Haberler

Romanlar Desteklerden Memnun, Fırsatçılardan Şikayetçi

Güncelleme:

Devletin, kendilerine yönelik bütçe ayırmasından memnun olan Romanlar, bu projelerde Romanlarla ilgisi olmayan grupların arındırılmasını istiyor.

Devletin, kendilerine yönelik sosyal destek projeleri için 2014-2016 yıllarında kullanılmak üzere 31 milyon 369 bin lira bütçe ayırmasından memnun olan Romanlar, bu projelerde Roman adını kullanıp, Romanlarla ilgisi olmayan grupların arındırılmasını istiyor.

Türkiye Roman Hakları Formu Dönem Başkanı ve Edirne Roman Derneği Başkan Yardımcısı Bahattin Ulusoy,  2014-2016 yıllarında devlet bütçesinden 32 milyon liraya yakın para ayrılmasının Romanlar'ı sevindirdiğini söyledi.

Roman olmayan bazı grupların, bu tarz projelerden rant sağlamak amacıyla girişimde bulunduğunu zaman zaman duyduklarını ifade eden Ulusoy, bu ayrılan projelerin, sadece Romanların sosyal entegrasyonu için çalışan sivil toplum kuruluşlarına verilmesi gerektiğini belirtti.

Ulusoy, gelecek günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca açıklanacak Roman Stratejisi'nde bu bütçenin nasıl kullanılacağına dair bir bilgilendirme yapılmasını beklediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Son zamanlarda maalesef AB projelerinde de Romanları ilgilendiren bir projede, Roman olmayan ve ya Romanlara katkı sunmayan birilerinin ön plana çıktığını görüyoruz. Zaten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bir Roman Stratejisi açıklayacak, bu stratejinin hazırlanmasında payımız oldu, inşallah bu bütçenin kullanımı konusunda net bir bilgi verileceğini de düşünüyorum. Bu çalışma, Roman sivil toplum kuruluşları bu işin için olmadan olmayacaktır. Çünkü bizim üzerimize biçilen gömleğin ölçülerini bizim vermemiz gerekiyor, gömlek direkt üzerimize geçirildiği zaman bedeni uymuyor. Bu çalışmalarda, Romanların ileri gelenleri olması gerekir."

"HİÇ KİMSE BİZİM SORUNLARIMIZI BİZDEN İYİ BİLEMEZ"

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı da Roman derneklerinin, proje ekibi yoksunluğu nedeniyle bütçenin kullanımında yetersizlikler yaşanabileceğini söyledi.

Proje eğitiminin verilmesi gerektiğini vurgulayan Şallı, "Maalesef ülkemizdeki Roman derneklerinin tamamına yakını, içinde eğitimli kadrolar oluşmadığından, proje yazım ve uygulama ekibinden yoksundur. Bunu bilen bazı eğitim kurumları, Roman derneklerine proje yazma tekliflerinde bulunmak için fırsat kovalamaktadırlar. Hiç kimse bizim sorunlarımızı bizden daha iyi bilemez. Destek alalım ancak konuya ve projeye tam olarak vakıf olmamız gerekir" diye konuştu.

"ROMANLARI SON YILLARDA DİNLEYEN MUHATAPLAR VAR"

Edirne Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Erdem Güyümgüler ise maddi desteklerin yanı sıra Romanların, açılımla sorunlarını aktaracağı muhatap bulmasının her şeye bedel olduğunu ifade etti.

Geçmişte, "ötekileştirilenler" olarak sorunlarıyla başbaşa kaldıklarını anlatan Güyümgüler, "Geçmişte böyle bir muhataplığımız yoktu. Sosyal yaşamdaki sorunlarının gündemde kalarak, soruna çözüm bulunmuyordu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sayesinde Roman toplumunun her bireyine sağlıklı yaşam imkanları sunulması çalışmalarının yapıldığı görmek mutluluk verici" değerlendirmesinde bulundu.

ROMANLARA YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Roman vatandaşlara yönelik çalışmaları, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile yürütecek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, söz konusu projeler için bu yıl 3 milyon 961 bin lira harcayacak. Romanlar için 2016 yılına kadar ayrılan bütçe ise 31 milyon 369 bin lira olacak.

Roman açılımı çalışmaları kapsamında, bu yıl ayrıca AB Projesi olan "Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Artırılması Operasyonu", 12 ilde uygulamaya konulacak. Romanlara Yönelik Sosyal Politika Ülke Strateji Belgesi ile ilgili çalışmalar da bu yıl sonuçlandırılacak. Roman vatandaşların yaşam tarzlarına uygun sosyal konut uygulamaları devam edecek. Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadıkları yerlerde hizmet vermek üzere sosyal destek merkezleri kurulacak.

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye ulusoy Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title