Haberler

Ramazan Ayıyla Birlikte Tatlı Satışları Düştü

Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse, bu yıl Ramazan ayında tatlı satışlarında beklenilen oranda bir artış yaşanmadığını belirtti.

Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse, bu yıl Ramazan ayında tatlı satışlarında beklenilen oranda bir artış yaşanmadığını belirtti.

Ramazan ayının yaz sıcaklarına denk gelmesi ve mevsim itibariyle de meyvenin, sebzenin özellikle de kavun karpuzun bol olması sıcaklarda bunalan vatandaşın yemekten sonra meyveyi tercih etmesine neden olmuş, buda tatlı tüketiminin yüzde 50 azalmasına neden olduğu bildiren Köse, tatlı alırken günü birlik üretilen yerlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Maliyetinin altında hijyene önem vermeden, sağlıksız ve kayıtsız üretim yapan merdiven altı olarak tabir edilen üreticilere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Köse şöyle devam etti:

"Ramazan ayında ucuz satılan,fiyatıyla cazip gelen tatlılar insan sağlığını tehdit etmektedir. Yenecek bir kilo baklavanın kilosunun 15 TL-nin altında olmaması gerekir. İyi bir baklavanın maliyeti 10 TL-yi geçiyor. Cevizin kilosu 20 TL-den başlıyor. Antep fıstığı 45 - 50 TL-yi buluyor. Tereyağı ise 25 TL civarında değişiyor. Bu şartlarda ucuz baklava satmak akıl işi değil. Unutmamalı ki; maliyet düştükçe kalitede düşüyor. Kaliteli malzeme ile ucuz ürün satmak mümkün olmayacağı için maliyetinin altında satılan tatlılara itibar etmemek gerekir."

"Dondurma satışları arttı"

Tatlı satışında düşüş olurken dondurma satışlarında patlama olduğunu söyleyen Köse, şöyle devam etti:

"Ramazan ayının sıcaklara denk gelmesi ile insanların dondurmaya talebini arttırdı. Serinlerken sağlıklı serinlemek,hastalıklara davetiye çıkarmamak gerekir. Bu nedenle de işin ehli kişilerin hazırladıkları dondurmaların tüketilmesi gerekir. Normal satış fiyatının altında satılan dondurmaların irdelenmesi gerek. Ayrıca dondurma satan ve imal eden kişilerin Tarım İl Müdürlüğünden dondurma satabilir, üretebilir ruhsatının olması lazım."

Köse, bu tür ürünler üzülerek belirtiyorum ki, bir binanın bodrum katında, mahalle arasında tuttuğu dükkanlarda sağlıksız, kaliteye önem vermeden ve kayıtsız üretim yapan işletmeler tarafında satılmakta olduğunu söyleyerek devam etti:

"Merdiven altı tatlıcıların önlenmesi gerekiyor. Bunlar esnafımızı zor durumda bırakıyor. Maalesef işini hakkıyla yapan esnafımız her geçen gün kan kaybediyor. İnsanlar ağır vergi altında eziliyor, Bağ-Kur'unu, kirasını ödemekte zorlanıyor. Bu nedenle kayıt dışı çalışan bu yerlerle ilgili önlemler alınması gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yeni çıkan 5996 yasa ile ciddi mücadele başlattı. Diliyoruz kısa zamanda gereken tedbirler alınır" dedi.

"Et satışlarında da düşüş yaşanıyor"

Köse, uzmanlar uzun ve sıcak yaz günlerinde oruç tutanların ağır yemeklerden kaçınmalarını önerince, iftarını lokantada veya evde yapan vatandaşlar sebze ve meyvelere yöneldi. Köse sözlerine şöyle devam etti:

"35 dereceyi aşan sıcaklar sebebiyle, vatandaşlar sofralarında hafif yiyecekleri tercih ediyor. Bu nedenle bu yıl beklenenin aksine geçen seneye oranla et tüketiminde de yaklaşık yüzde 50 oranında bir düşüş yaşanmıştır" dedi.

Muhabir: Mesut İnce

Yayıncı: İsmail İçer - KAYSERİ

Kaynak: AA / Yerel

Kayseri Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title