Haberler

Rize'de 1-7 Yaş Arası Çocuklarda İşitme Taraması

Rize İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 1-7 yaş arası çocuklarda işitme taraması başlatıldığı bildirildi.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, işitme kaybının, çok hafif dereceden çok ileri dereceye kadar farklılık gösteren işitmedeki yetersizlikler olduğun ifade edilerek, şöyle denildi:

"İşitme kaybının derecesi ancak özel geliştirilmiş cihazlar yardımıyla tespit edilebilmektedir. İşitme kaybı doğuştan olabileceği gibi sonradan işitme kaybına neden olacak hastalıkların geçirilmesine bağlıda oluşabilmektedir. Ancak Konuşma becerisi kazanmış çocuklarda işitme tamamen kaybedilinceye kadar bazen ebeveynler tarafından fark edilememekte ve çocukların bütün geleceğini etkileyecek ciddi sorunlara neden olmaktadır. "

İşitme kaybının erken teşhisi için çalışma başlatıldığı vurgulanarak, şunlar ifade edildi:

"Öğrenmeyi ve ruh sağlığını önemli derecede etkileyen işitme kaybının erken tespit edilmesi amacıyla 1-7 yaş çocuklarda işitme taraması uygulamasını başlatılmıştır. Ülkemizde bu yaş grubu çocuklarda işitme taraması başlatan ilk il Rize olmuştur. 2008 yılından bu yana yürütülen işitme taraması programı sadece yeni doğanlara yapılmakta ancak çocuklara yapılmamaktaydı. Bu nedenle çocuklarda önlenebilir işitme kaybı atlanabilmekte ve geriye dönüşü olmayan işitme kayıpları meydana gelmekteydi.

Ailelerin konuyu bilmemelerinden dolayı da tüm hayatlarını etkileyecek hasarlarla karşı karşıya kalmaktaydılar. Taramaya Çayeli ilçesinden ve merkezden başlamış bulunmaktayız. Tarama sırasında çocuklarımıza öncelikle KBB Uzmanı tarafından kulak muayenesi, sonra da işitme taraması yapılmakta, orta kulak iltihabı gibi rahatsızlığı olan çocuklara tedavi başlanmaktadır . İşitme sorunu olan çocuklar ise ileri tetkik için ilgili kliniğe gönderilmektedir. Tarama çalışmaları sırasında 1-7 yaş çocuğu olan ailelerin sağlık personeline destek vermesini bekliyoruz. En değerli varlığımız olan çocuklarımızı korumaya devam edeceğiz. "

- RİZE

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title