcısı Lynn Pascoe, Avrupa Konuları Müdürü Elisabeth Spehar'la yarından itibaren yapacağı sondajlarda gündem listesinin en tepesinde Eroğlu'nun yönetilmesi yöntemlerinin bulunması ve niyetlerinin ortaya çıkartılması bulunuyor. BM ve Kıbrıs sorunuyla meşgul olan başkentler, Eroğlu ve Hristofyas'a müzakereler için birkaç ay verilmesinin zaruri olduğunu düşünüyor. Sonrasında da sonbahara doğru, Kıbrıs sorununun iki bölgeli, iki toplumlu federasyon modeliyle çözülmesinin ve uluslararası unsurun sorunun başka yönleriyle ilgili düzenlemelere ilerlemesinin mümkün olup olmadığının iyice ortaya çıkacağı bir tür uluslararası konferans yapılacak. AB içerisinde de halen baskı noktasını Doğrudan Ticaretin oluşturduğu ve Türkiye'nin AB üyelik sürecinin Kıbrıs sorunu çözülmemiş olsa da devam etmesine izin veren bir B planı uygulamaya konulmuş durumdadır. Perde gerisinde, Kıbrıs sorununda bir zirve konferansı yapılması konusunda da müzakerelerin detaylı olması bekleniyor. Bu konunun Downer ve Zerihoun'un BM Genel Sekreteri'yle New York'ta yapacakları görüşmelerde ele alınacağı kesindir. Başkan Hristofyas da bu konuyu 18 Mart'taki basın toplantısında ve Genel Sekreter'e 19 Nisan'da gönderdiği mektupta gündeme getirdi. Bu fikir, Eroğlu'nun kazanacağı anlaşıldığında ve katı milliyetçi Kıbrıslı Türk liderin nasıl kontrol altına alınabileceği meselesi ortaya çıktığında uluslararası unsur için çekici hale geldi.ö

Rum tarafında pazar günleri yayınlanan Kathimerini isimli gazete de, “Eroğlu Başarısızlık Demek Değil... BM, ABD ve İngiltere Senaryoları İnceliyor, Türkiye Diyalog Zemininin Değişmeyeceği Teyidinde Bulunuyorö başlıklı haberinde; KKTC Cumhurbaşkanlığı'na Derviş Eroğlu'nun seçilmesiyle müzakerelerde başarısızlığın kesin olacağını ve sorumluluğun da Türk tarafına atılacağını düşünerek sevinenlerin bunun için acele etmemeleri gerektiğini yazdı. Gazete BM, ABD ve İngiltere'nin, Kıbrıs Türk tarafındaki lider ve felsefe değişiminden dolayı bir miktar gecikme olacağını ancak Ankara'nın, daha seçim kampanyaları döneminde verdiği “müzakerelerin kopmasının söz konusu olmadığıö yönündeki teyitlerin yeterli görüldüğünü belirtti. Haravgi ise, “Ban Ki Moon Erdoğan'la Kıbrıs Sorununu Görüşüyor... BM Genel Sekreteri Ankara'yaö başlığıyla manşete çektiği haberinde, BM Genel Sekreteri Ban'ın önümüzdeki günlerde Ankara'yı ziyaret edeceğini ve Kıbrıs sorununu, gündeminin üst sırasında tutmasının beklendiğini bildirdi. Habere göre Genel Sekreterlik Sözcüsü, Ban Ki Moon'un cuma günü yaptıkları telefon görüşmesi sırasında Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas'a bu yönde teyit verdiğini açıkladı. Ban'ın, Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer'in Hristofyas ve Eroğlu'yla görüşmek üzere mayıs ayı başlarında Ada'ya geleceğini de söylediği kaydedildi. Alithia da, “Ban Ki Moon Ankara'ya Gidiyor.. Sondan Önce Zirveö başlıklı haberinde, BM'nin önümüzdeki günlerde “müzakerelerde çıkmaz ilan edilmeden önce sorunun çözümü için son bir çaba harcamakta kararlı olduğunuö yazdı.

Gazete, BM'nin bu çerçevede, TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Yorgos Papandreu ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ı değerlendirmeye çalışacağını belirtti. Gazete, cuma günkü telefon görüşmelerinde Ban'ın Hristofyas'a, Kıbrıs doğrudan müzakerelerinde kaydedilen önemli ilerlemenin daha da genişletilmesinin güvence altına alınması gerektiğini söylediğini de ekledi.

Ali RUHLUEL / LEFKOŞA, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Pendikspor ve Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

Pendikspor ve Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

İstanbul'da polislere ateş açan magandalardan birisi öldü, diğeri hastanede

İstanbul'da polislere ateş açan magandalardan birisi öldü, diğeri hastanede

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan: Görüntüler 7 yıl öncesine ait, tamamıyla aile ortamı

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan: Görüntüler 7 yıl öncesine ait, tamamıyla aile ortamı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title